A történet valahogy úgy kezdődött, hogy egy csalódott tinédzser SMS-ben akarta tudatni udvarlójával, hazugnak tartja. El is küldte neki a szöveges üzenetet, ezt: „Te hazug Gyurcsány”. Pedig isten bizony nem így akarta. Már az okostelefonok is politizálnak? Ráadásul maguktól? És tényleg: sokunk telefonja képes rá. Utánajártunk, hogyan lehetséges ez.

 
 

Pusztán a véletlennek volt köszönhető, hogy rájöttünk: megfelelő beállítások mellett olyan szókapcsolatokat csalogathatunk elő kütyüinkből, amelyek enyhén szólva is meglepőek.

Olyan telefonra vagy tabletre van szükség (márkától teljesen függetlenül), ami androidos operációs rendszerrel működik. Bekapcsoljuk az úgynevezett prediktív szöveg funkciót, amit sokan használnak SMS-ezéshez (ez az, ami néhány gombnyomás után kitalálja, hogy milyen szót akarunk begépelni), és szükségünk van még arra, hogy készülékünk az általunk bepötyögött szöveg után következő szó ajánlását is elvégezze helyettünk. Beviteli nyelvünk a magyar legyen, a készülékre telepített szótárunkat pedig frissítsük egy gombnyomással. És már kezdődhet is a kísérletezés: mi a pártszimpátiája okostelefonunknak?

Gépeljük be üzenetként például a hazug szót. A képernyőn azonnal megjelenik telefonunk első ajánlata a folytatásra: Gyurcsány. Ha viszont a demokrácia áll az üzenetben, lehetőségként mi mást kínálhatna, mint Orbán? Nem elég meglepő a párosítás? Nos, akkor próbálkozzunk azzal, hogy álmodik. Ki se találhatnák: ebben az esetben lehetséges következő szóként telefonunk egyik javaslata az lesz, hogy MSZP.

Hogyan lehetséges mindez? Az androidos okostelefonra telepített szoftverek a magyar nyelvű szótárból választják ki, hogy mit ajánljanak következő szónak, annak alapján, hogy általában véve mely kifejezések tartoznak össze leggyakrabban nyelvünkben. Az ehhez szükséges adatokat az androidos kütyük esetében a Google szolgáltatja. Így jön logikusan a köszönöm után a szépen, a minden után pedig a rendben. Na de a demokrácia után Orbán? Itt lép színre a magyar néplélek...

A Google keresési trendjeit ugyanis épp az alakítja folyamatosan, hogy mire és hogyan keresnek rá a legnagyobb gyakorisággal a magyar felhasználók. Az okostelefonok és tabletek szoftvereire pedig egy adott pillanatban leggyakoribbnak minősülő szókeresési párokat rögzítették. Márpedig úgy tűnik, volt idő, amikor mi, magyarok úgy találtuk, hogy be kell gépelni a „hazug Gyurcsány” szókapcsolatot, s a demokrácia is így forrhatott össze Orbán nevével – legalábbis a Google keresőjében. Pillanatnyi látlelete tehát ez az apró anomália annak, mire is volt egykor kíváncsi Magyarország netnépe. És bár azok az idők már elmúltak, az okostelefonok prediktív funkciójától mégsem várható el, hogy naprakészen kövesse a közhangulat változásait.

Na de miről álmodik az MSZP? Ha a Google találati listáját vizsgáljuk, bizony, kiderül, ez a szókapcsolat is több mint 1 millió 800 ezer oldalon található meg az interneten, míg a demokrácia-Orbán kombináció csak 572 ezerszer. A hazug Gyurcsány ezek után szinte említésre sem méltó a maga 122 ezer találatával.

Hogy mennyire friss a szótár? Érdeklődtünk ugyan a Google munkatársainál, de sajnos választ mindeddig nem kaptunk, igaz, kérdéseinkkel hallhatóan megleptük a magyar iroda munkatársait , akiknek a rejtély megfejtéséhez az amerikai irodával is fel kellett venniük a kapcsolatot.

Megpróbáltuk magunk kideríteni, mikori keresési állapotot, s ezáltal miféle politikai viszonyokat rögzítettek az androidos okostelefonok. Jó játék, lehet vele próbálkozni, néhány gombnyomás, és nagyjából meg lehet saccolni az időpontot. A rezsicsökkentést például nem is ismeri fel a szoftver, Lázár János neve után pedig még mindig a „polgármester úr” kifejezést ajánlja (pedig...). Rogán Antalról és az ő luxustáskájáról nem is hallott, cserébe viszont Pintér Sándor után gond nélkül javasolja a „rejtélyes robbanás” szókapcsolatot, és a „Mesterházy nyilvános vitára hívta Orbánt” mondatot simán be lehet gépelni szöveges üzenetként csak a telefon által felajánlott szavak elfogadásával. Mindezek alapján csakis elavult szótárról lehet szó.

Persze abban az esetben, ha a szótár frissül majd, akkor vélhetően ezek a találatok is változnak annak alapján, milyen szókapcsolatokra keresnek újabban a magyarok az interneten. Garantáltan vicces lesz az is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!