Osztrák önkéntessel találkozott riporterünk Horvátországban. Johannának van összehasonlítási alapja, mert Röszkén kapcsolódóott be a segítő munkába a szegedi MigSzol csapatában, majd a tömeg útirány-változtatását követve Horvátországban a horvát Vöröskeresztnél jelentkezett.

"Johanna szerint egész más itt a hangulat, mint Magyarországon volt, bár ebben nyilván közrejátszik, hogy nem esik az eső és meleg van, illetve hogy itt még csak most kezdődött a krízis. De a legfontosabb szerinte mégis az: hogy Röszkénél a takarónál és víznél is nagyobb hiánycikk volt a remény, amiből itt jó adag van."

 
Röszke, határátkelőhely - legalábbis a tábla felirata szerint - Fotó: Marko Djurica, Reuters

Munkatársunk, Kertész Anna Szerbiába és Horvátországba kísérte az Iványi Gábor által vezetett MET egyház (Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség) segélyszállítmányát.

"Mi lett belőlünk?" címmel számolt be az utazásról a szeptember 19-én megjelent Vasárnapi Hírekben.
"A menekültügy – amely Magyarország állapotának tűpontos leirata – minden sajátossága összegezhetőnek látszik ennek az egyetlen napnak a történéseiben, ennek az útnak a fordulataiban, tapasztalataiban" - írja a riportban Kertész Anna.

„Ha volt értéke a magyar rendszerváltásnak, az az, hogy vértelen volt” – hangzik el az egykori demokratikus ellenzék egyik vezéralakjának a szájából csütörtök éjjel valahol Eszék környékén. - Iványi Gábor ezt azokban az órákban mondta ki, amikor a segélyek átadása után visszatértükben a térség országhatárainak lezárásával szembesültek.

A riportban felidézik Göncz Árpád mondását a kilencvenes évekből, a szörnyű eszéki bombázás napjaiból - Iványi Gábor Solt Ottíliával és Pesty Lászlóval akkor is nekivágott, de Göncz Árpád szerint olyankor a Jóisten is ott szokott őrködni, ha a lelkész segíteni indul...

A MET egyházat, amelyet Iványi Gábor vezet, " a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget évek óta nem ismeri el a magyar állam. Azt a szervezetet, amely évtizedek óta segíti az elesetteket (például 15 éve van menekültszállója), és az egyházak közül lényegében egyedüliként vette ki a részét a segítésből az elmúlt hónapokban: adományokat vittek a határ menti krízispontokra, illetve az érintett városokba, és főtt ételt minden nap két budapesti pályaudvarra. „Azért van valami ironikus abban, hogy egy illegális egyháztól kérnek a magyar állam rendőrei ételt és illemhelyet” – mondja Iványi, utalva arra, hogy ők telepítettek mobilvécéket a röszkei gyűjtőpontra és sokszor ők adtak meleg ételt az ellátatlanul hagyott rendőröknek is. „Lázár János pedig szépen megköszönte a segítést a Máltainak és a Karitasznak” – fűzi hozzá derűsen a lelkész."

A "Mi lett belőlünk?" című riportot a szeptember 19-én megjelent és 20-án is kapható Vasárnapi Hírekben olvashatja.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


Friss számunk fő témája természetesen a menekültválság. Sokféleképpen járjuk körül a témát.
Lapunkban találja még:Mindenki sérül
A magyar társadalmat szabdaló árkokat szakadékká mélyítette a menekültválság. A Publicus közvéleménykutató cég és lapunk közös felmérése – amelynek eredményeit grafikonjaink mutatják – is arról tanúskodik, egyszerre van jelen a félelem, a bizalmatlanság és a bizonytalanság a fejekben. Nő ugyanakkor a radikális, szélsőséges megoldásokra hajlók száma, megdöbbentő adat, hogy a válaszadók 41 százaléka akár fegyverrel is megvédené a magyar határt a menekültektől, és bár többségben vannak azok, akik szerint a menekültekkel emberségesebben kellene bánni, ez nem befolyásolja a befogadást ellenző többségi álláspontot. Bár az Orbán-kormány átlagban csak közepest kapott a menekülthelyzet kezelésére, jól látszik, hogy a válság politikai nyertese a miniszterelnök. A trauma mindenesetre, amit a menekültek megjelenése okozott Magyarországon, még sokáig itt marad velünk. Hogy meddig még, és hogy a most felerősödött megosztottságnak miféle hosszú távú következményei lehetnek, ezt igyekeztünk feltérképezni írásunkban.


A Szerkesztői vélemény rovatban:
Gál. J. Zoltán: Tényező 
"
Mint egy valóra vált álom, olyan ez neki. Most, amikor gyerekek üvöltenek a könnygáztól
a határon; most, amikor keletről új kerítés, nyugatról régi sorompó zárja be az
országot; most, amikor soha nem látott módon vagyunk összeveszve mindenkivel, aki
körülvesz bennünket; most, amikor törvények és egyezmények tucatját megsértve
vezették be a statáriumot Magyarországon; most lett európai nagypolitikai tényező
Orbán Viktor." - A publicisztika a friss VH-ban.


Jogászszemmel: "Ma már nincs szabadság"
Sándor Zsuzsa így vezeti be publicisztikáját:
"Én is Eötvös Károlytól idézek a címben, mint az a csaknem száz ügyvéd, akik nyílt levelet intéztek a kormányhoz, az ügyészekhez és a bírákhoz. „A most megalkotott jogszabályok ellentétesek minden, Magyarország által aláírt nemzetközi egyezménnyel, az európai közösségi joggal, az Alaptörvénnyel és az alapvető jogelvekkel” – írják.
A „válsághelyzet” kihirdetése már önmagában is sérti az Alaptörvényt. Az ugyanis nem ismeri ezt a fogalmat, ellenben konkrétan meghatározza, hogy mikor és miért lehet úgynevezett „rendkívüli állapotot” kihirdetni. De lépjünk túl ezen a jelentéktelen apróságon. Az ügyvédek levele hét pontban sorolja fel a kirívó törvénysértéseket. Kifogásolják például, hogy egy fiatalkorú menekült nem kap ugyanolyan védelmet, mint egy azonos korú magyar. Mi ez, ha nem diszkrimináció? És miféle megengedhetetlen szabály az, hogy egy vádlott sem a vádiratot, sem a vele szemben hozott ítéletet nem a saját nyelvén kapja meg?"


Tiltott zóna
"Nagyüzemben zajlanak már a határzár miatti kiutasítások a kedden életbe lépett törvények alapján. Így azok a menekültek, akik mostantól lépnek be az országba (akár szabályosan, akár illegálisan, vagyis a kerítésen átmászva), sokkal szigorúbb – és a kormány által a jelenlegi helyzetben legkényelmesebbé formált – elbírálás alá esnek."
Köves Nóra, az Eötvös Károly Intézet emberi jogi szakértője munkatársunknak elmondja:
"ha ezután más útvonalon mégiscsak sikerül elérnie Svédországba, ott hasonló indokok miatt valószínűleg nem utasítják ki azonnal, és a genfi egyezményt sem megsértve egyszerűen nem vesznek majd tudomást a magyarok kiutasító döntéséről, hanem saját törvényeik és szempontrendszerük alapján bírálják majd el a menekültkérelmet – véli."


Mire jó a magyar sereg?
Az új honvédelmi miniszter nem tett le a Nemzeti Gárda ötletéről. Addig is számolatlanul önti a katonákat a határra: mintegy 3800-at, illetve a Honvédkórházból 200 egészségügyi szakembert.
Részletek a friss VH-ban.


Ebbe bele lehet őrülni
Magára hagyott országban magukra hagyott polgármesterek küzdenek a menekülthelyzettel. - Gémesi György szerint mindaz, ami történik, azt sem anyagilag, sem fizikailag, sem pszichésen nem bírjuk elviselni, sem feldolgozni. - Interjú Gödöllő polgármesterével, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökével.


Avar János: Egész európás letámadás - a publicisztika a Vasárnapi Hírekben.


Szűcs Ágnes: Ukrajna lehet a szíriai orosz beavatkozás nyertese
Új frontot nyitott Vlagyimir Putyin orosz elnök: az orosz hadsereg elit alakulatait és legmodernebb eszközeit küldte Szíriába, hogy az Iszlám Állam (IS) elleni harcban segítse régi szövetségesét, Bassár el-Aszadot. Ha hinni lehet a híreknek, a héten már az 59. katonai szállítmány hajózott át a Boszporuszon. Az orosz haderő első feladata Latakia és Tartúsz városának megtartása.


Én lenni berlini
Kövesdi Péter a menekültek befogadásának, minél gyorsabb integrálásának németországi erődófeszítéseiről, a fellángoló német vitákról készített összefoglalót friss lapszámunkban.
"A német kormány várakozásai szerint több mint 800 ezer (egyes becslések szerint akár 1 millió) menekült érkezik egy éven belül Németországba. Közülük legalább 300 ezer iskolás korú – idézi egy nemrég közzétett felmérés adatait Heinz-Peter Meininger, a Német Középiskolai Tanárok Egyesületének elnöke."


Nyolcmilliárdot fizetne az EU, hogy elvihesse a menekülteket - Szűcs Ágnes írása.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!