A Publicus Intézet és a Vasárnapi Hírek exkluzív kutatásának eredményei a friss VH-ban jelentek meg: hatásosak az Orbán-kormány üzenetei, a Fidesz-szavazók jobban bíznak Trumpban és Putyinban, mint az Európai Unióban.

 
A fideszesek Trumpot és Putyint szeretik - Publicus-VH mérés, VH, 2016. november 19.

Hiába a bizalmi válság, a magyarok többsége továbbra is azt tartaná helyesnek, ha az ország „hajóját” az EU-hoz kötné a magyar külpolitika, ugyanakkor van 11 százaléknyi válaszadó, aki inkább Oroszországhoz közeledne, ez utóbbiak közül a legtöbben a Jobbik táborát erősítik.

Figyelemre méltó, hogy milyen magas azok aránya, akik nem bíznak Angela Merkel német kancellárban, többen utasítják el személyét, mint Vlagyimir Putyin orosz elnökét.

A friss közvélemény-kutatás kérdései:

- Ön szerint Donald Trump győzelme előnyös Magyarország számára, vagy előnyösebb lett volna, ha Hillary Clinton nyeri az elnökválasztást?

- Barack Obama; Európai Unió; Vlagyimir Putyin; Angela Merkel; Donald Trump – mennyire bízik benne?

- Ha Magyarországnak választania kellene, hogy melyik nagyhatalomhoz közeledjen, és csak egyet választhatna, ön szerint melyik lenne a helyes?
- az Európai Unió
- az Egyesült Államok
- Oroszország
- egyik sem, saját utunkat kell járni, senkihez nem kell közeledni

Ön szerint a magyar kormány jelenlegi külpolitikája kinek az érdekeit szolgálja elsősorban?
- Oroszországét
- az Egyesült Államokét
- az Európai Unióét
- Magyarország érdekeit

Ön mennyire elégedett összességében a magyar kormány jelenlegi külpolitikájával?

A következő országok, intézmények mennyire jelentenek veszélyt Magyarország számára?
- Oroszország
- az Egyesült Államok
- az Európai Uniü
- a magyar külpolitika

A válaszok alapján készült ábrák a friss VH-ban találhatók.

A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016. november 11–15. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1100 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3 százalékpont.


Külpolitikai összeállításunk kapcsolódó cikkei:

Pepe béka for president
- A Donald Trumpot az elnöki székig juttató Alt-Right mozgalom első számú ellenségei a hagyományos konzervatívok
- A fehér férfiakat leszámítva nincs egyetlen társadalmi csoport sem, ami iránt megértőek lennének
- Sokak szerint olyanok, mint a neonácik, csak intelligensebbek, és eszköztáruk hasonlít az orosz titkosszolgálatokéra Donald Trumpból, a portálnak kétségtelenül nagy szerepe volt a republikánus jelölt győzelmében.

„Bár a közösségi oldal alapítója, Mark Zuckerberg visszautasította, hogy a Facebook csinált volna elnököt...” - A közösségi média szerepéről „Királycsináló Facebook” című cikkünkben olvashat további részleteket.

Avar János publicisztikája „Kit hívhat Európa?” címmel jelent meg a friss VH-ban.A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!