Egy Twitter-üzenet legfeljebb 140 karaktere "csak a félelem megfogalmazásához elég, hogy mitől is kellene tartanunk valójában, arra már nem."

 
Lányi Gusztáv - Fotó: Stiller Ákos, HVG

"Új világ kezdődött" címmel a július 30-án megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható Kertész Anna interjúja Lányi Gusztáv szociálpszichológussal.

A menekültválsággal kapcsolatos propagandaháborúról a szociálpszichológus elmondja:
"A médiumokban a valóság előállításának egy olyan tematizációs küzdelme zajlik, ami a politikai csatározások természetes része – de itt most nagyon komoly tétje van, ahogy említettem, az emberi szolidaritás ősi kultúráját változtathatja meg. A kormány médiumai a menekültek és a terror dolgát szoros ok-okozati dologként írják le, a kormányzati szakértő, Földi László az egész migrációs problémát egy megszállási jelenségként értelmezi, a terroristákat vezérkarok által irányított katonáknak látja és láttatja. Ami remek alapját adja Orbán harcos retorikájának, amely régi reflexekre játszik rá. „Ne féljetek, harcoljatok!” – üzente Tusnádfürdőről Orbán, világossá téve, hogy mely ősi ösztönre kell hallgatnunk."

Két ősi ösztön csap össze az európai emberekben a terrorcselekmények hatására, a politika felelőssége, hogy melyik kerekedik felül. A szélsőségeseknek és a populista politikusoknak hasonló a célja: a félelem rögzítése, a szolidaritási egység megbontása. Miközben a problémák globálissá válnak.


"Új világ kezdődött" - Kertész Anna interjújának teljes szövege a friss VH-ban jelent meg.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Címkék: Fókusz, Ajánló, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!