"Bennfentesek egymás közt" címmel olvasható a friss Vasárnapi Hírekben összefoglalónk a Quaestor-ügyről, a nyomozás lapunk által megismert anyagai alapján.

 
Tarsoly Csaba

A nyugdíjasok bennfentesek, a külügy meg nem – legalábbis az ügyészség szerint, ahogyan az a Quaestor-nyomozás lapunk által megismert anyagaiból kiderül. A papírokból úgy tűnik: nyolcévnyi hamisítás senkinek nem szúr szemet a jegybanknál. – Egyre csúnyább a Quaestor-ügy.

A kihallgatási jegyzőkönyvekből kiderül: az ügyészség elfelejtett tisztázni néhány fontos kérdést a Quaestor-ügyben.

A friss Vasárnapi Hírekben részletesen ismertetjük a nyomozás furcsaságait, a kihallgatók "tapintatosságát". Ajánlónkban két részletet emelünk ki: amikor például "az ügyészség arról faggatja Windisch Lászlót, milyen körülmények között találkozott és miről beszélt Tarsollyal, a jegybank alelnöke elmeséli, hogy a Quaestor-vezér teljesen őszintének tűnt, és többek között azt is elismerte, hogy gyakorlatilag 2008 óta hamisítják az MNB-nek leadandó statisztikákat. Ám arra „nem megy rá” a kihallgatás, hogyan nem szúrtak szemet senkinek majdnem nyolc év alatt a Quaestor fiktív adatsorai. És nemcsak az alelnök esetében ennyire tapintatosak a kihallgatók, de a brókercég ügyeit a botrány kirobbanása után vizsgáló MNB-s szakembereket sem vegzálják ilyen kérdésekkel. És még a 2008-on sem kapott az ügyészség, noha az eddig politikai gyakorlat azt mutatta: amit lehet, azt a kormánypárt megpróbált rátolni az ellenzékre. Itt viszont nem készült „szocialista brókerbotrányról” szóló forgatókönyv – sőt. Egy vallomással felért, hogy a pártban a Quaestor-botrány kirobbanásakor rögvest azt terjedt, hogy az Orbán Viktorral javában háborúzó Simicska Lajos borította be a brókercéget, így próbálva nehéz helyzetbe hozni a miniszterelnök embereit. Persze a Quaestor-kötődése enélkül a pletyka nélkül is egyértelmű. Érdemes például visszaidézni azt a vallomásrészletet, ami szerint a segítségért házaló Tarsoly néhány órán belül megszervezett egy találkozót a jegybank alelnökével, illetve egy nap alatt összehozott egy meetinget a nemzetgazdasági tárcával is."
(...)

"Frizsiderszerelés és szobafestés: ez a két üzletág elegendő egy pénzügyi-szolgáltatói cégcsoport irányításához, megmentéséhez – és ezt legalább egy ember hitte is a lapunk által megismert Quaestor-nyomozati anyagok szerint."


Bennfentesek egymás közt - a teljes cikk a friss VH-ban olvasható. 
"Bennfentes nyomozás"

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!