A szakértők szerint végül nem fog felépülni Paks 2, de a pénz el lesz költve – ez volt a legnagyobb tanulsága a tegnap Elpaksolt Ország címmel a MostMi csoport által rendezett kerekasztal-beszélgetésnek.

Az egyik résztvevő, Illés Zoltán, korábbi fideszes környezetügyi államtitkár arról beszélt, hogy hozzá hasonlóan a kormánypárton és szavazóbázisán belül is sok olyan ember van, aki nem támogatja a nukleáris energiát és az oroszokkal való üzletelést, de ő maga mégsem tudott annál többet tenni, minthogy ahol tudta, elmondta a véleményét, és nem szavazott az ügyben. Holoda Attila 2012 novembere óta már szintén csak korábbi helyettes államtitkár, energiaipari szakértő arra mutatott rá, hogy ez az egész kérdés semmi másról nem szól, mint hogy Magyarországon rezsicsökkentéssel választást lehet nyerni, valódi energetikai szempontokról szó sincs. A Paks 2-ről szóló hibás döntés viszont elzárja annak a lehetőségét, hogy társadalmi vagy szakmai vita alakuljon ki arról, hogy milyen energiaforrásokra támaszkodjon az ország a jövőben. Holott ennek a vitának a lefolytatására még lett volna egy évtized, és a szakértők egyetértenek abban, hogy a megújuló energia egyre versenyképesebb. Ráadásul az energiaügynökségek rendre tévednek, amikor egy-két évre (pláne évtizedekre) előre megbecsülik az energiaszükségletet. Illés Zoltán arra utalt: az energiaügynökségek előrejelzései mögött sokszor lobbiérdekek állnak, vagyis rá akarják venni a kormányokat a befektetésekre.

Szó esett a projekt korrupciós kockázatáról is, hiszen a becsült legalább 3000 milliárd forintot 15 év alatt, vagyis több mint négy kormányzati ciklus alatt fogják elkölteni, ez pedig bebetonozhat egy gazdasági elitet, amely cserébe bebetonozza a megbízóit. A legnagyobb probléma pedig, hogy néhány száz, elköltött milliárd után már nehezen lehet a választóknak megmagyarázni a projektből való kiszállást. Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója szerint a hitellel az is gond, hogy az a pénz egy pillanatig nem fog bejönni az országba, orosz bankokon keresztül egyből a Roszatom számláján landol majd, a devizahitel viszont itt fog ketyegni. „Az oroszokkal való üzletelés más műfaj, mert ők az energiát mindig is hatalomként értékelték, Magyarországra pedig kapuként tekintenek” – tette hozzá.

A résztvevők abban sem biztosak, hogy az orosz fél végül nem hátrál ki a hitelből, Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő szerint, ha esetleg arra kerül sor, Putyin nem fog gondolkozni, hogy Paks 2-re vagy a 2018-as orosz rendezésű foci-vb-re költse a pénzt. Mostani látogatásakor viszont azt fogja sugallni, minden rendben van, hiszen Illés szerint éppen azért jön ide, hogy bebizonyítsa, nem roppantották meg az elmúlt időszak eseményei. A beszélgetésbe a végén bekapcsolódó Varga János, a Duna Kör egykori alapítója párhuzamot vont az egykori vízlépcsőprojekttel, rámutatva, hogy Paks 2 lehet az Orbán-kormány Bős–Nagymarosa.

 

----------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!