Hova lettek az orvosok? A felújított nógrádi és borsodi kórházakban hűlt helye a gyógyítóknak – Kövesdi Péter riportja a friss Vasárnapi Hírek 16. és 17. oldalán olvasható.

 
VH. 2017. december 2.

 „Még bírom – mondja az idén hatvanöt éves háziorvos, aki magát tinédzsernek tartja az alapellátásban. – Nálunk a megyében 60 felett van az átlagéletkor. Én egy komoly szívműtét után vagyok, négy eret cseréltek ki bennem, de egyelőre nem gondolkodom abban, hogy befejezem.” Salamon doktor az ország legszegényebb régiójában dolgozik, de azt nem lehet mondani, hogy zokszó nélkül. Egyike azoknak az orvosoknak, akik rendszeresen és hangosan tiltakoznak a lehetetlen állapotok ellen.”


Sikerélmény nélkül 

„Egyfelől minden a legnagyobb rendben van: épül-szépül az ország, sorra újítják fel a kórházakat, rendelőket. Másfelől van olyan része az országnak, ahol egy orvos egyszerre három helyen helyettesít, és van, ahova egy sem jut. Arra voltunk kíváncsiak, miért nem képes megtartani az orvosokat az ország két legszegényebb megyéje, miközben milliárdokat áldoz kórházai és rendelői felújítására, az egészségügyi infrastruktúrára.” - Kövesdi Péter riportja „Sikerélmény nélkül” címmel jelent meg, friss lapszámunkban olvasható.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és következő lapszámunk megjelenéséig az árusoknál kapható. Előfizetőinknek szombaton házhoz visszük.

Részlet a riportból:
„Most szerencsém van, a múlt héten nem kaptam itt az ügyeletest – mondja a magas vérnyomásos –, éppen betegnél volt. De hallottam olyan esetről, hogy valaki felhívta az ügyeletet, de csak a nővér volt bent. Mondta, haldoklik az édesapja, jöjjön ki az orvos. A nővér próbált egy másik orvost keríteni, összevissza telefonált, de senkit nem ért el. Az ismerősöm egy óra múlva telefonált, hogy meghalt a papa. A központból egy sofőrt akartak küldeni, hogy az állapítsa meg a halált.” Kérdezem Zsuzsa nővért, hallott-e ilyen esetről, mosolyog: őt ne kérdezzük ilyesmiről, neki már csak egy éve van a nyugdíjig.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!