Nagy István berni követ és Orbán Viktor kapcsolatáról, a svájci nagykövetnek kinevezett üzletember színes egyéniségéről közöl részletes portrét Vasárnapi Hírek március 28-i száma.

 
 
 

Nagy István bármiféle külügyes előélet nélkül, amerikai- magyar kettős állampolgárként, a nyugdíjkorhatáron túl lett Magyarország első számú svájci diplomatája. Rengeteg pletyka kering róla a kormányzat és az ellenzék köreiben is. Számos jel teszi nyilvánvalóvá, hogy Orbán Viktort a főnök-beosztotti viszonynál jóval több köti Magyarország berni nagykövetéhez.

Nyilvános forrásból nem lehet róla konkrétumokat megtudni. Nagy István nagykövet hivatalos életrajzát hiába kerestük a nyilvános fórumokon. A külügyi tárca lerázta lapunkat, amikor Nagy István életrajzáról érdeklődtünk. 2011-es törvényre hivatkozva közölték:
"...a kormánytisztviselőnek közszolgálati vagy egyéb önéletrajza nem minősül közérdekből nyilvános adatnak, így nem áll módunkban azt elküldeni.”

Orbán Viktor rejtélyes barátjának portréját ezért az elmúlt hetekben folytatott háttérbeszélgetéseink alapján rajzoltuk fel.

A számos részletet és érdekeséget feltáró cikk a szombaton és vasárnap is kapható Vasárnapi Hírekben jelent meg.

Ízelítőnkben itt annak történetét említjük, hogy hogyan került a Szaúd-Arábiába látogató magyar kormánydelegációba svájci nagykövetünk...

Nagy István befolyását jelzi ugyanis, hogy sikerült megmentenie Orbánt egy kisebb blamázstól. "2014 februárjában Orbán épp Pekingben tárgyalt, amikor környezete megkapta a hírt, hogy a szaúdiak lemondták a márciusra tervezett látogatását.

A hír úgy szólt, hogy Orbán mehet ugyan az ott megrendezendő befektetési konferenciára, de magas szinten nem fogadják. A külügyesek nem is merték megmondani a rossz hírt a miniszterelnöknek, hanem hívták Nagyot, vesse be befolyását Rijadban. És Nagy meg is tette, amit tőle elvárnak: Orbánt fogadta végül a szaúdi király is, cserébe a delegációban két nagykövet is helyet kapott, a Szaúd-Arábiába akkreditált magyar diplomata mellett a protokoll-lista előkelő helyén ott szerepelt Magyarország svájci nagykövete is..."

Mivel Orbán Viktor sűrűn tűnik fel, a legváratlanabb pillanatokban Svájcban, bármennyire igyekszik ezt diszkréten tenni, egyre több bizonyíték kerül elő - és még több a találgatás...

Orbán Viktor tavaly augusztusi svájci utazása igencsak feltűnőre sikeredett - feleségével, főminiszterével, Lázár Jánossal és annak feleségével utazott. A repülőn azonban lefotózták őket. Az utólag előkerült magyarázatok egy koncert meglátogatásáról szóltak (amelyen egébként Nagy István is részt vett), ám maradtak kétségek miért volt szükség ilyen magas szintű delegációra, ha csak ezért utaztak Svájcba...
Alig több mint két hónap múlva megint csak Nagy oldalán tűnt fel Orbán, megint csak Svájcban. Ez alkalommal még nagyobb a magyar miniszterelnök Zürichből a gyors repülőút helyett majdnem 13 órát vonatozva tért haza. Cikkünkben felidézzük a lábra kapott pletykákat is arról, hogy miért lehetett szükség a hosszú vonatozásra...

A Vasárnapi Hírek már március 28-án megjelent, és vasárnap is kapható a nyitva tartó árusító helyeken. "Orbán svájci bankára" című portrénkat lapunkban olvashatja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!