Kvótanépszavazás: Böcskei Balázs elemzi a menni vagy maradni érveit a friss Vasárnapi Hírekben.

 
Szavazatszámlálás - Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Az elmúlt napokban két közvéleménykutatás is a lehetetlenre vállalkozott, jelen esetben valamiféle előrejelzést adni azt illetően, hogy mennyien járulhatnak majd az urnákhoz október 2-án. Azaz érvényes és eredményes lesz-e a „kényszerbetelepítés elleni” kvótanépszavazás vagy sem.

„Függetlenül attól, hogy a népszavazásnak jogi következményei nem lesznek, az unió annak érvénytelenségétől nem erősödik meg, érvényességétől nem módosul az egyébként is végrehajtásában akadozó uniós menekültpolitika, egy érvényességközeliség könnyen politikai hivatkozási alap, a baloldal fejére ráolvasható „esemény” lehet. Hiába volt érvénytelen a 2004. december 5-i népszavazás, a jobboldal politikai krédójának később egy fontos eleme volt abban a kampányban tanúsított baloldali álláspont újra és újra visszaemelése. Lehet azt mondani, hogy a baloldal – rajta kívül álló okok miatt is – elvesztette a kvóta/menekült/migránsdiskurzust is, minden mindegy, de mégis nagy különbség van egy érvényesség közeli vagy a választók számára teljesen közömbös népszavazás között” - olvasható sok egyéb szempont mellett Böcskei Balázs elemzésében.


A teljes szöveg Kampány bojkottra? címmel az augusztus 13-án megjelent VH-ban olvasható.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!