Oroszországot és a kiberterrorizmust tartja a legnagyobb fenyegetésnek a világ békéjére a brit külső titkosszolgálat, az MI6 vezetője. Alex Younger két éve tölti be ezt a posztot, és ebben a minőségében először állt a nyilvánosság elé.

 
 


Younger példátlannak nevezte a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszélyt.

Mint mondta, a szolgálatok 3 év alatt tizenkét terrorkísérletet hiúsítottak meg. Younger szerint a terrorveszély forrása Szíria és Irak káoszba süllyedt régiói, ezért Nagy-Britannia és a Nyugat a szíriai polgárháború befejeződéséig nem lesz biztonságban. Az Iszlám Állam nemcsak Szíriában és Irakban jelent potenciális kockázatot, hanem Európában és Amerikában is, mivel olyan „magasan szervezett külső támadási tervezőkapacitást épített ki”, hogy a külföldi merényletek végrehajtásához tagjainak el sem kell hagyniuk Szíria területét – állítja Younger. Oroszország szíriai beavatkozása nem csökkenti, hanem tovább növeli a terrorveszélyt, mivel Moszkva a terrorizmus elleni fellépésre kész potenciális szövetséges erőket is terroristáknak bélyegzi. Younger szerint Oroszország szíriai katonai beavatkozásának következménye „szívszorító emberi tragédia”.

„Oroszország célja az, hogy az ostromlott Aleppót sivataggá változtassa, és ezt utána békének nevezze” – fogalmazott a brit külső hírszerzés főnöke.

Óriási veszélyforrásnak nevezte az ellenséges államok úgynevezett „hibrid hadviselését”.

Ennek módszerei közé sorolta a kibertámadásokat, a propaganda-hadjáratokat és a demokratikus intézményrendszer elleni felforgató tevékenységet.

Bár Younger nem nevezte meg Oroszországot mint legfőbb veszélyforrást, de utalt egyik kollégája néhány héttel korábban tett nyilatkozatára. Ebben a belső hírszerzés vezetője Moszkvát tette felelőssé az amerikai elnökválasztási kampány befolyásolásáért.

James Parker szerint ez a tevékenység egész Európára, így az Egyesült Királyságra is kiterjed.

/ A szíriai helyzetről szóló írásaink a  december 10-én megjelent Vasárnapi Hírek 12. oldalán.
"Lelkeket gyűjtenek" (Zsohár Zsuzsanna beszámolója)
és "Élet a háborúban" (Kövesdi Péter írása)
/

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!