Hívja a Szakítás Ambulanciát! Pontosabban a szakítás coachingot. A kifejezés, a coaching, egyre divatosabb már minálunk is.

 
Németh András Péter felvétele

Eddig leginkább a sport világából ismerhettük, s olyan edzőt jelent, aki nemcsak a sporttechnikai részletek átadásával teszi sikeresebbé tanítványait, hanem lelki és szellemi felkészülésüket is segíti. A sportból a szó átkerült az üzleti életbe, ez lett a business coaching, amely segít megszabadulni azoktól a tulajdonságoktól, szokásoktól, amelyek akadályozzák az eredményes tevékenységet.

– Engem azonban jobban érdekelt az ember, mint a vállalat, és jobban vonzottak a gondokkal, problémákkal küzdő lelkek, mint a profitot termelő munkavállalók. Ez a szakterület az élettel foglalkozó life coaching – mondja Kovács Ildikó, aki a magánéleti problémákon belül a szakítást választotta, megteremtve az ország első szakítás ambulanciáját.

– Kegyedben egy gyakorló szakítót vagy egy híres elméleti tudóst tisztelhetünk?

– Harmonikus párkapcsolatban élek, két nagykamasz fiam van, de azért nekem is voltak fájdalmas tapasztalataim… Később észrevettem, hogy elég sokat tudok a párkapcsolati problémákról, azon belül a szakítással kapcsolatos krízisről. Arra szakosodtam, hogy a szakítókat támogassam túljutni a válságon.

– Mit ajánl szívbántalmak ellen?

– A legfontosabb: én nem adok tanácsot, viszont van zsebkendő, sírdogálni lehet… Komolyra fordítva, a coaching abban segít, hogy megpróbáljuk a helyzetet kibogozni. A szakító legtöbbször krízisállapotban érkezik hozzám, a helyzetet csakis a saját szemével képes látni, hiszen ő a szereplője saját filmjének. Én pedig külső nézőként tartok elé tükröt, s arról beszélek, hogy lehet más nézőpontja is ennek a történetnek. De soha nem mondom, hogy szakítson vagy ne szakítson, az én feladatom kimondatni vele azt a döntést, amit saját maga hoz.

– Krízisről beszélt, mit érez a szakítani készülő?

– A szerelmi bánatot gyakran nem vesszük elég komolyan, pedig az összetört szív is okozhat stresszhelyzetet. A szakítás először bénító sokkot okoz, majd tehetetlenségbe és mély fájdalomba fordul. Ebben az időszakban pszichoszomatikus zavarokat produkálunk, álmatlanságban, étvágytalanságban szenvedünk, depresszióba esünk, italhoz, gyógyszerekhez fordulhatunk; akár öngyilkos gondolatok is hatalmukba keríthetnek, akár gyilkos bosszúé… A coaching lerövidíti és segíti átvészelni azt az időszakot, amikor minden reménytelennek tűnik. Ha a fogunk fáj, felkeressük a szakembert, miért tennénk mást, ha a szívünk fáj oly nagyon?

– Melyikük a drágább? A fogorvos vagy ön?

– A coaching ülések alkalmanként 60 percesek és 15 000 forintba kerülnek. Ez alól kivétel az első, ismerkedő találkozás, ami 30 percet vesz igénybe és ingyenes. Ilyenkor eldől, akarunk-e egymással dolgozni. A teljes folyamat hossza egyénenként különböző, átlagosan 4-5 alkalomra érdemes készülni.

– Hogy tapasztalja, igaz az a régi statisztika, miszerint az együttélés krízisei az első, a hetedik és a tizenötödik évben jelentkeznek?

– Manapság inkább hónapokról beszélnék…

– Mi a leggyakoribb probléma?

– Természetesen a szex, vagy annak hiánya. Jönnek azok is, akik még párkapcsolatban élnek, de a szenvedély már nem jelent számukra semmit, a megszokás és a mindennapok léptek a helyébe, de nem merik megtenni a váláshoz vezető első lépést, mert a tradíciók az ehhez való bátorságot kézben tartják.

– A kapcsolatokba belépő harmadik?

– Mindenki keres valamit. Ha nem találja meg otthon, akkor máshol…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!