Nagy Bandó András humoristát, Farkasházy Tivadar humoristát, Podmaniczky Szilárd írót kérdeztük a politikai humorról. Mikszáthnak és Platónnak is megvan a véleménye.

 
 

Nagy Bandó András humorista
A politikai humor talpnyaló vagy segédkező. A közéleti pedig maga a humor. Csak az lehet humorista, akinek kiérlelt véleménye van a világról. Hárman voltunk, akik önálló esteken véleményt mondtunk. Hofi elment, Sándor György és én maradtunk. Most pár szókimondó humorista akad, de egyikük sem kavar vihart, maximum villámlással vétetik észre magukat. A kétharmados uralom kétharmados közönséget idomított magának. Kritikát nem fogadnak el, önkritikájuk zéró. A közmédia csak ismétel, a lakájmédia fél, az objektív média bátortalan. Tőlem rendelni sem mernek egy szilveszteri műsort. A Rádiókabaré az utolsó dinoszaurusz volt, kipusztulóban van. Így múlik el a világunk és a szakmánk dicsősége.

Farkasházy Tivadar humorista
Az igazi humor az, amiből az embernek baja lehet. Négy éve nem panaszkodhatom. Selmeczi Tiborral van egy műsorunk, amivel egy városba sem engednek be, hogy előadjuk. A Rádiókabarét pedig 2010-ben kiherélték, és mára végképp kiszenvedett. A Heti Hetes pedig jelenleg az RTL „fakóban” játszik, de ennek is nagyon örülünk.

Podmaniczky Szilárd író
Hofi Géza óta tudjuk, hogy a jó közéleti humor miközben nevettet, kioltja az emberben az indulatokat. Egyszóval: lefegyverző. A mai helyzetről kétéves kutatómunka után csöppet sem szórakoztató százoldalas tanulmányt lehetne írni. Én a rádióban hallom olykor, hogy viccelődnek a politikusokkal. A politikai humor helyzete ugyanaz, mint a rendszerváltás előtt volt, sőt maga a helyzet is ugyanaz.

„Aki egyszer mandátumhoz jutott, az végképp elszokik a munkától úgy, hogy abból nem lehet többé semmi, csak képviselő.”
Mikszáth Kálmán

„Azokat, akik túl okosak a politikai életre, a butábbak kormányzása alá helyezzük büntetésül.”
Platón

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!