A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából október 11. és október 17. között végzett közvélemény-kutatást. Az egy évvel ezelőtti mérés adataival összevetve a Fidesz-rezsim számára fenyegető tendenciák láthatók.Az eredményeket és a részletes elemzést a friss VH-ban tettük közzé, lapunk 9. oldalán. Ajánlónkban kiemelünk néhány megállapítást a kutatás eredményei közül.

VH, 2017. október 28.

- – Kép 1/4


Komoly kihívás a Fidesz-rezsimnek, rezsimnek, hogy azoknak a száma, akik nem támogatják a Fideszt: 6,07 millió. Azaz elvileg a Fidesznek mintegy 2,2 milliós tábora van. Az említett mintegy 6 millió ember többsége pedig két esetben lenne hajlandó egy baloldali együttműködésre szavazni. Egyrészt akkor, ha annak győzelmi esélye van – ez 62 százalék. Másrészt pedig, az előzőnél is többen, akkor, ha csak így lehet megakadályozni a Fidesz újabb kétharmadát.


2,48 millió
ember szavazna egy baloldali együttműködésre, ha reális lenne a győzelem esélye.

2,64 millió
választó voksolna egy baloldali együttműködésre, ha csak így lehetne megakadályozni a kétharmadotA választási kedv egyre intenzívebb, ha ez kitart a választásokig, akkor szorul a Fidesz – minél tömegesebb a részvétel, annál nehezebb helyzetben van a kormánypárt: nem vitás, hogy a Soros-kampánnyal és a nemzeti konzultációval sikerült izgalomba hozni a Fidesz-tábort, de csak azt. A mérések azt mutatják, kívülről nem hozott szavazókat a gyűlöletpropaganda – ha egy nem Fidesz-szimpatizáns egyet is ért a migránsozással, nem ez alapján dönti el, melyik párt mellé teszi az ikszet.

Különösen fenyegető a hatalom számára az intenzív szavazási kedv, annak fényében, hogy 2016 novemberében még 39 százalék szerette volna, ha a Fidesz-kormány folytatja, illetve ugyanennyien akartak egy másik kabinetet – most viszont átvették a vezetést az új kormányt akarók (részesedésük 49 százalék), az Orbán-kabinet újrázását preferálók pedig kisebbségbe (32 százalék) szorultak.

Az LMP és a Jobbik táborának szavazási szándékai ugyanakkor óvatosságra intik az ellenzéket - a küzdelem kimenetele távolról sem egyértelmű - derül ki a kutatásból


A további részleteket, a kutatás adatait és az elemzést „Csak elvi több” címmel tettük közzé a Vasárnapi Hírek friss számában.

A VH már szombaton megjelent, és következő lapszámunkig az árusoknál kapható.
Előfizetőinknek szombaton házhoz visszük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!