Egyelőre nincs konkrét terv az önkormányzati rendszer átalakítására, de a Fidesz bármikor akár egyetlen nap alatt átszabhatja a mostani szisztémát. A kistelepüléseket azonban várhatóan békén hagyják – mondta lapunknak Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke, aki szerint a jövő októberi választás összekapcsolása a májusi EP-választással most szinte teljesen kizárt.

 

– A közvetlen főpolgármester-választás eltörlése, a kistelepülési önkormányzatok önállóságának felszámolása, járási polgármesterek kijelölése – csak néhány ötlet azok közül, amelyek az év elején előkerültek az önkormányzati rendszer átalakítására. A MÖSZ-nek vannak információi arról, mi készül?

– Nincs információnk a tervezett átalakításokról. Több kormánypárti politikus is úgy nyilatkozott, hogy nagy, lényegi átalakításokat nem terveznek. De majd meglátjuk a következő egy évet. A  miniszterelnök mindenesetre néhány nappal a választások előtt levelet írt az 5 ezer fő alatti települések vezetőinek, és ebben kifejtette, hogy a Fidesznek fontosak ezek a települések és nem tervezik a háttérbe szorításukat.

– Bár Gulyás Gergely miniszter a nyár elején arról beszélt, hogy „az önkormányzati rendszert érintő átalakítási javaslat se a kormány, se a parlament előtt nincs”, ez nem feltétlenül jelenti, hogy tervek ne készülhetnének...

– A helyzet valóban gyorsan változhat. A Fidesz a kétharmados többség birtokában akár egy nap alatt meghozhat egy törvényt, akár az alkotmányt is átírhatja. Nem hiszem, hogy e tekintetben nem érhet minket meglepetés, de egyelőre az említett verzió a hivatalos álláspont.

– Akkor hadd kérdezzem úgy, mekkora esélyt lát arra, hogy még 2019 októbere előtt elindul valamilyen átalakítás a helyhatóságoknál vagy az önkormányzati választással kapcsolatban?

– Úgy látom, a főváros esetében még nem dőlt el, marad-e a közvetlen főpolgármester-választás, vagy a képviselőtestület választ főpolgármestert, esetleg valamilyen más verziót találnak ki erre. A bizonytalanságra utalhattak Tarlós István nyilatkozatai is (ő még nem döntött arról, indul-e ismét a posztért, bár azt valószínűsíti, hogy nem – a szerk.) A kisebb településeknél ugyanakkor nem várható nagy átalakítás, hiszen ne felejtsük el, hogy ott nagyon jó eredményeket ért el a Fidesz az áprilisi parlamenti választáson, csak a nagyvárosokban és a fővárosban nem hozta az országos átlagát. Ilyenkor nyilván átgondolja a döntéshozó, hogy mi az, amire még számít a következő időszakban. A kistelepüléseken a jelenlegi helyzet jó a kormánypártnak.

– Felmerült az is, hogy esetleg a májusi EP-választásra hoznák előre a helyhatósági voksolás időpontját. Ez reális forgatókönyv?

– Legfeljebb akkor, ha ezt nem a mostani, hanem a következő, tehát hat év múlva esedékes voksolásra csinálják meg. Egy sor olyan beruházás fut jelenleg, amit a fideszes polgármesterek irányítanak, és ezeket úgy tervezték, hogy épp a jövő októberi önkormányzati választás előtt érjenek révbe. Ha jövő májusban önkormányzati választás is lenne, akkor majdnem fél évvel rövidebb idő állna rendelkezésre, hogy a polgármester a megkapott mozgástérben a fejlesztéseiket megcsinálja. Az időpont előrehozásának a kisebb helyi közösség szenvedheti meg a kárát a fejlesztéseken keresztül. Nem hiszem, hogy ezt akarná a Fidesz. Az EP- és az önkormányzati választás összekapcsolása 2024-től lehet reális.

– Támogatná ezt? 

– Ez költségkímélő és aktivitásnövelő lépés lenne, mert a két választás erősítené egymást. A Fidesznek persze, ha a stabil és elkötelezett bázisa megmarad, nem feltétlenül érdeke, hogy az aktivitást növelje. 

– 1990 óta vezeti Gödöllőt. Jövőre is ringbe száll? 

– Igen. 1994 óta a helyi lokálpatrióta klub színeiben indultam, és nem kevertem össze a pártpolitikát a telelüléspolitikával. Most sem lesz ez másként.

 
Címkék: Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!