Ma sem tudnak többet a fiatalok a szexről, mint pár évtizeddel ezelőtt - Korszerű platformon kell felvilágosítani őket - Egy okostelefon-alkalmazás, a LoveInfo gyorsan, egyszerűen és ingyen ad választ a kérdéseikre

 
LoveInfo, okostelefonos alkalmazás - Fotó: Lakos Gábor

Generációs alapélmény a ’90-es évekből: a Bravo magazin Szex, szerelem, gyengédség rovatának sírva-röhögve való felolvasása. Hihetetlennek tűnt akkor, hogy kortársaink olyan tudatlanok a szex terén, mint ahogy azokból a levelekből, kérdésekből kitűnt.

Azt lehetne gondolni, hogy ma már jobb a helyzet. De hiába a 21. század összes vívmánya, a fiatalok ma sincsenek a kellő információk birtokában, ráadásul a szexről való beszéd ugyanúgy tabu a legtöbb családban és iskolában, mint évtizedekkel ezelőtt.

A címben szereplő mondat iskolaigazgatóktól hangzott el, amikor Langmár Bettina egy ingyenesen letölthető szexuális felvilágosító és útba igazító okostelefonos alkalmazást szeretett volna az intézményükben meghirdetni. Bettinát, aki a LoveInfo plakátját iskolákba is szeretné elhelyezni, számos helyen azzal utasítják vissza, hogy „ne hozza be a szexet az iskolába”. „Sok családban tabu a szex, az iskolapszichológusok leterheltek, így maradnak a félinformációk, az egymás közti sustorgások és a rengeteg butaság. Sajnos a legtöbb pedagógus, igazgató homokba dugja a fejét, még mindig tabuként kezelik a szexet” – mondja az ötletgazda.

Az amúgy óvszer- és szájhigiéniai automatákkal üzletelő Langmár Bettina akkor érezte úgy, hogy valamit tenni szeretne a fiatalok felvilágosításáért, amikor kiderült, hogy egy régi ismerősének terhes lett a 6. osztályos lánya. A srácok állandóan a telefonjukat nyomkodják, az mindig kéznél van, ezért jutott eszébe, hogy okostelefonra készítsen felvilágosító alkalmazást. Bettina megkereste ötletével az ÁNTSZ Fejér megyei egészségfejlesztő csoportját és létrehoztak egy szexológusból, pszichológusból, nőgyógyászból, egészségfejlesztőből, szoftverfejlesztőből és ügyvédből álló csoportot.

Amikor másfél év fejlesztés után végül elkészült az applikáció, megkeresték az illetékes minisztériumot, ahol ugyan gratuláltak hozzá, de nem támogatták az ötletet.

A LoveInfót eddig 400-500, többségében tizen- és huszonéves töltötte le okoskészülékére. Évente frissítik majd, a következő update októberben esedékes, amikor is több új funkcióval és tartalommal bővül az applikáció (például az életmentő szívmasszázst elsajátítható gyorstalpalóval), illetve két fiatal grafikus által képregényes elemekkel válik színesebbé, közérthetőbbé.

Az alkalmazás célja, hogy a fiatalok a hiteles információkhoz jussanak gyorsan, egyszerűen és ingyen. A legalapvetőbb kérdéseket (hogyan érdemes védekezni, mik a leggyakoribb hibák, mi történik az aktus során és utána) és a tévhiteket egyaránt tárgyalja az applikáció, amely tartalmazza az egyből hívható segélyvonalakat is és GP-Sszel látható benne, hogy hol van a közelben nőgyógyászati szakrendelés, ambulancia, családvédelmi szolgálat, babamentő inkubátor.

Persze mindez nem pótolja a családdal való megbeszélést, ugyanakkor mindig kéznél lehet.

A kereskedelmi végzettségű hölgy szerint szülőknek is ajánlatos beleolvasni, támpontot adhat. A LoveInfo csapata felvilágosító beszélgetéseket is tart diákoknak Székesfehérvár környéki iskolákban, céljuk, hogy országszerte tudjanak ilyen programokat szervezni, valamint, hogy minél több középiskolában legyen óvszer-automata.

„A LoveInfo és az óvszer-automaták együtt a tudást és az eszközt is biztosítják” – mondja az ötletgazda.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Egészségfejlesztési Osztályának vezetője, dr. Pásztor László is részt vett az alkalmazás kidolgozásában. Lapunknak azt mondta, évente országosan 4-5 ezer 18 év alatti lány esik teherbe, körülbelül a felük szüli meg a gyermekét. A szakember problémásnak tartja, hogy az általános és a középiskolákban csupán 1-2 óra szól a témáról, amelynek már a címe is elidegenítő: „Az ember szaporítószerve”, ráadásul 16 éves kor után a szex nem is jelenik meg a tananyagban.

„A romantikus és a tévképzetek a szexuális tartalmú filmekkel párosulnak, amik sok esetben irreális képet adnak, ártanak, így nem csoda, ha a fiatalok összezavarodnak és nincsenek hiteles információk birtokában, sokan azt sem tudják, hogyan kell egy óvszert helyesen alkalmazni” – mondja az egészségfejlesztéssel foglalkozó szakember.

A pszichológus is és a szülők, illetve az iskola felelősségét emeli ki. „Ha az iskola be is csukja a szemét és fülét, a szülő ezt nem teheti meg” – állítja Rothbart Erika klinikai szakpszichológus. Szerinte kistelepüléseken, zárt közösségekben még nehezebb helytálló információkhoz jutni, ott pláne jó támpontot adhat egy ilyen alkalmazás.

„Ma már 10-11 éves lányok menstruálnak, ha egyedül maradnak a kérdéseikkel, csak az internetre, kortársaikra és a felnőtt-tartalmakra támaszkodhatnak, az sok kárt okozhat. A fiatalok akkor tudnak számukra megfelelő döntéseket hozni, ha a kellő tudás birtokában vannak” – teszi hozzá. 

Az első szexuális együttlét általában 14–16 évesen történik,
ekkor 60-70 százalékban nem használnak semmilyen védekező eszközt.
A 14 év alattiak 30 százaléka már nem szűz.
A 18 évesek 95 százaléka nem szűz.

Fiatalok és a tévhitek:
- 15 éves kor alatt még nem aktív a sperma, tehát nem kell védekezni.
- A gumi óvszer kimosható és száradás után újrafelhasználható.
- Ha kólával öblögeted a hüvelyedet, nem esel teherbe.
- Ha tóban, medencében szexelsz, a víz kimossa a fertőzést és a terhességet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!