Lehet, hogy Ica néni, a tiszadobi Andrássy-kastély őre nem Ica néni ismerte fel Lázár Jánost, így be sem engedte, ám ebből az intermezzóból kár lenne azt a következtetést levonni, hogy a Miniszterelnökség vezetőjének annyira megcsappant a hírértéke, hogy csak a Népszava juttatott számára interjúfelületet. Hogy ebben az orgánumban nyilatkozott, az önmagában protestüzenet és jelzi: nem tartozik ahhoz a körhöz, amelyik a miniszterelnöknek biztosított megjelenést. (Orbán Viktor annak a Magyar Időknek adott interjút, amelyik Habony Árpád érdekeltsége – és Habony Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökkel, Matolcsy György jegybankelnökkel, illetve Andy Vajna média- és kaszinóvállalkozóval mozog együtt.)

  <h1>Lázár János</h1>-
  <h1>Orbán Viktor</h1>-

Lázár János

- – Kép 1/2

Nem véletlen, hogy Lázár a baloldali médiumokból folyik: a kormány közeli orgánumok negligálják, a Simicska Lajos érdekeltségei (kettőjük nem felhőtlen viszonya okán) szintén nem adnak neki teret.

A „balos jelenléthez” viszont jó, pontosabban Fidesz-kritikus mondásokra van szükség. Ennek tulajdonítják, hogy Lázár az utóbbi időben egyre-másra ostorozza sajátjait. Most a Népszavában például arról beszélt, hogy „amíg ők (a kormányfő és köre – a szerk.) futballt néznek, én dolgozom. Így mindenki jól jár”. A december közepi Fidesz-kongresszuson pedig azzal sokkolta az övéit, hogy nem elég fideszesnek lenni, jónak is kell lenni. És a helyzet az, hogy a Miniszterelnökség vezetője pár hetente odaszúr – gyakorlatilag az év eleje óta. Ám, figyelmeztetnek forrásaink, érdemes különbséget tenni a beszólások között: a szeptemberi frakcióülésig Lázár belső pozíció javításáért „beszélt ki”, ám a képviselőcsoport tanácskozásán szinte nyíltan konfrontálódott Orbánnal, így jelen állás szerint 2016-ban mennie kell. Azaz azóta a túlélésért kapaszkodik a médiába – a sűrű nyilvánosság jelentheti számára az egyetlen védelmet. Azt kívánja kommunikálni, hogy ő a háttérben megfeszülő, a kormányt érdemben működtető ember, míg a Rogán-féle kör csak tollasodik, míg a miniszterelnök pedig „csak” – szotyizva – irányít. Persze kérdés, hogy a baloldali nyilvánosság meddig elegendő. De hogy végül az eredeti tervekkel ellentétben nem vették el Lázártól a „kormányinfót”, azt jelzi: Lázár nem taktikázik rosszul.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!