Kiszélesítik a VIP egészségügyi ellátásra, valamint a hivatali lakásra jogosult állami vezetők körét, újratervezik az újratervezett budapesti zászlót, elégedettek vagyunk Schmitt Pállal – ez volt a hét.

  <h1>Balázs József a pénzosztó</h1>-
  <h1>Juhász Oszkár az új polgármester</h1>-

Balázs József a pénzosztó

- – Kép 1/2

Egy ország ismerte meg a héten Balázs József (Fidesz) nevét. Országgyűlési képviselőként azért maradhatott rejtve, mert csak három hozzászólás fűződik a nevéhez, önálló indítvány pedig egy sem, de a régió fejlesztési tanácsának tagjaként – mellesleg a fejlesztési pályázatokon igen sikeresen szereplő Nagyréde polgármestereként – közölte Gyöngyöspata frissen megválasztott jobbikos polgármesterével, hogy a falu nem kap pénzt. „Forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (…) Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt, ezt vedd tudomásul” – fogalmazott egy hangfelvétel tanúsága szerint. A Fidesz határozottan fel is lépett a fenyegetőző képviselő ügyében: először is Gulyás Gergely frakcióvezető helyettes közölte, hogy „Juhász Oszkár polgármesternek most megadatott a lehetőség, hogy bebizonyítsa, a cigányozáson és zsidózáson kívül más válaszok is adhatók az ország, esetében egy helyi közösség problémáira”, majd Lázár János frakcióvezető nyilatkozta, hogy ezeket a mondatokat utólag „rendbe teszik”. A Jobbik feljelentést tett, a gazdasági minisztérium pedig egész héten nem válaszolt arra a kérdésre, hogy visszahívják-e Balázst a fejlesztési tanácsból.

A kemény kéz politikája érvényesül „az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló” kormányrendeletben is – hívta fel a figyelmet a vastagbőr.blog. Már nem csak a minisztereknek és az államtitkároknak jár ezentúl hivatali lakás, hanem a tavaly kinevezett 20 kormánymegbízottnak is, illetve havi 232 ezer forintig állják az albérletet. Az állami vezetők, továbbá a miniszterek kabinetfőnökei különleges és soron kívüli egészségügyi szolgáltatásokat kaphatnak a Honvédkórházban és a Semmelweis Egyetem klinikáin. Az extra szolgáltatásokért (egyágyas szoba, magas színvonalú hotelszolgáltatást biztosító lakosztály, soron kívüli eljárás) járó díjakat a közigazgatási tárca fogja kifizetni. Persze pénz nem számít, ha az egészségről van szó. Bizonyítja ezt az is, hogy az egészségügyre fordítandó 1459 milliárd forintot jövőre 1385 milliárdra csökkentik, és ez az összeg 2013-ban tovább apad 1366 milliárdra. A Népszabadság szerint mindez nemhogy az ágazat Fidesz által ígért „megmentésére” nem elég, de a rendszer fönntartása is erősen kétséges.

Még szerencse, hogy a szűkös anyagiak mellett futja a Szajol és Püspökladány közötti 67 kilométer hosszú vasút felújítására, amely 161 milliárd forintba kerül. A jakabandor.blog.hu emlékeztet: a legdrágább ajánlattal nyertes konzorcium tagjai azok a cégek, amelyeket tavaly novemberben rekord- összegre bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal, egy korábbi vasút felújítási pályázatokkal kapcsolatos súlyos visszaélés miatt. (A több mint 7 milliárd forintos büntetés négy vasútépítő céget sújtott. Egy ötödik vállalkozás is részt vett a kartellezésben, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő édesapjának a kft.-je, ám az a jogsértés feltárásában nyújtott elévülhetetlen érdemeiért cserébe mentességet kapott.) Május 18-án, két nappal a pályázat nyertesének kihirdetése előtt 15 százalékkal növelték a költségkeretet, de ennél is érdekesebb kérdés, hogy mi kerül egy kilométer vasút felújításán 2,4 milliárd forintba? A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint a műszaki tartalom.

Nem jut viszont pénz újabb vasúti szárnyvonalak megnyitására. A választási kampányban, sőt, még a tavaly augusztusban tett ígéretek ellenére a 43 bezárt vasútvonal felén sem indult újra a forgalom, az 500 bezárt kispostából pedig hat nyílt meg. A fejlesztési minisztérium két hét alatt sem válaszolt az index.hu kérdésére: várható-e előrelépés.

A héten aláírta a kodifikációs remekművet – alias egyháztörvényt – a köztársasági elnök. Schmitt Pálnak annak ellenére nem voltak aggályai, hogy a legfontosabb kérdésben – mi kell az egyházi státusz megszerzéséhez – a törvény egyik paragrafusa üti a másikat, és van olyan pont, amelyről csak a jövőben derül ki, hogy a jelenben mely vallási szervezetekre vonatkozik. Nyilván nem ebből az alkalomból, de felmérést készített a Nézőpont Intézet, amely szerint a megkérdezettek 60 százaléka elégedett az államfő tevékenységével. Schmitt Pálnak nehéz dolga van, mert „nyolc év kormánykritikus államfői gyakorlata után egy újszerű szerepfelfogást kell kialakítania” – közölte az intézet, amely szerint az elmúlt egy évben stratégiai hibát, a kormány munkáját kívülről támogató elnökként nem követett el, inkább egy-két „bakija” vált emlékezetessé.

Emlékeztet a honvédség farkasfogas zászlójának szegélyére Budapest tervezett új lobogója, ezért változtatott június 22-én a zászló segélyén a főváros – tudta meg az MTI. Egy készülő előterjesztés szerint az új zászló szélén egyszerű díszsor lesz. A jelenlegi – vörös, arany, égszínkék – zászló megváltoztatásáról szóló rendelet augusztus 15-én lépne hatályba, de ekkor még nem cserélik le a fehér színű, címeres zászlókra, mert azokat még el sem kezdték varrni. A honvédségi lobogó hasonlatosságaira már egy hónapja felhívta a figyelmet az ellenzék, de ahogy Lázár János a Népszabadságnak fogalmazott: „annak a politikai kultúrának, ahol a döntéseket halasztgatjuk azzal, hogy (…) tárgyaljunk még a semmiről, az ideje lejárt. Mert nem versenyképes. Az én generációm ebben már másképp gondolkodik: döntéseket kell hozni”.

 

Egy ismeretlen jól időzített felvásárlási akciója miatt hiúsult meg a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak a mezőkovácsházai kistérségben tervezett kecskeosztása, amely száz hátrányos helyzetű, többgyerekes családnak tette volna lehetővé például a kecsketej rendszeres fogyasztását. Szombaton osztottak volna ki száz vemhes kecskét. Az alapítvány erre a célra ki is fizetett 100 ezer forint foglalót egy helyi kecsketartónál, az állatokért egyenként 13 ezer forintot fizettek volna. A tenyésztőnél azonban csütörtökön valaki az összes jószágot megvette kétezer forintos felárral.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!