"Ebbe bele lehet őrülni" címmel jelent meg a friss Vasárnapi Hírekben interjú Gémesi Györggyel, Gödöllő polgármesterével, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökével arról, hogyan élik meg a menekültválságot az önkormányzatok vezetői, hogyan értékelik a rendszer működését. - Magára hagyott országban magukra hagyott polgármesterek küzdenek a menekülthelyzettel. - Gémesi György szerint mindaz, ami történik, azt sem anyagilag, sem fizikailag, sem pszichésen nem bírjuk elviselni, sem feldolgozni.

 
Menekültek ezrei érkeztek Magyarországra - illusztráció - Fotó: Németh András Péter

Az interjúból egy részlet:
"Gémesi György: – Húsz-huszonöt polgármesterrel találkoztam az elmúlt hetekben, akik elmondták, hogy nem kapnak hivatalos tájékoztatást. Mindenki a sajtóból tájékozódik, és a saját tapasztalata és embersége szerint cselekszik. Ami a legrosszabb az egészben: nincs egyetlen olyan ember sem, aki kiállna, és megnyugtatná az állampolgárokat. Hol van például a nemzet egységét megtestesítő államfő? Ő vajon miért hallgat?

– Ezt a kérdést mi is feltettük a lapban, mire a Köztársasági Elnöki Hivatal küldött egy leiratot, miszerint Áder János szeptember 3-án a szlovén államfővel közös sajtótájékoztatóján sürgetett közös európai megoldást. Ennyi - veti közbe az interjút készítő munkatársunk, F. Tóth Benedek.

Gémesi György: – Pedig Áder János nagyon is tisztában van azzal, mi folyik az országban, és éppen ezért kellett volna már megszólalnia úgy, hogy annak legyen is hatása. De ez egy magára hagyott ország. Mondom ezt, miközben optimista vagyok, mert ez a helyzet előbb-utóbb megoldódik. Igaz, ez csak nemzetközi összefogással lehetséges. Magyarország, de még az Európai Unió is önmagában kevés lesz hozzá."


Az "Ebbe bele lehet őrülni" című interjú a szeptember 20-án is kapható friss VH-ban olvasható. 
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!