A Publicus Intézet és a Vasárnapi Hírek február 9-11. közötti közvélemény-kutatásának eredményeit friss lapszámunkban találja. A következő kérdésekre kértünk választ: Melyek a legfontosabbak a tanárok problémái közül? (Túl magas tanulói óraszám és túl sok tananyag; Alacsony tanári fizetések (pl. túlórákat nem fizetik ki); Túl sok adminisztráció és túl magas óraszám a tanároknak; A tanárok nem választhatják meg, miből tanítanak; Lecsökkentették a tankötelezettséget 18-ról 16 évre; Folyamatosan romló eredmények a nemzetközi felméréseken...) - Elsősorban ki a felelős az oktatás jelenlegi állapotáért? (Pl.: a kormány; a KLIK; a tanárok; a korábbi kormányok...) - Az utóbbi években ezek az állapotok javultak vagy inkább romlottak? - Ön inkább egyetért vagy nem ért egyet a tanárok követeléseivel?

 
76% - Elsöprő többség a pedagógusok mellett

Falnak rohanhat Orbán Viktor, ha megpróbálja legázolni a protestáló tanárokat, diákokat, szülőket, ugyanis hatéves regnálása során először brutális többség körvonalazódik politikájával szemben. A Publicus Intézet és a Vasárnapi Hírek felmérése szerint az emberek háromnegyede támogatja/helyesli a tanárok tiltakozó akcióját. Ráadásul nem puszta szolidaritásról van szó. A többség úgy érzi, hogy csapnivaló helyzetben van az oktatás – és az áldatlan állapotokért az Orbán-kormány a felelős.
Összeállításunk a friss Vasárnapi Hírek 10–13. oldalán


A szombaton délelőtt 11 órára meghirdetett nagy fővárosi tüntetéshez kapcsolódó összeállításban a Publicus-VH kutatás eredményei mellett munkatársaink, Ónody-Molnár Dóra és Szabó Kata háttérinformációit találja.

Szabó Kata "Beindult a szalámigyár" című cikkének néhány megállapítása: A Köznevelési Kerekasztalnak majdnem sikerült megosztania a tiltakozókat
- Lázár János balhénak minősítette a szombati tüntetést, Orbán nem is érti, miért éppen most van ekkora felzúdulás - A szombati tüntetést nem sikerült megakadályoznia a kormánynak

Ónody-Molnár Dóra "Időhúzás és megosztás" című cikkében az Orbán-kormány megszokott húzásait elemzi, amelyek ezúttal kudarcot vallottak:
"Sok minden elhangzott ugyan a Köznevelési Kerekasztalnál, de egyvalami egyértelműen kiderült: a kormány csak olyan részletkérdésekről hajlandó egyezkedni, ami nem érinti az általa felépített rendszer lényegét. Egyelőre olyan elem sincs köztük, ami a gyerekekről szólna."

Ónody-Molnár Dóra sorra veszi a Köznevelési Kerekasztal résztvevőit is - a Magyar Művészeti Akadémiáról például ezt írja:
"Senki sem hinné, hogy a Fekete György által vezetett, közpénzen kistafírozott, többségében jobboldali művészeknek létrehozott szervezet tesz majd kritikai megjegyzéseket a közoktatás működésképtelen rendszerével kapcsolatban. Még nem derült ki, mit keres a meghívottak között."

Ahogyan lapunk legutóbbi számában, ezúttal is felhívjuk a figyelmet a diákok és szülők elsikkadni látszó szempontjaira.
"Az oktatási tiltakozáshullám fontos eleme, hogy a pedagógusok nem csupán saját terheik csökkentéséért
küzdenek. Sok szó esik arról, hogy a rendszer legnagyobb áldozatai a gyerekek. Így a szülők és az
idősebb, középiskolás diákok is nagy számban állnak a célkitűzések mellé, egy részük az ő iskolai életüket
is könnyebbé és nem utolsósorban eredményesebbé tehetné. Félő azonban, hogy egy esetleges
egyezkedés során éppen a diákok szempontjai sikkadhatnak el" - írja Szabó Kata "Diákszemmel" című háttérelemzésében.

"A düh legyőzte a félelmet" címmel olvashatjuk Szabó Kata interjúját Dessewffy Tibor szociológussal-szociálpszichológussal.
Dessewffy Tibor úgy látja: ebben a helyzetben a Fidesz stratégiája könnyebben megjósolható, mint a tiltakozók további lépései. Úgy gondolja, hogy az Orbán-kormány eddig nagyon keményen lépett fel minden olyan csoporttal és személlyel szemben, amelyről és akiről azt gondolta, veszélyt jelenthet a rendszerére. Abban a pillanatban, ahogy érzékelik, hogy a félelem helyére a felháborodás lépett, stratégiát váltanak, és a korábbi „keménykedés” helyére a taktikai visszavonulás, a leszalámizás, megosztás kerül.

A témához kapcsolódik a VH Szerkesztői vélemény rovatában F. Tóth Benedek vezércikke is, "Neked írom, olivér" címmel. Publicistánk arra reagál, hogy a héten
"Magyarország miniszterelnöke valami olyasmit talál mondani, például a Fidesz–KDNP lillafüredi, kihelyezett frakcióülésén, hogy: lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen, és elkezd levelet írni, tiltakozni."

Állandó szerzőnk, Sándor Zsuzsa pedig Jogászszemmel rovatában "Fenyeget a KLIK" címmel szintén kapcsoloódó témát elemez:
"Egyre több olyan információ kerül napvilágra – névvel, név nélkül –, hogy egész óvodákat, tantestületeket, és pedagógusokat fenyegetnek meg azért, hogy ne csatlakozzanak a tanárok, diákok tiltakozásához, demonstrációjához."


A részleteket, összeállításunkat megtalálja a Vasárnapi Hírek február 13-i számának 10-11-12-13. oladalán.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!