A Vasárnapi Hírek friss számában közzétettük a Publicus Intézettel közös legújabb közvélemény-kutatásunk adatait. A csak Méregkalmárnak nevezett Arthur Finkelstein most Magyarországon bizonyította be: valódi nagymestere a negatív kampánynak. Ügyfele, Orbán Viktor örülhet, két hónap alatt megfordította a trendet a menekültellenes kormányzati kampány: ma már többen tekintik problémának a bevándorlást, mint a kivándorlást.

 
 

Az „Ideget ért a kormányzati hangulatkeltés” címmel friss lapszámunkban közzétett kutatási jelentésből látszik, hogy a többség elutasítja a déli határon tervezett kerítésépítést, de a menekültek ellen indított kampánnyal kettészelte az országot az Orbán–Habony–Finkelstein trió.

„Méregkalmár a belső körben” címmel összefoglalót adunk Orbán és a Fidesz politikai tanácsadójának, Arthur J. Finkelsteinnek az eddigi művéről.
Gál J. Zoltán „Köpködők vs. ételosztók” című vezércikkében erről így ír: „Finkelstein speciel a negatív kampányok szakértője. Őt csak a romboláshoz lehet felbérelni, építést nem vállal. A rombolás felelőssége viszont soha nem a tanácsadóké, hanem a megbízóké és végrehajtóké.” A kiszemelt országot elcseszők közé is inkább őket kell beírni. (Finkelstein korábbi kampányai alapján előkelő helyen szerepel a „101 ember, aki igazán elcseszte Amerikát” című könyvben – Magyarország elcseszőiről egyelőre nem született meg hasonló összefoglaló...)


A július 11-i VH-ban Fókuszban a Magyarországot tudatosan szétszakító kampány és következményei. Ehhez a témához kapcsolódó további írásaink:

- Magyar, görög két jó barát című írásunkban az  Európa 25 országában 2008-ban végzett European Social Survey (ESS) kutatás eredményeit elemzzük. A vizsgált országokban milyen értékek mentén él, cselekszik az ember, az adott társadalom milyen elvárásokkal, igényekkel viszonyul a rendszerhez, az államhoz, és mennyire képes tenni azért, hogy egy-egy helyzeten változtasson. A sereghajtók közt végzett Magyarország. - Az eredmények alapján mi, magyarok nagyon közel állunk a görögökhöz, és ebben ezúttal nem lehet sok örömünk...
Megtelik-e a csónak? - Svájcból vagy vidéki magyar nagyvárosokból (Debrecenből, Szegedről) nézve milyen a migrációs probléma és a szerb–magyar határkerítésre kitett „Megtelt” tábla? - Vágvölgyi B. András írása;
- Tóth Krisztina „Kiment a ház az ablakon” című írása a tömött  railjeten kialakuló párbeszéd. A szerelvény azért van tele utasokkal, mert vonatoznak a magyarok vissza Ausztriába...


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

A Publicus és a VH kutatásában a következő kérdéseket tettük fel a reprezentatív mintába bekerült válaszadóknak:

Ön szerint mi a nagyobb probléma? Inkább a magyarok külföldre történő kivándorlása? Inkább a menekültek megjelenése?

Ha Önnek kellene döntenie, hogy felépüljön a szerb-magyar határon  kerítés, akkor hogy döntene?

Ön hogy gondolja, a kerítés alkalmas lesz a menekültek megállítására?

A kutatás során megkérdezték a válaszadók véleményét a következő állításokról:

Huszonöt éve már lebontottunk egy vasfüggönyt,
hiba lenne egy másikat felépíteni.

A határainkra érkező menekültáradatot
mindenképpen meg kell állítani.

1956-ban befogadta a világ a magyar menekülteket,
így nekünk is szoldárisnak kell lennünk.

Az életveszély elől menekülőket be kell
fogadnunk, de akik a könnyebb megélhetésért
jönnek, azokat nem.

A kerítés valós célja nem a menekültek megállítása,
inkább figyelemelterelés miatt épül.

A válaszok alapján készült kutatási jelentésünket lásd friss lapszámunkban!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!