Július a meleg büszkeség hónapja, a világ nagyvárosaiban Berlintől San Franciscóig felvonulásokkal, utcai fesztiválokkal ünneplik az esélyegyenlőséget. Itthon ma kezdődik a Budapest Pride, ünneplésre azonban nincs ok. A negyedik alkotmánymódosítással az állam a melegházasság elleni igyekezetben annyira szűkre szabta a család fogalmát, hogy a heteroszexuális kapcsolatban élők jelentős része is kint rekedt.

 

A világ összes melegmozgalmának a végső célja az esélyegyenlőség, a heteroszexuálisokkal megegyező jog szerelemre, boldogságra és családra. Míg az USA-ban a legfelsőbb bíróság a napokban mondta ki, hogy alkotmányellenes a házasságok védelméről szóló törvény azon paragrafusa, ami a házasságot a férfi és a nő kapcsolataként definiálja, addig Magyarországon ugyanezt a meghatározást a kormány az alkotmányba betonozta és a közvetlen egyenesági vérségi rokonság mellett a család intézményének egyetlen és kizárólagos feltételévé tette.

Csak emlékeztetőül, a legújabb magyar Alaptörvény kimondja: „Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget. […] A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő- gyermek viszony.” Ez indokolatlanul leszűkíti a család fogalmát, és kizárja belőle például a mozaikcsaládokat, az élettársi viszonyban élő, de korábbi kapcsolatból származó gyerekekkel együtt élő párokat, az árva gyerek-nagyszülő kapcsolatát, de a gyermeket nevelő azonos nemű párokat is fényévekre sodorja attól, hogy végre családként ismerje el őket a magyar állam. Minden olyan eset ide tartozik, ahol sem gyermek-szülő, sem házastársi kapcsolat nem áll fent.

A Pénzcentrum.hu kiszámolta, hogy ma Magyarországon, ha két szülő két korábbi házasságból született 3 gyereket nevel, évente közel egymillió forintot veszít elmaradó családi pótlékok és adókedvezmények formájában pusztán azért, mert az új szabályozás értelmében nem számítanak családnak. Más szóval azok a gyerekek, akiknek a szülei nem házasodtak össze, eleve hátrányból indulnak. Ezért az alkotmánybíróság tavaly decemberben kimondta, a család fogalmának ilyen mértékű leszűkítése egyenlőtlenséget teremt, így alkotmányellenes. A kormány azonban ahelyett, hogy felülvizsgálta volna a passzust, egyszerűen beírta az alkotmányba azt. Bizarr helyzet, de a Fidesz–KDNP miatt idén milliók, azok, akik nem házasságban élnek, de esetleg elítélik a homoszexualitást, átérezhetik a jogfosztottság érzését, és bizonyára egyenlő jogokat követelnek majd maguknak. Talán felismerik, hogy a Budapest Pride résztvevőivel közösek a céljaik. Tekintve, hogy Magyarországon a 15 év feletti lakosságnak mindössze 44 százaléka él házasságban, minden második gyermek házasságon kívül születik – a Budapest Pride-on óriási tömegre számítunk.

Egy hét büszkeség

„Hisszük, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé” – mondja a hivatalosan ma induló Budapest Pride Fesztivál egyik szervezője, Hanzli Péter. Ennek az üzenetnek a jegyében várnak minél többeket Közép-Kelet-Európa legnagyobb múlttal rendelkező nagyszabású leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) eseménysorozatára.

Tegnap este két kiállításmegnyitóval már kezdetét vette a július 7-ig tartó 18. Budapest Pride Fesztivál. A változatos kulturális és közösségi programokat is kínáló, egyhetes programsort a jövő szombati felvonulás, majd a hajnalig tartó buli zárja. „A jelenlegi politikai és társadalmi kontextusban elengedhetetlen a szolidaritás, az egymásért és másokért való aktív kiállás, ez az idei fesztivál üzenete, azaz a mi szabadságunk a te szabadságod is” – hangsúlyozza Hanzli Péter, aki szerint tavaly óta romlott a politikai helyzet az „LMBTQ emberek” számára. Csökkentek a jogaik például azzal, hogy családnak jogi értelemben csak egy férfi és nő kapcsolata nevezhető, s hogy nem fogadhat örökbe gyereket egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg pár.

A mostani hét napba a filmfesztivál nem fért bele, azt októberben tartják majd. Ma este 8-tól a Toldi moziban az ünnepélyes megnyitón Bán Zsófia író, Péterfy Bori énekesszínésznő, Fischer Iván karmester, Kulka János színész és Gergye Krisztián táncos lép fel, a műsorvezető Veiszer Alinda lesz. Hét kiállítást szerveztek a fesztivál keretében, direkt nem olyan helyeken, ahová többnyire „LMBTQ emberek” járnak, hanem olyan kávézókban és szórakozóhelyeken, ahol a többségi társadalom találkozhat a plakátokkal, festményekkel. A belvárosban olyan túrát rendeznek, amely során ismert jellegzetes meleg helyszíneket mutatnak be. A Hátsó Kapuban és a Bálint Házban 23 műhelybeszélgetést tartanak, történésszel, pszichológussal különféle témákban, a gyűlöletbeszédtől kezdve a parlamenti pártok LMBTQ-nézetein át. Hat buli lesz az egy hét alatt az Ankertben, a Gödörben és a Dürer-kertben. Három vidéki városból (Debrecen, Szeged, Miskolc) buszokat indítanak a budapesti programokra. A jövő szombati felvonuláson a menet 16 órakor indul a Hősök teréről és 18 órára ér a Képviselői Irodaházhoz, ahol beszédeket és koncerteket tartanak, felszólal az Európai Parlament LMBTQ-tagja, valamint Schilling Árpád rendező és Jónás Marianna szociológus.

A Prezi, a Google és az espell „Nyitottak vagyunk” néven közösségi kezdeményezést indított a nyitottságért Magyarországon. A cégek közös kamionon ünneplik a sokszínűséget a Budapest Pride meneten. (Krausz Viktória)

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!