A tanévkezdés egyik legkritikusabb pontja, minden szülői pénztárca rémálma a tankönyvek beszerzése. Több tízezer forintos tétel, amely komoly anyagi megterhelést jelent a családoknak. De miért van szükség minden évben új tankönyvekre?

 
Egyre több, egyre szebb, egyre színesebb

A tankönyvek erősen különböznek attól függően, hogy mely korosztálynak, mely tantárgy tananyagának elsajátíttatásához készülnek, illetve hogy mely iskolatípusban használják azokat – tudtuk meg Kiss János Tamástól, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatójától. Egy sajátos nevelési igényű diákok számára készülő tankönyv például sokkal több ábrát, illusztrációt, feladatot tartalmaz, jóval kevesebb benne a szöveg, mint egy átlagos diák tankönyveiben, nem beszélve arról, hogy lényegesen egyszerűbb a mondatok szövése, és pontosan megtervezett az új fogalmak bevezetése, megtanítása, azok tartalmának és terjedelmének bővítése.

Tankönyvek csak elrendelt és bevezetett tantervek szerint, azok koncepciójának megfelelően, követelményeit megvalósítva készülhetnek, tehát ha változik a tanterv – mint ahogy a jövő évtől változni fog –, óhatatlanul változniuk kell a tankönyveknek is. A tartalmi szabályozók – a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek – kormányzati ciklusonként változnak, és kényszerítik a tankönyvkiadókat újabb és újabb átdolgozott tankönyvek megjelentetésére. És persze vannak olyan tantárgyak is, melyek tankönyvei esetében nem lehet eltekinteni attól, hogy folyamatosan változik a világ. Ha épül egy új autópálya- szakasz, ha megváltozik egy ország államformája, akkor elkerülhetetlen az érintett tankönyvek változtatása.

És hogy miért olyan drágák a tankönyvek? Egy-egy tankönyv és a hozzá kapcsolódó segédanyagok elkészítése hosszú és költséges folyamat. Egyre komolyabb költségtétel a honorárium, hiszen egy-egy jó szerző megnyeréséért esetenként több kiadó is verseng. Néhány éve jogdíjat kell fizetni, továbbá a tankönyvekben átvett, felhasznált irodalmi művek, fotók és grafikák után is. A kiadók sok specialistát alkalmaznak – tantárgyszakos szerkesztőket, műszaki és grafikai szerkesztőket –, kiknek bére, a kiadó fenntartásainak költségei szintén növelik a végösszeget. Jelentős tétel a tankönyvfejlesztés ráfordításai között az is, hogy a kiadók tankönyveik minősítéséért, a hatósági eljárásért az Oktatási Hivatalnak fizetnek. Egy-egy tankönyv kifejlesztése és megjelentetése 10 milliós nagyságrendű befektetés, ami korántsem biztos, hogy megtérül – mondta a vezérigazgató.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!