A müncheni önkéntesek pályaudvari fogadóállomására most csak szállingóznak a menekültek - Fotó: Németh András Péter

Munkatársunk, Szűcs Ágnes müncheni riportja olvasható a fris VH-ban. A nagyváros az elmúlt hetekben menekültek tízezreinek áradatát fogadta, és most az Oktoberfestre érkező milliók  vendégül látására készül. Csak a hihetetlen precizitásuk és szervezőkészségük mentette meg a münchenieket attól, hogy a szeptember 2. és 12. között érkezett 70 ezer migráns ne okozzon katasztrófát - írja a szerző.
Riport az Oktoberfest színes forgatagáról: "– Embernek érzem magam. Jól érzem magam – mondja, és még a vállán is ránt egyet. Nevet a barátja, nevet a mellette álló hölgy rózsaszín bajor népviseletben. Leszállnak az S-Bahnról, és megindul a tömeg Hackerbrückén át az Oktoberfestre. A hídon még a rendőrfurgon tetejére erősített hangszóróból is sramli szól. Szeptember elején München 70 ezer menekültet fogadott. Most ideiglenesen bezárták a kapuikat. Isznak egy korsóval a jól végzett munka örömére."

Magyarországról és a kormány menekült-politikájáról természetesen Münchenben is sokat hallottak, és a riporter sarkos véleményekkel is találkozott. Az egyik megszólaló, egy müncheni metróaluljáróban működő mosdóban dolgozó takarítók műszakvezetője, Juma. aki Afrikában született, de már Németországban nőtt fel.

„Mondjátok meg, hogy viselkedhet így Orbán miniszterelnök? Hogy lehet könnygázzal meg vízágyúval lövetni a menekülteket? Emberi lények!” – magyarázza egyre nagyobb hévvel a nagy és elegáns, félkör alakú pult mögött. A nyilvános vécé kifejezés ezen a helyen új értelmet nyer: vakítóan fehér csempék, fény, aminél műteni lehetne, elképesztő tisztaság és több, állandóan dolgozó munkás. Itt megérezni Európát. „Amúgy sem értem, minek keménykedik velük, hiszen az összes menekült ide akar jönni” – a műszakvezető már éppen rátérne a történelmi párhuzamokra, mikor csöng a telefon. „Juma herceg” – veszi fel vigyorogva a kagylót, majd mikor mindent megbeszélt a felettesével, végre felemlegetheti azokat a 20. századi eseményeket, amikor európaiak milliói – közöttük magyarok is – hagyták el otthonaikat, és találtak menedéket egy másik országban. Gyakran szokott veszekedni a mosdóhálózat egy másik egységében dolgozó magyar asszonnyal, aki teljesen egyetért Orbánnal, bár ő maga is bevándorló Németországban. Majdnem belekezdene, hogy elismételje a kolléganője meggyőzésére felhasznált érveit, de egy kapatos férfi, akinek nem sikerült az elektromos kapun pénzbedobás nélkül beslisszolni, reklamálni kezd. „Mégis miért kerül 1 euróba a pisi?” – kezdi. Juma herceg pillanatok alatt helyre teszi. „Néha látsz itt csúnya dolgokat. Ez van. Mind emberek vagyunk. De ha szólsz, kitakarítunk, mielőtt bemennél. Ez kerül ennyibe.” Jumáról igen hamar kiderül, két dologban szilárdan hisz: az emberiességben és abban, hogy a dolgoknak rendben kell menniük. Németnek vallja magát, és büszke az országára, ahol biztonság van, és az emberek jószívűek."

A szeptember 26-án megjelent VH-ban "Oktoberfest miatt zárva -  Riport Münchenből, a megtelt városból" címmel olvasható nagy képes riportban sok müncheni mondja el véleményét a helyzetről, megosztják tapasztalataikat a különböző kontinensekről érkezett menekültek reakciói közötti különbségekről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!