Majdnem blaszfémia – Nyolcezernél többen írták alá az öt közéleti személyiség – Beer Miklós váci püspök, Gégény István, a SZEMlélek blog főszerkesztője, valamint Gundel-Takács Gábor, Hajós András és Veiszer Alinda műsorvezetők – által megfogalmazott petíciót, amely az őcsényi események hatására született. Gégény Istvánt arról kérdeztük, milyen felelősséget ró a petíció közzétevőire a „Védjük meg közösen az emberséges társadalom határait!” címmel megjelent írás népszerűsége és támogatottsága.

 
Gégény István - Fotó: Draskovics Ádám

– Tudható, kik írták alá a petíciót és mit várnak tőle? Sokszor egy ilyen szignálás csak egy „like”-kal ér fel.

– Nem akarjuk és nem is tudnánk felsorolni az ismertebb aláírókat, de annyit elárulhatok, hogy világhírű filmrendezőtől a polgármesterig mindenféle ember támogatja a nyilatkozatot. Több népszerű személy megkeresett minket azzal, hogy névvel, arccal is a kezdeményezésünk mellé állna, amelynek lényege pont az, hogy ne pusztán elítéljük a számunkra embertelennek tűnő megnyilvánulásokat, hanem párbeszédet kezdjünk a vitás kérdésekről a környezetünkben. Ez a hozzáállás már eltűnőben van – de hogy is lenne értéke, ha véleménykülönbség esetén az ország miniszterelnökének az a legfőbb érve, hogy „én tudom jól”. Márpedig Orbán Viktor ezzel a mondattal reagált Navracsics Tibor nyilatkozatára, miszerint az Európai Bizottságban dolgozó fideszes politikus szerint nincs olyan Soros-terv, amit a Bizottságban végrehajtanának.

– A kiállás felelősség: hogyan élnek vele?

– Nem számítottunk ilyen mértékű támogatásra, érezzük a súlyát: nem „csak” aláírásokat kapunk, hanem ötleteket, véleményeket, erős gondolatokat is. Talán egy mozgalom érik itt – egy politikai oldalaktól függetleníthető humanitárius összefogás, amely az ország jobbik arcát mutatja meg. Ha mi öten legalább 8000 embert megszólítottunk, akkor 8000 ember sok tízezer másikat nyerhet meg az ügynek. Társaimmal hamarosan leülünk megbeszélni a folytatást.

– Közben a héten a kormány – a kereszténység védelme jegyében – rákapcsolt a gyalázkodásra: Sorosból patás lett, csütörtökön a keresztényüldözésről szóló konferencián Veres András, a Püspöki Konferencia elnöke arról beszélt, hogy a demokrácia és vallásszabadság égisze alatt gyakorolt vallási kritika és gúnyolódás, a média összehangolt támadása Európában is egy új keresztényüldözéshez vezet.

– Aradszki András KDNP-és képviselő gyalázatos módon politikai eszközzé próbálta silányítani a rózsafüzért. Ez engem imádkozó emberként különösen felháborít, a blaszfémia határát súrolja, ahogy a Ferenc pápát gyalázó egyre gyakoribb megnyilvánulások is – és azok hallgatólagos megtűrése a közbeszédben. Veres András idézett mondata sajnos illik korábbi, nem túl vitaképes megszólalásainak sorába. Én nem látok összehangolt médiatámadást, legfeljebb értetlenséget – és emiatt érdektelenséget. Ha az egyházi vezetők nem változtatnak a hozzáállásukon, s nem követik Ferenc pápa nyitott kommunikációs stílusát, akkor nem is fog változni a helyzet. Nem a médiánál pattog a labda.

 

A petícióról részletesen beszámoltunk itt: https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/embersegert_kialtanak

Itt lehet aláírni: https://www.peticiok.com/emberseges_tarsadalom

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!