Mártha Imrével, az állami MVM volt vezérigazgatójával, az Invitel jelenlegi főigazgatójával beszélgetett munkatársunk, Nagy B. György. A teljes interjú a friss VH-ban olvasható.

 
Mártha Imre - Fotó: Kállai Márton

Ajánlónkban a Paks II-re vonatkozó részekből idézünk:

„Nézzünk vissza, miképp indult a paksi beruházás. Az első két MVM-projekt még arról szólt, legyen-e egyáltalán paksi bővítés, és ha igen, akkor milyen legyen. A jelenlegi Paks II projektet viszont nem az MVM döntötte el. Így nem is az eredetileg tervezett nemzetközi közbeszerzésből nőtt ki, hanem egy magyar–orosz kormánymegállapodásból, ami számos kötelezettséggel terheli az MVM-et, illetve Magyarországot. Azóta egyébként el is vették a cégtől a projekt végrehajtását is és a Miniszterelnökséghez került. Úgy tudom, volt is némi sértődöttség az MVM-es szakemberek között, hogy akkor ők mi a fenének is számolgattak” - mondja Mártha Imre.

Arra a kérdésre, hogy ha Paks II kell nekünk, vajon minden rendben van-e a beruházással, Mártha Imre kifejti:”Az első aggodalmam az árazás. 2017–18-ra az áramtőzsdén egy megawattórányi energia ma 24-25 euróért kapható. A kormányzat azt ígéri: hétszentség, hogy ez az erőmű ezt a mennyiséget 55 euróért állítja majd elő. A kritikusok már 70 euróval kalkulálnak. És talán jó összehasonlítási alap a most épülő angliai Hinkley Point-i atomerőmű esete is. Itt az angol kormány nemrég fogadott el egy 110 eurós átvételi árat annak érdekében, hogy egyáltalán működjön a létesítmény. Jóhiszeműen tételezzük fel, hogy Paks II az angliai ár feléért fog termelni.”

A közbevetésre, hogy „120 százalékkal kellene emelkednie majdnem tíz év alatt a világpiaci árnak, hogy Paks elkezdje megérni a fogyasztóknak”, Mártha Imre így fogalmaz: „Azért ez nagyon nehezen elképzelhető.”

Elmondja azt is, hogy  „a jelenlegi paksi erőmű üzemidejét – sokkal gazdaságosabban – még tovább ki lehetne tolni akár a 2040-es évekig is.” „Az atomerőművek ugyanis olyanok, mint a nagyapám kisbaltája. Már a fokát és a nyelét is kicserélték háromszor, de attól még ugyanaz a szerszám. Egy-két szerkezeti elemét kivéve egy erőművet is gyakorlatilag teljesen fel lehet újítani.”

Mártha Imre a megújuló energiahordozók terjedésével kapcsolatban emlékeztet: „Németország azt tűzte ki célul, hogy 2050-re széllel, nappal, vízzel és geotermiával állítja elő az összes szükséges villamos energiát. Meg kellene várni, hogy a közeljövőben miképp alakul, fejlődik ez a szektor Európában.”

Arra az időszakra pedig, amikor Paks I és Paks II párhuzamosan termel majd, Mártha Imre azt mondja: „Olyan ez, mintha a hétvégére idelátogató mamának felhúznánk egy új lakást.”


Nem valószínű, hogy a nemzeti közműszolgáltató maga alá gyűri a távközlési piacot - Kellene már egy nemzeti konszenzus arról, mit titkolhat el az állam - Interjú Mártha Imrével, az állami MVM volt vezérigazgatójával, az Invitel jelenlegi főigazgatójával, a friss Vasárnapi Hírekben, „Mi a fenének számolgattak?” címmel.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!