Ha a magyar kormánynak gondja van a CNN-nel, akkor hivatalosan kell a csatornához fordulnia. Miután több magyar médium szerint Orbán kormányfő a CNN-t megnevezte, mint egy ellene irányuló puccs részesét, felhívtuk a CNN hírvonalát, van-e információjuk erről. A csatorna munkatársa megdöbbent, többször is visszakérdezett, jól érti-e, amit kérdezünk tőle.

 
Orbán Viktor

Végül annyit mondott, ha bárkinek aggályai vannak a hírcsatornával, akkor várják a megkeresést.

Szerda éjjel: puccsot szerveztek Orbán Viktor ellen. Péntek reggelre a miniszterelnök nem beszélt semmilyen puccsról.

Aznap estére a kormányfő csak azt mondta el, „mintha komplett világösszeesküvést érzett volna Magyarország ellen”.

„Háromlábú” puccskísérletet terveztek ellene, de sikerült meghiúsítani – fejtegette Orbán Viktor miniszterelnök a háromnapos kihelyezett egri Fidesz-frakcióülés nyitóestéjén a hvg.hu internetes hírportál és különböző napilapok, például a Népszabadság és a Magyar Nemzet egybehangzó értesülései szerint. A kormányfő állítólag úgy fogalmazott, hogy az elmozdítására indított folyamatnak volt egy nemzetbiztonsági része, s a kezdeményezők felhasználták diplo­­máciai kapcsolataikat (a korábbi kormányokhoz kötődő külügyeseket) és a nemzetközi médiát.  

Csak egyetlen médium neve hangzott el, a CNN-é, mondván, tudósításaival azt a látszatot akarta kelteni, hogy a Fideszen belül erősödik az elégedetlenség személyével szemben, s meggyengült a befolyása. (Mellékesen: a Heti Válasz főszerkesztője a lap három nappal az egri ülés előtt megjelent számában már azt írta, hogy „a globális világot képviselő vagy abban föloldódott értelmiség külföldi és hazai közhangulatot hisz­terizáló puccsát sikerült leverni”.

Eltelt egy nap, mire Orbán szavainak abszurditását a kormány is érzékelte, így péntek reggeli sajtótájékoztatón Lázár János frakcióvezető már tagadta, hogy a kormányfő bármiféle puccsról is beszélt volna. Majd pedig aznap este az m1 Este című műsorában tovább magyarázkodott Kósa Lajos debreceni polgármester: „csak arról beszélt a miniszterelnök, hogy milyen benyomásai voltak abban a kontextusban, hogy akár, mint hogyha valami komplett világ­össze­es­kü­vés lenne Magyar­ország ellen”.

Ami a CNN-t illeti, az amerikai hírcsatornát a kormányt támogató médiumok (Ma­­gyar Hírlap, Echo Tv) már korábban, karácsony előtt is támadták, mondván egyoldalúan tájékoztat a budapesti fejleményekről (bóvliba sorolás, tüntetés, sorompóhoz láncolt és őrizetbe vett képviselők), jóllehet a legnagyobb összeállításban Kovács államtitkár védte a kormányt.

A CNN egyébként december 22-én a világhíradó üzleti műsorában szólaltatta meg Eörsi Mátyást, az Országgyűlés külügyi bizottságának egykori elnökét, aki elmondta, hogy a jelenlegi helyzet katasztrófával fenyeget. A műsorvezető megkérdezte Eörsit, hogyan lehetne elmozdítani Orbánt, elképzelhető-e egy (nyilvánvalóan pártján belüli) puccs. Eörsi azt válaszolta, hogy a puccs katonai fogalom, az alkotmányban foglalt konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal lemondásra lehetne kényszeríteni a miniszterelnököt. Azt is hozzátette, hogy a Fidesznek két lehetősége van: vagy a pártjában kikényszerítik a kormányfő távozását, vagy Orbán radikálisan megváltoztatja a politikáját. „Büszkeség tölt el, ha azok között lennék, akiktől fél Orbán Viktor” – nyilatkozta lapunknak Eörsi, akit a puccs szó Luka­senko vagy Chávez mi­­litáns nyelvezetére emlékezeti.

„Soha nem volt arra példa, hogy a CNN bárkit is megpuccsolt volna. A CNN-nek nem számít, Magyar­or­szá­gon ki a miniszterelnök, egyszerűen csak az keltette fel az érdeklődésüket, hogy Kö­­­zép-Európa legígéretesebb or­­szá­ga az EU-csat­lakozás után letér a demokratikus útról. Ők csak híreket és kommentárokat sugároznak, bármilyen is meglepő a kormányzat számára. Nem is hiszem, hogy reagálnának a miniszterelnök kijelentésére” – mondta Eörsi.

Ugyanakkor a kormányfő zárt ajtók mögötti kijelentéseivel kapcsolatban érdemes felidézni a WikiLeaks leleplező portál által korábban közzétett diplomáciai jelentéseket, amelyeket az Orbánnal jó viszonyt ápoló April Foley budapesti nagykövet küldött haza még 2007-ben, külön-külön jellemezve a lehetséges Orbán utódokat, a „fenegyerek” Kósát, a sztoikus Pokornit, az elmélkedő Vargát, az okos stratéga Rogánt és az alulértékelt Navracsicsot. Azóta öt év telt el, vajon most mit küldhet haza Kounalakis nagykövet asszony.

 

A Népszava azt írta, hogy Lipták Béla, a Hungarian Lobby elnöke levelet írt a Johns Hopkins Egyetem igazgatójának, amelyben azzal vádolja az ott működő Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársait – többek között Simonyi András volt washingtoni nagykövetet, Bajnai Gordon ex-miniszterelnököt vagy Charles Gati professzort –, hogy a magyarországi ellenzékkel együtt meg akarták buktatni a kormányt. Ezen az egyetemen előadók voltak kormánypárti politikusok: Martonyi János, Németh Zsolt, Navracsics Tibor és Kovács Zoltán, valamint Schmitt Pál államfő.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!