Oldalba kapta a hétmilliós Szerbiát a migránsáradat: a falvak és kisvárosok közterületei megannyi menekülttáborrá alakultak, a Vajdaság békésen viseli az újkori népvándorlást. Ám a béke repedezik, sokan attól tartanak, mi lesz, ha a magyar kerítés visszanyomja a menekülteket a szerbmagyar tanyavilágba, és azok „életkényszerből” kifosztják, letapossák azt. Most vállalkozó kedvű magánzók és az állam vállvetve préseli át a migránsokat hozzánk. A Vasárnapi Hírek riporterei Szerbiában jártak.

 
Menekült család Magyarkanizsánál - Fotó: Németh András Péter

A képes riport az augusztus 15-én megjelent VH-ban olvasható, "Új ige született: migrizni" címmel.
Ajánlónkban részleteket idézünk a tudósításból.

"Ha egy menekült kocsival gördülne át a határon, már 250-300 eurót kóstál a fuvar. „Szabadka és Szeged összes bűnözője itt nyüzsög, még a stricik is hazajöttek Dániából, Hollandiából meg Németből, nincs nagyobb üzlet a migrizésnél (értsd: migránsok szállítása)”, emeli az ujját egy magyar gazdálkodó, akinek a határ mindkét oldalán vannak földjei. Bazi nagy Audikkal és Merdzsókkal csapatják a migriző „lányfuttatók”, azt használják ki, hogy mindenki „jugoszláv vendégmunkásoknak” nézi őket, így senki nem ellenőrzi járgányaikat."

(...)

"„Könnyen beszélnek a magyar magyarok”, sóhajt egy asszony a magyarkanizsai pénzváltónál, „ha megépül a kerítés, akkor itt ragadnak ezek a népek, és bármilyen békések, enniük csak kell. Ha éhesek, nyilván elveszik, amit akarnak”. Az asszony bátyja tanyán él, oda lassan ér ki a rendőr, ha kármenteni akar, magának kell megvédenie a földjét, így két új kutya került a portára, meg a szomszédtól (érdemdús veteránja a balkáni háborúnak) kért egy géppisztolyt. „Dehogy használná, csak úgy megmutatásra, elrettentésre van neki”, magyarázza testvérét a nő."

(...)

"Ha úgy tetszik, a szerb állam nem csak szemet huny a menekültszállítás fölött (például a taxik menetrendszerűen viszik Szabadkáról és Kanizsáról az embereket), de tevőlegesen próbálja „elnyomni” a migránsokat a magyar határig. Ez nem túl nehéz, Királyhalom utolsó utcái a határba „torkollnak”. A határőrizeti munkát sem viszik túlzásba a szerbek, a zöld határtól diszkréten távol tartják magukat, és a csöppet sem titkos útvonalakat sem bolygatják."
 


A teljes riport a friss VH-ban jelent meg. Összeálltásunk másik képes riportjában beszámoltunk egy nyugdíja határőr nyugat-magyarországi Vasfüggöny Múzeumáról is, és kiderül, a hidegháború tapasztalatai ma is megfontolandók.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!