Tudnak róla, de teljesen közömbösek a Eurogames, vagyis a „melegolimpia” sportolói a magyar szélsőségesek fenyegető szerveződéseivel kapcsolatban. Vasárnapi ért véget a Közép-Kelet-Európában elsőként Budapesten megrendezett Eurogames, amelynek fő üzenete a társadalmi tolerancia növelése. Egy szélsőséges honlap azonban hadat üzent a rendezvénynek.

 

Rendőrök, biztonságiak tucatjain, fémdetektoros kapun, előregisztráción, és regisztráción kellett átesnie annak, aki a Eurogames rendezvény résztvevői számára létrehozott „Faluba” kívánt bejutni. A fokozott elővigyázatosság nem véletlen, a deres.tv portálon mocskos, uszító bejegyezésekben közöltek adatokat a rendezvény szervezőiről, sokszor fő bűnként utalva esetleges zsidó származásukra, illetve liberális nézeteikre. A sportolókat elszállásoló hotelek listáján kívül megszerezték azoknak a kluboknak a címeit is, ahol a szombati záróbulik zajlottak. A regisztráció helyszínén gyülekező, zömében külföldi sportolók mind tájékozódtak az itthoni helyzetről, ám egyáltalán nem foglalkoznak az indulatos, fenyegető hangokkal. Egy úszásra jelentkezett berlini lány elmondta, a szervezők tucatnyi e-mailt küldtek a résztvevőknek a fokozott biztonsági intézkedések hátteréről, ám ő saját bevallása szerint el sem olvasta azokat. Sokkal inkább foglalkoztatja, hogy a pénteki verseny előtt hova tudna elmenni még edzeni egyet, izgatottan böngészi Budapest-térképét. Egy holland táncospár elmeséli, kicsit megijedtek, amikor a fémdetektorokat, és a furgonnal érkezett rendőrtömeget látták, de semmi kétségük sincs afelől, hogy a résztvevőket atrocitás nem érheti.

 

A biztonságérzetet táplálja, hogy a helyszínek listáját, a sportprogramokkal kapcsolatos információs füzetet kizárólag a versenyekre, programokra regisztráltak kapták meg, a rendezvény honlapján, fórumokon sem lehetett korábban a címek birtokába jutni. Az esetleges aggályokat oszlatja szét a kiváló hangulat is. Itt mindenki kedves, barátságos. A versenyzők a faluval és egymással ismerkednek. Az esemény megnyitóján, csütörtök este a melegfelvonulásról ismerős, bekiabáló, agresszív ellentüntetőknek nyoma sem volt. A pénteki napot az újpesti Vasas sportpályánál kezdtük, a Vasas-szurkolók egy csoportja ugyanis a héten levelet írt a Markovits László klubelnöknek, ne engedélyezze a Eurogames futballbajnokságainak megtartását a Fáy utcai telepen. Rendőrök itt is tucatjával járőröztek, a kapunál a biztonságiak a táskákat is átvizsgálták, ám homofób tüntetőkkel itt sem lehetett találkozni. A pályákon egyszerre több, fiú-lány focimeccs is zajlott. A játékra váró csapatok vagy a fűben napoztak, vagy az árnyékban meghúzódva, a meccsek alatt is kihangosítókról ciripelő zenére táncoltak.
A táncversenyére egy berlini sráccal együtt megyek, aki már több Eurogamesen is részt vett, de ilyen szélsőséges indulatokról még egyik városban sem hallott. A szokásos táskavizsgálat után igazán elegáns, komoly versenybe csöppenünk. Összeszokott profik és némiképp összeszedetlen amatőr párok versenyeznek, teljesen átadva magukat a zene és a tánc örömének. Egy fotóslányt arra kérnek, két pár egyáltalán ne kerüljön a képekre. Mert magyarok. A fotós megértő. „Ilyen körülmények között, mint ami itt van…” Hirtelen találkozik tekintetem a csütörtökön megismert holland táncospárral, mosolyognak, és két dologra kérnek: drukkoljak nekik nagyon, és írjam meg, nemes céllal jött létre a Eurogames, és milyen rossz úton járnak azok, akik e mögött provokációt, a budapestiek, magyarok bosszantását látják. Miután hólyagosra tapsoltam a kezemet, kedvenc holland táncospáromnak szurkolva, a kijárat felé vettem az irányt. Az egyik biztonsági őr épp rendőr társával beszélget: „Lehet hallani valamit a többi helyszínről?” „Egyelőre mindenhol nyugalom van. Bárcsak így maradna.” A rendre vigyázó személyzet riadt tekintettel néz egymásra. Közben a lágy szellő egy valcer dallamait sodorja fülükbe.

Átlag alatt

Krausz Viktória

Van Magyarországon intézményesített megkülönböztetés – állítja Takács Judit szociológus, az MTA TK Szociológiai Intézetének igazgatóhelyettese. A kutatások szerint Magyarország nem kifejezetten homofób, de nyugat-európai összehasonlításban rossz helyen állunk. Csehország és Szlovénia elfogadóbb, ugyanakkor Ukrajna, Oroszország, Szerbia vagy Horvátország elutasítóbb a magyar átlagnál. „Aki ismer meleget saját környezetében, az jóval elfogadóbb, az előítéletesség az ismeretlennel szemben nagy. A jog nem diszkriminálhat. Ami jogszabályban, törvényben van, azt az emberek mintának, támogathatónak tekintik, ezért van nagy felelőssége az államnak” – magyarázza Takács Judit. A melegekkel szembeni előítéletesség inkább jellemző az alacsonyabb végzettségűekre, az idősebbekre, és az aktívan vallásos emberekre, a nemek tekintetében a férfiak elutasítóbbak a nőknél. Az idegengyűlölő, rasszista, antiszemita nézetekhez hasonlóan egyfajta védekező mechanizmusként, önigazolásként, a „vannak nálam gyengébbek elvén” működik. Az észak- és nyugat-európai országokban sokkal magasabb szintű a melegek és a leszbikusok társadalmi elfogadottsága, valamint a demokrácia működésével való elégedettség, mint a volt szocialista országokban. Azonos nemű párok hét európai ország­ban házasodhatnak, Francia­országban pénteken jelentették be, hogy jövő évtől engedélyezik a melegházasságot és az örökbefogadást is. Tizenöt európai országban létezik az azonos nemű párok regisztrált partnerkapcsolata (köztük Szlovéniában, Csehországban és Magyarországon). Tíz európai országban van lehetőség arra, hogy azonos nemű párok közösen örökbe fogadhassanak kisgyermeket.

2013. július 1-jétől három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az Országgyűlés által hétfőn elfogadott új Büntetőtörvénykönyv (Btk.) értelmében az, aki nagy nyilvánosság előtt a melegek elleni gyűlöletre uszít vagy kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít. Egytől öt évig terjedő börtön járhat nemi identitás vagy szexuális irányultság miatti bántalmazás esetén.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!