Megkerült végre a múlt héten Vlagyimir Putyin, méghozzá igencsak határozott formában – bár sokan úgy hitték, soha többé nem lesz képes nyilvánosság elé állni.

Egy hete hétfőn egy szép Csehov-idézettel („Ha a színdarab elején a falon fegyver lóg, akkor annak a végén feltétlenül el kell sülnie.”) figyelmeztette Törökországot arra, hogy Moszkva nem nézi jó szemmel Ankara rakétatelepítő akcióját, pénteken pedig már a Déli Áramlat földgázvezeték építésének megkezdésénél vágta át ünnepélyesen a szalagot, ezzel bizonyítva valójában nincs semmi baja.

Nemrég szárnyra kaptak a pletykák: az orosz államfő egészsége drasztikusan megromlott. November elején kezdődött a gyanakvás, amikor Putyin arra hivatkozva nem mozdult ki elnöki rezidenciájából, hogy nem akar közlekedési dugókat okozni. Nem sokkal később jött a hír, hogy az immár több mint tíz éve hagyománnyá vált Egyenes adás Vlagyimir Putyinnal című tévés szereplését inkább nyáron tartják majd, hogy az embereknek, akik kérdéseket akarnak feltenni az államfőnek, ne kelljen fagyoskodniuk. Ráadásul, ha mindez nem lenne elég a gyanakvóknak, még Josihiko Noda japán miniszterelnök is lemondta decemberre tervezett oroszországi vizitjét. Mihail Zaharov politikai újságíró ezután hívta fel a figyelmet arra, hogy Putyin gyakorlatilag eltűnt nemcsak a közéletből, de a tévéképernyőről is. Bár a híradókban rendszeresen megjelenik valamilyen hír az ország első emberéről, mostanában nem friss, hanem csupán archív felvételeken láthatják őt a nézők, ami valóban szokatlan Putyintól, hiszen népszerűségének mindig is egyik legfontosabb eleme volt a mindenhez értő, állandóan tevékenykedő, erős férfi képe.

Annyira azért nem kell aggódni az államfő egészségéért, a japánoknak adott magyarázat egy része ugyanis bizonyosan igaz: Putyin decemberi naptára tele van. A minap Isztambulban tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel a török–szír konfliktusról, de nem mulasztottak el megállapodni arról sem, hogy a jövőben Törökország még több orosz földgázt fogyaszthat majd.

Aki pedig úgy gondolja, Putyin már politikailag sincs ereje teljében, annak érdemes áttekintenie az amerikai Forbes magazin listáját, amelyben a világ legbefolyásosabb vezetőit gyűjtötték egybe. Az abszolút első helyen jelenleg Barack Obama áll, a második helyet Angela Merkel német kancellár szerezte meg, a harmadik viszont Vlagyimir Putyin lett. Őt Bill Gates és XVI. Benedek pápa követi.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!