Értékes a Nobel-díj, nem mindegy, hogy ki kapja, éppen azért alapos előszűrés előzi meg már a jelölést is. A díj évszázados történetében azonban így is voltak melléfogások, tévedések, és olyanok is megkapták, akikről később kiderült, talán mégsem érdemelték meg, vagy éppen ellenkezőleg, hozzáértők szerint ugyan nekik kellett volna kapniuk, de nem ítélték oda.

 
Tunézia, arab tavasz, 2011. Az ezt követő társadalmi párbeszéd megteremtése létfontosságú volt. Ezt díjazta most a Nobel-bizottság - Fotó: Fethi Belaid, AFP/Europress

Megosztó békedíj: a Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett kapta idén a Nobel-békedíjat „a plurális demokrácia építéséhez nyújtott döntő hozzájárulásuk”-ért, s mert a társadalom széles rétegeit képviselve tárgyaltak a forradalom utáni politikai rendezés érdekében. A díjazottak az ügyvédi kamara és egy emberi jogi szervezet mediátorai. Tunéziában is vannak olyanok, akiket meglepett az eredmény. Mourad Teyeb tunéziai újságíró a Vasárnapi Híreknek elmondta: „Számomra ők a forradalom elleni forradalmat jelképezik. A Nemzeti Párbeszéd olyan korrupt embereket segített hatalomba 2014-ben az ideiglenes kormányban, akiket a tunéziai nép nem választott meg. A szakszervezeti vezetők nagy része a forradalom előtt Ben Ali diktátor rezsimjével is együttműködött, és nem érdekli más, csak a hatalom.”

Nobel-összeállításunk a friss VH 18. oldalán, ezzel a címmel olvasható: És a díjat kapja… illetve…
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!