Újabb közös közvélemény-kutatás eredményét tettük közzé a szombaton megjelent friss Vasárnapi Hírekben. Ezúttal az Európai Unióról kérdeztük telefonos közvélemény-kutatással a válaszadókat.

 
EU-lobogó - Forrás: Shutterstock

Az eredmény - a kormányzati propaganda EU-ellenes szólamai, a több éve tartó "pávatánc", a "szabadságharc" ismeretében - nagyon meglepő.

A Jobbik mostanában hangoztatott "néppártosodásának", "középre húzásának" a szélsőjobboldali párt szavazótáborában mérhető hatásaival kapcsolatban is sokatmondó a friss kutatás eredménye.

Minden ellenérzés dacára a legutóbbi hasonló mérés óta még nőtt is azoknak a száma, akik szerint Magyarországnak továbbra is előnyös az európai uniós tagság.
Összeállításunkban, amely a "Tagsági (v)iszonyokat" vizsgálja, az átalakuló EU-val kapcsolatban is helyzetképet adunk. Lapunknak Vincenzo Scarpetta, a brit konzervatívok egyik szellemi műhelyének tekinthető Open Europe kutatója nyilatkozott a "kétsebességes" vagy "többszintű" EU alternatíváiról, az euróról, az eurózónához csatlakozás vagy kimaradás önkéntességéről.

Az elmúlt hetekben többször publikáltunk  lapunk hasábjain  Publicus - Vasárnapi Hírek közös közvélemény-kutatási eredményeket. Ezek a mérések nagy figyelmet keltettek.

Május közepén arról számolhattunk be, hogy "a túlnyomó többség a kivándorlást tartja problémának a bevándorlás helyett és felmérésünk szerint minden eddiginél nagyobb arányban vélnek politikai okokat a kivándorlási hajlandóság erősödése mögött." (lásd: Balítélet)

Ugyancsak májusban tettük közzé közös pártpreferencia-kutatásunk számait, amelynek során a pártok elutasítottságát is szondáztuk. Kiderült, hogy mára a Fidesz vált a legelutasítottabb párttá. (lásd: Ön kit (nem) választana?)
 

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

"Tagsági viszonyok" és "Első osztályúak és másodrendűek" című cikkeink, valamint a kutatás grafikonjai és a módszertani információk a friss VH-ban találhatók.

A Publicus Intézet és a Vasárnapi Hírek közös közvélemény-kutatásában feltett kérdések:

 

Hazánk már több mint 11 éve az Európai Unió tagja. Ön hogy értékeli, összességében számunkra a tagság első évtizede...
inkább nem volt előnyös? ... inkább előnyös volt?

Ön szerint ki vagy mi a felelős azért,  hogy nem tudtuk kihasználni a lehetőségeket?

Ha most vasárnap népszavazást tartanánk arról, hogy Magyarország belépjen-e az EU-ba, ön hogyan döntene?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!