Csúcsra járatott TEK, készültségbe helyezett Gripen-flotta, több száz, közterületre vezényelt rendőr, fokozott ellenőrzések, hermetikusan lezárt belvárosi utcák, légtérzár, parkolókból elszállított autók, korlátozott tömegközlekedés, órákra elzárt Csömör városa – már-már hadiállapotok uralkodtak Budapesten a csütörtöki Putyin-vizit idején.

A rendkívüli készültségről sokat elárul egy apró momentum: az Andrássy utat nem egyszerűen lezárták a járműforgalom elől, de az elnöki konvoj útvonalát biztosító rendőrök még a gyalogosokat sem engedték átkelni egyik oldalról a másikra. A káoszt csak tetézte, hogy a 3-as metró épp a csütörtök délutáni csúcs idején adta meg magát.

A korlátozásoknak az ellenzék is áldozatául esett: az Együtt politikusai saját tüntetésükre sem juthattak el. A rendőrség korábban tudomásul vette, hogy az ellenzéki párt a Parlament közelében tüntetne, onnan fütyülték volna ki Putyin elnököt és vendéglátóját, Orbán Viktort. Csakhogy időközben a TEK a biztonsági intézkedések részeként lezárta a tüntetés helyszínére vezető utcákat.

Meglehetős cinizmussal a terrorelhárítás úgy érvelt, ez „nem jelenti egyetlen demonstráció megtiltását”, csak éltek a védett személyek biztonságát garantáló intézkedésekkel. Juhász egyébként másutt is rendőrsorfalakba ütközött. Később az Andrássy úton fütyülte volna ki társaival az elnöki konvojt, de különös időzítéssel éppen akkor vették körbe és igazoltatták a rendőrök, amikor elhaladt előttük Putyin limuzinja. Az Együtt végül késő délután új helyszínen, a Markó és a Bajcsy-Zsilinszky utcánál tartotta meg demonstrációját.

Mindezek ellenére is több százan gyűltek össze: volt, aki „Nem leszünk orosz gyarmat” feliratú transzparenssel érkezett, egy idős asszony tábláján Hitlerként ábrázolta Putyint, más pedig – paksi bővítésre utalva – azt jelezte, nem kér a Roszatomból. Szinte mindenkinél volt síp vagy kürt, amiket fújtak is a tüntetők, például akkor, amikor Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke arról beszélt: nincs helye az országban egy olyan háborús bűnösnek, mint Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor szégyene, hogy ilyen embert fogad. Még nagyobb lett a hangzavar, amikor úgy száz méterre a tüntetőktől, elviharzott az elnöki konvoj: fülsiketítő sípszó, kürtölés és többtucatnyi demonstráló középső ujja búcsúztatta Vlagyimir Putyint.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!