Tizenöt évvel ezelőtt, amikor Vlagyimir Putyin lett Oroszország (akkor még csak ideiglenes) elnöke, amikor hazahozták ugyanonnan az utolsó magyar hadifoglyot, Toma Andrást, Szerbia az ENSZ tagja lett, harmadszor szerezte meg a világbajnoki címet Michael Schumacher és levetítették Amerikában a Szívek szállodája című sorozat első részét – nos, akkor a CIA összeállított egy 86 oldalas dokumentumot, amelyben felvázolták a jövőt. Háborúkat, járványokat, vízhiányt és éhínséget ígértek az amerikai hírszerzők – és ez csak néhány azon előrejelzések közül, amelyek valóban bejöttek.

A Global Trends 2015 a Nemzeti Hírszerző Tanács (NCI) jelentése, amelyben azt mérték fel, hogy a már ismert adatok alapján miként alakulhat a legvalószínűbben a világ sora. Kiindulási pontként feltételezték, hogy minden bekövetkező eseménynek valamilyen módon köze lesz az emberi döntésekhez. Az emberi tényező ez esetben nagyon is fontos – a CIA jelentése például az olyan drámai, és világszerte nagy változásokat hozó eseményekkel, mint például a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, nem számolt. Ettől függetlenül a kutatásban felvázolt jövő mára nagyjából megegyezik a valósággal.

A jövő itt van…
2000-ben úgy tűnt, a világ nem lesz túl vidám hely 15 évvel később.

A CIA már akkor is figyelmeztetett: a világ népessége 7,2 milliárd fölé emelkedik (így is lett, méghozzá bőven), ráadásul a növekedés főként a fejlődő országokat érinti majd, ahol azonban a nem megfelelő egészségügyi helyzet miatt fertőző és nem fertőző betegségek sora nehezíti majd a lakosság helyzetét (a listán a tuberkulózis, a hepatitisz, a malária, és legfőképp az AIDS szerepelt előkelő helyen, az Ebolát azonban nem látták előre), míg a fejlett országokban az aktív dolgozók számának csökkenése és a nyugdíjasokénak a növekedése óriási terheket ró majd a társadalombiztosításra, a nyugdíjrendszerre és az egészségügyre (ez is bejött). Bár jelezték, hogy sok helyen probléma lehet az éhínség, inkább az ivóvízhiány miatt aggódtak – nem véletlenül, ugyanis idén már valóban lesznek olyan területei a Földnek – mint például India –, ahol elfogy a víz.

Emellett jósoltak még környezeti problémákat is – a művelhető földterületek mennyiségének csökkenése, a trópusi esőerdők pusztítása, a levegő és a víz minőségének további romlása és az ózonlyuk fenyegetése –, ezekbe sem lehet ma belekötni, ám talán jobb lett volna akkor figyelni, a CIA ugyanis szólt, hogy mindezeken talán bizonyos környezetvédelmi egyezmények megkötésével (vagy a már megkötöttek betartásával) lehetne javítani. Illúzióik azonban nekik sem voltak, hiszen az előrejelzésük pesszimistán számolt.

Mint arra kitértek: ahhoz, hogy a globális gazdaság 2015-re felvirágozzon, többet kellene befektetni a technikai fejlesztésekbe, a közoktatásba, valamint a gazdasági és a közélet befolyásos szereplőit a kormányzásban való nagyobb részvételre kellene ösztönözni. Akkor úgy látták, hogy javulnak majd az egyes országok gazdaságpolitikai esélyei, nő a nemzetközi kereskedelem és befektetések száma, elterjednek az új információs technológiák, és egyre dinamikusabb lesz a magánszektor. Mindez így is volt, egészen a 2008-as válságig, amellyel a jelentés nem igazán számolt.

A politikában sem tévedtek nagyot: akkor úgy látták, 2015-re az államok vezetőinek komoly erőfeszítésükbe kerül majd, hogy jól és hatékonyan kormányozzanak. A civil szféra erősödését is jelezték, illetve a polgári jogok iránti nagyobb figyelmet, ám mint mondták: ezek a tendenciák olyan nyomást jelentenek majd a kormányokra, amely a teljesebb demokrácia és jobb átláthatóság irányába fog vezetni (ebben azért még van hova fejlődnünk).

A lehetséges politikai konfliktusok meghatározásánál is érdekes volt a jövőképük: a főképpen belső elnyomásból, vallási vagy faji okokból fakadó ellentétek a jelentés szerint elsősorban Afrikában, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában torkollhatnak véres összecsapásokba, és a konfliktusok megoldásában leginkább az ENSZ fog részt venni, mivel a nagy államok egyéni érdekeikből fakadóan inkább távol maradnak. Ez nagyobb részt nem jött be, viszont a terrorizmus átalakulását elég jól meg tudták saccolni: olyan kiterjedt, nemzetközi hálózatok létrejöttét jelezték, amelyek kifinomultabb eszközök bevetésével mind nagyobb tömegekhez érnek el, és egyre több áldozatot követelnek majd – és mindezt még 2001. szeptember 11-e előtt. Az al-Kaida, de különösen az Iszlám Állam ma meglehetősen jól lefedi ezt a meghatározást, és valóban egyre kifinomultabb eszközökkel dolgozik.

Ám még ennyi, szépen követhető jóslat után is kiderült, hogy vannak vakfoltjai az előrejelzésnek. „Mivelhogy azt már nem tudta senki, hogy Kínában mi folyik” – írta 1976-ban Kurt Vonnegut Börleszk című regényében, és már neki is igaza volt, hiszen 2000-ben még a CIA sem merte megtippelni, hogy 2015-ben mi folyik majd Kínában. Legfeljebb öt évre előre mertek bármit is jósolni, de akkor is csak azt, hogy a kínai gazdasági és katonai erők vagy képesek lesznek fellendíteni az országot, vagy épp ellenkezőleg, a rezsim épp emiatt válik instabillá. Bármennyire is furcsa a mostani események tükrében, Oroszországgal kapcsolatban már jobban saccolt a CIA, azt írták ugyanis, hogy Putyin országa nehezen tud majd megfelelni annak a nemzetközi vezető szerepnek, amelyet betölteni szeretne, miközben nehézségeik támadhatnak az ország gazdaságának stabilizálásával is. A Távol-Keleten Észak- Korea regionális nagyhatalommá válásával ijesztgettek, ami immár nem látszik lehetetlennek, és belengették az izraeli– palesztin konfliktus lezárását is, ami viszont meglehetősen távolinak tűnik.

Európának békét és bőséget jövendöltek, illetve az EU stabilizálódását – stabilitásról jelenleg nincs szó és néhol a békével és a bőséggel is akadnak problémák. Ami viszont a mi szempontunkból igazán érdekesnek tűnik: 15 éve Amerikában úgy gondolták, hogy az EU jó kapcsolatra törekszik majd Moszkvával. Ennek a kritériumnak jelenleg Magyarország tud megfelelni.

Általánosságban azonban elmondható: bármennyire is sok volt az emberi tényező az elmúlt 15 évben, valójában az a világ, amit a CIA megálmodott nekünk 2000-ben, nagyjából megállja ma a helyét.

…és sose lesz vége
A következő etap 2030-ig szól: az NCI 2013-ban már közzé is tette, mire számíthatunk. A jelentést pedig, már csak az eddigiek tükrében, talán érdemes lesz komolyan venni. Az optimista becslés szerint 15 év múlva a Föld 8 milliárd lakosának nagyjából kétharmada egy új, globális középosztály tagja lesz, nagyvárosokban fog élni, és szabadon használhatja a legfejlettebb technológiákat. Még a legelmaradottabb kontinens, Afrika népessége is többségében megatelepüléseken él majd. Az urbanizáció jólétet is hoz, mivel megfelelő feltételeket biztosít a gazdasági növekedéshez is. A tömegkommunikációs eszközök terjedésével leomlanak a falak, a világ nyitott lesz, a nemzeti identitás kérdése leértékelődik, a kereskedelem átköltözik az internetre, és a nagy összefonódás a politikai erővonalakat is átrendezi. Kína lehet a legnagyobb gazdasággal bíró ország, az USA elveszítheti „világrendőri” pozícióját, Európa gazdasági ereje azonban stagnálni fog. Problémát a jövőben is a már ismert okok (éhínség, vízhiány, elöregedés) okozhatnak, emellett a terrorszervezetek kibertámadásaira és a biológiai hadviselésre kell majd nagyon odafigyelni.

És ami különösen aggasztó lehet: a jelentés egyik „fekete hattyúja” (így nevezik az előre nem látható, de nagy valószínűséggel bekövetkező eseményeket) egy olyan világméretű, gyorsan terjedő fertőző járvány, amely 6 hónap alatt az egész világot körbejárhatja, jelentős halálozási rátával „dolgozik” – és beláthatatlan következményeket okoz. Vagyis ami kísértetiesen hasonlít a tavaly elindult Ebola-járványhoz, amellyel egyelőre nem sikerült hatékonyan felvenni a harcot.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁST DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA KÉSZÍTETTE

----------------------

Sikertörténetek sora
2015 izgalmas év lesz az egészségügyben. A Cliveland Clinic évről évre összegzi, mik lesznek a legfontosabb innovációk:

1. Mobil stroke-egység: Mivel stroke esetén valóban minden perc számít, hatalmas áttörés lehet a gyógyászatban az az eszköz, melynek segítségével akár videón keresztül is képesek lesznek az orvosok segítséget nyújtani a betegnek.
2. Oltás a Dengue-láz ellen: A trópusi vírusfertőzés a világ népességének mintegy felét veszélyezteti, így az idén elkészülő védőoltás hatalmas előrelépésnek számít.
3. Fájdalommentes vérvétel: Az új technológia az ujjbegyből szerzi a vért, és a kutatók szerint valóban nem fáj, ami a tűktől rettegő betegek számára nagy megkönnyebbülés lesz.
4. Csökkenő koleszterin: Egy új gyógyszercsalád kerülhet idén a piacra, amely injekció segítségével csökkenti (úgy tűnik, hatásosan) a koleszterint olyan esetekben is, amelyeknél az eddig használt szerekkel még nem lehet jó eredményeket elérni.
5. Áttörés a rákgyógyításban: Az egészséges sejteket is károsító kemoterápia helyett előtérbe kerülhetnek a „biológiai terápia” gyógyszerei (a monoklonális antitestek). Ezek olyan célzott terápiára is képesek, amelyek az egészséges szövetekben nem tesznek kárt, de hatékonyan kezelhetik a daganatos betegségeket.
6. Kombinált kezelés: Szintén a rákkutatásban lehet előrelépés az immunműködést módosító szerek használatának bevezetése, amelyek fel tudják „keresni” a ráksejteket, így hatékonnyá teszik a daganatellenes küzdelmet.
7. Új csatlakozás: A szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott pacemakerek eddig kábelek segítségével működtek, mostantól az eszköz műtét nélkül lesz beültethető, alig nagyobb egy tablettánál, wifivel működik és elemeinek segítségével akár hét évig is zavartalanul üzemelhet.
8. Két megoldás: Eddig az IPF, vagyis az idiopátiás tüdőfibrózis terápiásan nem kezelhető, fájdalmas betegség volt. Idén azonban két új gyógyszer is forgalomba kerülhet, amelyek végre segítik a gyógyulást.
9. Csak egy kezelés: Az emlőrák mindeddig többszöri sugárterápiás kezelést igénylő betegség volt, egy új módszer azonban lehetővé teszi, hogy már a műtét közben, egyszeri besugárzással megoldható legyen a sugárterápia, amelyet nem kell ismételni.
10. Felgyorsított eljárás: Olyannyira hatékony lehet a szívelégtelenség javulását hozó új típusú gyógyszer (neprilizingátló), hogy még a gyógyszerhatóság is felgyorsította a forgalomba hozatalát, mivel a korai kezelés létfontosságú a halálos szövődmények kiküszöbölésében.

 

Mire várunk?
2015 sok izgalmat és sok nehézséget is hozhat. Összegeztük, nagy valószínűséggel hogyan alakul a világ sorsa ebben az évben.

Végső csapás
Az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy idén végleg megsemmisíti az Iszlám Államot, és felszámolja a terroristák egyre népesebb és egyre kegyetlenebb táborát. Nehéz dolguk lesz, a közösségi oldalak segítségével a világ minden pontján toborzó szervezet továbbra is harcra csábít, miközben kegyetlen kivégzéseik híre világszerte sokkolja az embereket. Szíria és Irak után Szaúd-Arábia lehet a fundamentalisták következő célpontja, a legpesszimistább elemzések szerint viszont az sem kizárt, hogy Pakisztánban és Afganisztánban is megvetik a lábukat. Nem ez lesz az egyetlen problémagóc, ami az idén eszkalálódhat, legalábbis az előrejelzések szerint. Ha Putyin nem hátrál meg, az ukrán konfliktus is tovább folytatódhat, és nyílt harcok nélkül, de elszórt fegyveres összecsapásokkal „konzerválódhat” a patthelyzet. Izrael és Palesztina között is feszült a kapcsolat, miközben Észak-Korea egyre aktívabban hallatja a hangját. Afrikában pedig a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista mozgalom elleni fellépés válik egyre szükségesebbé.

Inog az unió
Miközben január elsején végre Litvániában is bevezették az eurót, az Európai Unió idén több ízben is megméretteti magát: hat országban (az észteknél, a finneknél, Lengyelországban, Portugáliában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában) is választásokat tartanak, és szinte mindenhol kifejezetten fontos programpontja a kampányoló pártoknak az EU-val való viszony újrafogalmazása. Egyes elemzők szerint nem kizárt, hogy először a britek viszik majd kenyértörésig a dolgot – ám ha ők lépnek, valószínűleg többen is követik majd a példájukat, ami viszont az unió jövőbeni fennmaradását is kérdésessé teheti hosszabb távon.

Lesz hova fejlődni
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már tavaly októberben nyilvánosságra hozta a 2015-ös gazdasági előrejelzését. Eszerint a legdinamikusabban Kína gazdasága fejlődhet majd, 7,4 százalékos GDP-növekedés lesz, utánuk India (6,4), az Egyesült Államok (3,1), Nagy-Britannia (2,7) és Kanada (2,4) következik a sorban. Magyarországon az infláció gyorsulását jelezték előre, 2015-ben 2,3 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak, viszont kedvezően ítéli meg az IMF a munkanélküliségi ráta alakulását, amely a tavalyi 8,2 százalékról idén 7,8 százalékra mérséklődhet.

Izgalmas vizit
Szeptemberben első ízben látogat el az Egyesült Államokba Ferenc pápa, aki részt vesz majd a Philadelphiában megrendezett Családok Világtalálkozóján. Még ennél is fontosabb esemény lesz az egyház életében az októberi püspöki szinódus, amelynek már a címe is beszédes: „A család hivatása és küldetése az egyházban és a mai világban”, főrelátorává pedig Erdő Péter bíborost nevezte ki a pápa.

Visszafordíthatatlan pillanat
Egyes klímakutatók, például James Hansen (a NASA egyik kutatóintézetének vezetője) szerint 2015 lehet az a globális éghajlati fordulópont, ahonnan már nem lehet visszafordulni. Ebben az évben olyan üteművé válik a gleccserek felolvadása, amely kontrollálhatatlan, így viszont a felmelegedés is megállíthatatlanná válik, minek következtében a Föld egyes részein végleg elfogy az ivóvíz. Ez súlyos háborúkhoz vezethet, miközben egész állatfajok halnak majd ki. Más tudósok szerint azonban ez az időpont csak 2020-ban jön el. Érdemes megemlíteni, hogy miközben a globális felmelegedés mára egyfajta mantrává vált, idén talán kénytelenek leszünk megismerkedni a globális furcsaságok fogalmával is. Ami annyit tesz: a hőmérséklet szélsőséges ingadozásokat produkál majd, így nem csak hihetetlen forróságra, de extrém hidegekre is számítanunk kell majd, természetesen szoros összefüggésben a feljebb felsorolt környezeti okokkal.

Lezárul egy korszak
A Windows Server 2003 idén nyáron frissül utoljára, így hamarosan mindazoknak, akik a mai napig kultiválják a rendszert, ideje a váltáson gondolkodniuk. Márpedig nincsenek kevesen: a Microsoft becslései szerint világszerte 22 millió szerveren még a 2003-as verzió fut, míg Magyarországon mintegy 15–17 ezer gépen jelenik meg bekapcsolás után az immár klasszikusnak számító logo.

A hackerek éve
2015 a kibertámadásokról szólhat – ráadásul igazán nagy veszélyben nem a magukról meztelen képeket készítő celebek vagy az Észak-Koreát kritizáló filmet készítők lesznek, hanem az e-kereskedelmi iparág, amelynek egyes szereplőit (mint például az Amazont) drasztikusan érintheti a hackerek ténykedése, hiszen részvényeik ára akár felére is visszaeshet egy-egy támadás hatására. A veszély természetesen a vásárlókra is leselkedik, akik adataikat – s így pénzüket – félthetik a névtelen harcosoktól.

Bajban a csoki
Miközben világszerte nő a kereslet a finomság iránt, ismét luxuscikké válhat a csokoládé: az Ebola-járvány miatti pánik hatására a nyugat-afrikai termelők mellől elmaradtak a beruházók, ráadásul a kényes növény sok gondoskodást (s így ráfordított pénzt) igényel, épp akkor, amikor egyre kevesebben tudják tartani a lépést a növekvő igényekkel. Mivel immár sokkal több kakaót fogyasztunk, mint amennyi terem, idén akár 5000 dollár fölé is emelkedhet a kakaóbab tonnánkénti ára. Vagyis szinte megfizethetetlenné válik a csoki.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!