Sokféle anyatípus van: például megengedő - karrierista - védelmező. A lényeg: merjünk elég jó anyák lenni.
- A mostani szülőgeneráció egészen másképpen viszonyul a gyerekeihez, mint a korábbiak.
- A kevés születő gyereket sokkal nagyobb becsben tartják: óvják, féltik, mind jobban próbálják megérteni.
- Ők pedig lehet, hogy majd pont ezt fogják megtagadni.

 
Babahordozó - Fotó: Németh András Péter

A mostani harmincas-negyvenes generáció tagjai közül sokaknak „megvan” a gyerekkori élmény: a szülők a Trabant/Wartburg első traktusában szívják a Szofit/Szimfóniát, hátul pedig 2-3-4 gyerek szabadfoglalkozik, melynek nem csak gyerekülés, de még biztonsági öv sem szab határt. Átjárás a két térfél között alig, mindegyik szekciónak megvan a maga elfoglaltsága, témája. Ha erre az egykor meglehetősen általános jelenetre tükröztetünk egy mai – középosztálybeli – „gyerekes” utazást (babaülés elöl, anyu/apu duruzsol „a” kicsinek, vagy Gryllus bácsi, miközben a házaspár másik tagja hátul ül kezében melengetve a biobébiételes üveget), körvonalazódik az a szakadék, amely a generációk között a gyerekekhez való hozzáállás terén tátong.

Elárult anyák

Vajon tényleg ennyire más lett pár évtized alatt mindaz, amit a gyerekeinkkel kapcsolatban fontosnak tartunk? Fordulatnak tekinthető-e az emberiség történetében, hogy pár generáció alatt változik a mód, ahogy figyelünk rájuk? Milyen ütemben alakulhat át a szülői, anyai magatartás, és mi határozza azt meg leginkább? Az ösztön, a családi minta, a társadalmi környezet? Anyák napja apropóján megnéztük, miben és miért különböznek a mai anyák a korábbiaktól.

Bármennyire is másnak gondoljuk magunkat szülőként a szüleinknél, szögezzük le: az igazi fordulat a 19. században lezajlott, nüansznyi azóta minden változás.

„A társadalmi átalakulásnak (pl. iparosodás, városiasodás) és a tudomány nagymértékű fejlődésének köszönhetően ekkortájt nőtt a gyerekek túlélési esélye, ami az apák jelenlétének növekedésével együtt (már nem pusztán két háború között vagy az állatok teleltetésekor jelentek meg otthon) újrapozicionálta a család fogalmát. Bizalmi egységgé vált, amelyben az egyes szereplőknek, a gyerekeknek egyenként van létjogosultságuk. A korábbi 10-20 gyerekből, amelynek nagy része nem érte meg a felnőttkort, 4-5 lett, akiknek élete, egészsége, fejlődése fontossá vált, akiket lehetett végre szeretni” – mondja Boross Ottilia evolúciós pszichológiával foglalkozó szakember. „Még ekkor is viszonylag homogén volt az anyaszerep, amely generációról generációra öröklődött – teszi hozzá Szvetelszky Zsuzsa szociológus. – A nagy változás a 20. században következett be, amely »elárulta« az anyákat. A húszas-harmincas években született nőknek és az utánuk jövőknek már keményen dolgozniuk kellett, mellette gyereket gondoztak, ellátták a házimunkát, és mindenki a dr. Spockból nevelte a gyerekét (a módszer meglehetősen spártai, pl. nem javasolja a síró kisbaba felvételét – a szerk.). Persze, előtte sem volt jellemző, hogy a gyerekekkel ténylegesen foglalkozzanak, nem ők játszottak velük a csuhébabával, hanem a testvérek. A 20. század utolsó harmadára válságba jutott ez a családmodell, az akkori gyerekeknek ez lett a megtagadni való minta.”

A gyerekszületések száma az utóbbi évtizedekben csökkent drasztikusan, köszönhetően a fogamzásgátlás elterjedésének, a családtervezésnek, késői gyermekvállalásnak (az ebből is eredő meddőségi problémáknak), ezzel párhuzamosan pedig felértékelődött a gyerekek társadalmi presztízse.

„A szülői viselkedés alapja az ösztön – állítja Boross Ottilia –, a kevesebb gyerek nagyobb védelmébe bekapcsolódtak az utógondozó ösztönnel rendelkező apák is, akik a születésük pillanatától fogva együtt vannak velük.”

Az automatikus, ösztönös reakciókat azonban hajlamosak vagyunk szerzett információkkal „elnyomni”, amelyből mára túl sok is lett. Üdvözlendő a pszichológiai ismeretek bővülése az egyszeri anyák számára is, hiszen általuk egyre inkább értjük, hogy mi is zajlik egy gyerekben, másrészt a nevelési irányzatok jönnek-mennek, időnként ki is oltják egymást.

Az egyre többféle életstílusnak köszönhetően különböző anyai magatartásformák jöttek létre (l. Tigrisek és karrieristák című keretes írásunkat). Ami azonban összeköti őket, az a teljes figyelem és odafordulás a gyerek felé, testi-lelki igényeinek maximális figyelembevétele.

„A játszótéren potyogtunk le az életveszélyes rakéta vasmászókáról, anyukám egy padon cigarettázott és olvasta a Nők Lapját, ahogy nagyjából az összes nő – meséli egy most harmincas anyuka. – Most mi van? Az anyukák remegve állnak a mászóka alatt, hogy elkaphassák a gyereket. Az anyám egyfolytában dolgozott, gmk.-zott, túlórázott, magnóra vette fel az esti mesét, mi meg bújjuk a mesepszichológiát. Én későn vállaltam gyereket, mert azt láttam, hogy a nagymamám, aki ugyanígy tett, és csak egy gyereket nevelt, sokkal nagyobb odafigyeléssel volt a gyerek felé. Számomra ő lett a követendő minta.”

Új jelenség a bűntudat

„A szülői minta talán a legfontosabb anyai magatartásformáló tényező marad, akár a tagadás által is – hangsúlyozza Szvetelszky Zsuzsa szociológus. A mostani szülőgeneráció pedig elképesztő energiákat fektet ebbe az „ellenmodellbe”, miközben folyamatosan sanyargatja magát: vajon jól csinálom-e?, jó anya vagyok-e? Pedig mindent a gyerekeknek rendelünk alá. „Még az is szempont lett, hogy ne legyenek elvárásaink a gyerekünkkel szemben, miközben magunkkal szemben óriási elvárásaink vannak. Új jelenség bukkant fel, ami az emberiség történetében korábban nem volt jelen, az anyai bűntudat” – mutat rá a szociológus.

Az előző generációknak a sarki iskola tökéletes volt, a gyerekorvos isten, a menza megfelelően táplálta a gyereket. Ma magunkkal együtt ezeket is folyamatosan felülbíráljuk, gyermekünk az egyetlen, akit nem. Soha nem ismertük és fogadtuk el jobban még a gyerekeket, soha nem foglalkoztunk velük ennyit – mondjanak bármit is a számítógépezési és tévénézési szokásokról –, amelynek kifutását még nem látjuk. Talán az ő szülőségük időszakában majd ezt kérik számon rajtunk.

A szakemberek mindenesetre önmérsékletre intenek addig is. Boross Ottilia szerint fontos a gyerekek szempontjából, hogy jól felismerhető kereteket mutassunk, legyenek elvárásaink. Egy meleg, ugyanakkor követelményeket állító szülői magatartás a gyerekek számára nagyobb biztonságot ad, mint a határtalan elfogadás.

Szvetelszky Zsuzsa pedig azt mondja: merjünk elég jó anyák lenni, akik bíznak magukban. Mert a bizalom csak minta lehet, természetéből fakadóan „nem alkalmas” ellenmintának.

Tigrisek
és karrieristák

Ahány szakkönyv, annyi jó anya – csak győzzünk választani. Hogy kinek melyik „típus” fekszik jobban, az függ a szülő és a gyerek habitusától is. És mégis: úton-útfélen típusanyákba botlunk.

- Kötődő anya: nevezik szőranyának
is (Harry Harlow a ’60-as években
kísérletezett majomcsecsemőkkel,
akik szívesebben bújtak a
szőrrel borított álmamájukhoz, mint
a dróttal borítotthoz), már csecsemőkortól
kezdve a széltől is óvja
gyermekét, megértő és szeretetteli,
biztonságos közeget teremt. Cserébe
nehezen engedi el csemetéjét.

- Bioanya: a szőranya modern kori
változata. Minden, amit vesz, 100
százalékig bio, újrahasznosított
és ergonomikus, a legmodernebb
elméletek szerint neveli gyermekét,
szinte a végletekig hajszolja az
egészséges életmódot, az alternatív
módszerek megszállottja. Gyermekei
nem ritkán furcsán, kirekesztve
érzik magukat kortársaik között.

- Tigrisanya: órákig tartó zongoralecke,
rossz magaviseletért a büntetés,
elvárt kiváló teljesítmény az
iskolában. A maximalista, tekintélyelvű
anya típusát a kínai Amy Chua
hozta köztudatba, a többi szülő pedig
azóta is vitatkozik azon, lehet-e,
kell-e ennyire szigorúan nevelni a
gyereket. A tigrisanyák szerint megéri:
zseniket képeznek ugyanis.

- Karrieranya: munkába rohan
hajnalban, éjjel esik haza. Gyermekét
dajkák és bébiszitterek nevelik,
különórákra hordják, és ellenőrzik
a leckéiket. Anyu hétvégén iktat
be néhány közös foglalkozást. Kárhoztatott
anyatípus, viszont ez áll a
legközelebb a modern pszichológia
előtti idők anyáihoz: a munkás élet
miatt gyermekére kevéssé odafigyelő,
de őt ellátó típus.

- Elég jó anya: Donald Woods
Winnicott pszichológus feloldozta
az anyákat. Fogalmai szerint nem
szükséges ugyanis mindig, minden
helyzetben a legtökéletesebb
megoldást megtalálni, az anyák is
hibázhatnak. Csak egy a lényeg:
próbáljanak meg odafigyelni gyermekeik
igényeire, megérteni azt,
amire szükségük van. És ha mégis
becsúszik valami galiba, nyugodjanak
meg, és próbálják újra.
Számtalan további kategóriára lehet
osztani az anyákat is. De nem
szükséges emiatt frusztrálni magunkat:
nem az a lényeg, melyik
típusba tartozunk. Csak az, hogy
gyermekeink jól érezzék magukat,
ha a közelünkben tartózkodnak.
(D.-H. N.)

Címkék: Anya-és-Apa, család

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!