Súlyos nemzetbiztonsági kockázatnak tartja a szlovák elnök, hogy országában tábort ütöttek az Éjszakai Farkasok. Az orosz motoros rockerek hajmeresztő kanyarok után lettek a putyini rendszer dübörgő alakulata.

 

Rövidesen katonai múzeum nyílik a szlovákiai Alsókorompán (Dolná Krupá), Pozsonytól 70 kilométerre, Patriot Park néven. „A kétezer fős falu előtt nem sokkal, a szántóföldek között, egy terepszínűre festett épületegyüttes magasodik, szögesdrótokkal körbevéve, fényképezést tiltó feliratokkal”, írta az Index.hu riportere a helyszínről. A  területen tartózkodók barátságtalanok, idegenekkel nem állnak szóba. Nyílt titok, hogy a furcsa bázis a befolyásos Éjszakai Farkasok (Nocsnije Volki) orosz motorosklub európai főhadiszállása, bár hivatalos tájékoztatásuk szerint csak klubhelyiséget nyitottak a telken.

A szlovák hatóságok közölték, hogy fokozott figyelemmel kísérik a szervezetet, de amíg nem sértenek törvényt, nincs jogalapjuk fellépni ellenük. Andrej Kiska államfő a moszkvai rezsim eszközének nevezte őket. Peter Susko külügyi szóvivő azt mondta a BBC-nek, hogy ártalmas nézeteket hirdetnek, át akarják írni a történelmet. A Farkasok vezére, Alekszandr Zaldosztanov erre így válaszolt: „A liberális nyugati média, oroszellenességtől megszállottan, szovjetellenes előítéletekkel megfertőzve, rátámadt erre a történelmi múzeumra, amelyet lelkes emberek fáradságos munkával hoztak létre. Habzó szájjal azt üvöltik, dobjátok ki őket.”

Mint fénykép szobám falán

Amikor a tetőtől talpig feketébe öltözött, felgyűrt ingujjú, bőrkesztyűs Vlagyimir Putyin motoros triciklire pattant, üdvrivalgás és zászlólengetés közepette a hazafias rockerek menetének élére hajtott, úgy tűnt, csak egy újabb fotó készül hagyományos képes kalendáriumába. Miért is ne? A Putyin lóháton, Putyin a pilótafülkében, Putyin gépfegyverrel, Putyin meztelen felsőtesttel, Putyin a tatamin, Putyin medvével sorozatba nagyon is beleillett a macsó portré. 2010 volt. Ki gondolta akkor, hogy a találkozó stratégiai együttműködés kezdete? Illetve, hogy tényleg akkor kezdődött-e, az izgalmas kérdés, amire még visszatérünk.

Nyugaton csak öt évvel később ismerték meg a Farkasokat. A náci Németország feletti „Győzelem napja” hetvenedik évfordulóján Berlinig akartak vonulni, hogy ott koszorúzzanak a hősök emlékére. A lengyel és a litván hatóságok nem engedték begördülni őket az Európai Unió területére, mert idézett vezetőjük a kelet-ukrajnai szankciós listán szerepel. Moszkva felháborodott, kegyeletsértéssel vádolta Varsót és Vilnát. A  Vörös téri parádékon akkor már tárt karokkal várták a motorosokat, valóságos celebek lettek Oroszországban. Minden évre jutott látványos akciójuk. 2011-ben újra Putyinnal buliztak egy novorosszijszki fesztiválon. 2012-ben rokonszenv-felvonulást tartottak az ortodox egyház mellett a Pussy Riot női punkzenekar emlékezetes templomi „fellépése” után. 2013-ban vezetőjük állami kitüntetést vett át az elnöktől. 2014-ben a szocsi téli olimpia lángját is vitték – de az az év nem arról maradt emlékezetes.

Hajmeresztő kanyarok

Az ukrajnai válság idején a szakadár keleti területeken, Donyeck és Luhanszk környékén jelentek meg a kicsit sem szelíd motorosok. Félkatonai alakulatként, afféle magánhadseregként működtek a lázadók és a „szabadságon lévő” orosz katonák oldalán. Jelenlétüket nem titkolták, ellenkezőleg: büszkén hangoztatták, hogy az orosz anyaföldet védelmezik a kijevi kormánycsapatoktól. Amerikai jelentés szerint „közeli kapcsolatot tartottak az orosz különleges szolgálatokkal, segítettek szeparatista fegyvereseket toborozni”. Segélykonvojokat indítottak az egyoldalúan kikiáltott, Moszkvabarát „népköztársaságokba”, de nemzetközi ellenőrzés nélkül, ezért csak találgatni lehet, mit szállítottak, mit nem. Ott voltak a Krím félsziget elcsatolásakor is.

Nem ez volt az első éles kanyar a Farkasok három évtizedes történetében. Underground rockkoncertekkel kezdték, majd a gorbacsovi peresztrojka idején alapították meg klubjukat Night Wolves néven. Mert akkoriban még a nyugati dolgokért rajongtak, példaképük a Hells Angels volt. Ideológiai fejlődésük azóta az újjáéledő orosz birodalmi nacionalizmus iránti hódolatig jutott. A „keleti fordulat” óta Sztálint hősnek tartják, odaadó hívei Kirill pátriárkának, utálják a melegeket – és mindent, ami bűnösen nyugati. A Kreml kegyeltjei, a rendszer haszonélvezői lettek. Részei a gépezetnek. Amíg a motorok dübörögnek, a kevésbé hangosan, ám szorgosan munkálkodó alakulatok rémhíreket terjesztenek, bizonytalanságot keltenek, nyugtalanságot szítanak világszerte. A régi moszkovita terminológiában ezt „fellazításnak” nevezték. Nem csoda, ha a szlovák szakszolgálatokat aggasztja a ténykedésük.

KGB-s múlt páncélban

Az alapítók közül sokan kiváltak a mozgalomból, ők máshogy képzelték a rockerséget. A főnök maradt. Az 55 éves, hatalmas termetű Zaldosztanov nem hétköznapi figura. Sebész (Hirurg) néven emlegetik, mert fogorvosnak készült, ám 1985-ben Nyugat-Berlinbe költözött egy német nővel. Nagy kiváltság egy i¯ú szovjet állampolgárnak! El lehet játszani a gondolattal: kértek-e valamit az áhított útlevélért cserébe „az illetékes szervek”? Nem abszurd a feltételezés. Ugyanabban az évben lett Drezdában a KGB rezidense az ambiciózus Putyin őrnagy. Itt térjünk vissza a kérdéshez: biztos, hogy ez a kapcsolat csak 2010 táján kezdődött? Vagy lehetséges, hogy a két életút negyedszázaddal korábban már keresztezte egymást német földön? Bizonyíték nincs a vélt titkos együttműködésre, vagy ha mégis, akkor valahol egy moszkvai páncélszekrény mélyén lapul.

Azt is beszélik, hogy a Sebész testvéri fegyvert baráti áron kínált a Szovjetunió felbomlásakor: a megszűnő NDK-ból kivonuló csapatok megdézsmált készleteit árulta motorosbandáknak. Lehet, hogy ez is csak pletyka. Az biztos, hogy hazatérve szórakozóhelyet nyitott Moszkvában, ám az üzleti sikert végül a politikai kapcsolatok hozták meg neki. Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista szerint másfél év alatt 56 millió rubel (átszámítva negyedmilliárd forint) támogatást kapott rendezvényszervezés címén az adófizetők pénzéből. De nem ez a nagy tétel. Alekszandr Szergejevics „mellesleg” őrző-védő vállalkozást is fenntart, Farkas névre keresztelt biztonságtechnikai cége hírek szerint zsíros hadi megrendeléseken hízik. A tetejébe egy hatalmas földterülethez is hozzájutott a Krímben, Szevasztopol közelében. Központot létesít, ahol extrém sportokat űznek és oktatnak hazafias szellemben, bármit jelentsen is ez.

Botrány lett abból is, hogy a Szlovák Történelmi Intézet tankokat kölcsönzött a Farkasok alsókorompai hadtörténeti múzeumának. A pozsonyi védelmi minisztérium azonnal felmondta a hivatalosan a Történelmi Gépjárművek Múzeuma elnevezésű polgári társulással kötött bérleti szerződést, az intézet igazgatóját pedig felfüggesztették tisztségéből.

Címkék: Putyin

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!