„Orbán tisztességtelen eljárást ró fel az Európai Bizottságnak” – címmel számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung a szerdai döntésről. A magyar miniszterelnök Németországban tett hivatalos útja során látogatott el a konzervatív napilap szerkesztőségébe, ahol az újság munkatársaival folytatott beszélgetésben „nem törvényes és nem fair” eljárásnak minősítette a bizottság javaslatát.

A miniszterelnök egyetért azzal, hogy az EB erős pozíciót foglal el az európai költségvetési politikában, azt viszont ellenzi, hogy egy önmagában helyénvaló eszközt helytelenül használnak, ugyanis meglátása szerint egy olyan állam ellen indítottak elsőként eljárást, amely „mindent megtesz az államháztartási konszolidációért”.

Orbán egyébként már felvetette az Európai Parlament Néppárti Frakciójában, hogy vonják meg Magyarországtól a támogatásokat, ezt azonban még 2006-ban, ellenzéki politikusként tette. A javaslatot akkor azzal indokolta, hogy a szocialista kormányok alatt elterjedt „a korrupció, az erkölcsi relativizmus, a szegénység, a kiszolgáltatottság", a hamis adatokat szolgáltatása, „a felelősséget nem ismerő politikusok és a politikai hazugságok”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!