Nem ússza meg az erőszakot – Egyre több részlet derül ki a bicskei nevelőotthonban éveken át zajló gyerekmolesztálási ügyről. Egy nevelő is zaklatta a gyerekeket a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban, melynek igazgatóját, V. Jánost tavaly tartóztatták le a gondozása alatt lévő kiskorúak rendszeres abúzálásának vádjával. Mostanra 15 sértett vallott az igazgatóra, egy részük még most is kiskorú, összesen 17 gyereket tudhatóan bántalmazhatott az igazgató, 9-et a nevelő, van olyan gyerek, akit mindkettejük zaklatott.

 
Illusztráció


A bántalmazott gyerekek valódi számát és azt, hogy a visszaélések összesen hányszor történhettek meg, megtippelni sem lehet. A vallomást tevő molesztált gyerekek közül ketten a 12. életévüket sem töltötték be a zaklatásuk idején. „Nem lepett meg, ami napvilágra került, hiszen én már a ‚90-es években felhívtam a kollégák figyelmét a valószínűsíthető visszaélésekre” – mondja Molnár László gyermekvédelmi szakember, a Tegyesz (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) egykori igazgatója, hozzátéve, hogy egyrészt a gyermekvédelem területén szinte általánosnak mondható a szakmaiatlanság, másrészt az igazgató politikai védettsége miatt maradhatott rejtve az ügy.

„Milyen világ lehetett ott Bicskén negyedszázadon keresztül? Milyen beteg, zárt, félelemmel teli és apatikus közeg?” – teszi fel a kérdést Molnár László arra utalva, hogy valószínűleg nemcsak a gyerekek, az ott dolgozók is tudhatták, mit csinál az igazgató egyes kisfiúkkal. Ezek a nagy gyermekvédelmi intézmények fekete dobozokként működnek a rendszerben, a fenntartó szerv felszínes ellenőrzései során nem buknak ki a borzalmak, a gyerekeknek legtöbbször nincs kihez fordulniuk a panaszaikkal.

A Bicskén éveken át szexuálisan bántalmazott egyik gyerek tavaly nyáron a vonat elé vetette magát, társa ekkor tett feljelentést a rendőrségen. Hogy ezúttal letartóztatásig jutott az ügy, valószínűleg nem független attól, hogy az RTL Klub riportot közölt a bicskei otthonban történtekről, amelyben két érintett fiú az intézetből névvel, arccal vállalta a szereplést. Az igazgató ellen – aki 26 évet dolgozott az intézményben – ugyanis már 2012-ben nyomozás indult három nevelő feljelentése nyomán. Mivel az igazgató a nyomozás ideje alatt is az épületben lakott, egyes gyerekeket fenyegetéssel, másokat ajándékokkal rábírt arra, hogy visszavonják a vallomásaikat – ennek lehetőségét nagyon súlyos szakmai hibának látja Molnár László, ahogy azt is, hogy az érintett gyerekek gyámságát az igazgatóval függőségi viszonyban lévő dolgozók vették át a vezetőtől.

A szakember szerint jelenleg is léteznek olyan gyermekvédelmi intézmények, amelyekben visszaélések folynak, mert „politikailag védett személyek dolgoznak bennük”. „Előbb-utóbb minden ilyen esetre fény derül, addig azonban borzalmas károkat okoznak. Elengedhetetlen lenne a szakdolgozók megfelelő képzése, hogy felfigyeljenek a gyerekekhez nem megfelelő módon közelítő felnőttekre, hogy felismerjék a bántalmazás jeleit és hogy az iskolákban és óvodákban megtanítsák a gyerekeket az önrendelkezésre, arra, hogy ki és hogy érhet hozzájuk” – hangsúlyozza Molnár László.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!