Kormánynak kampányoló plébános, bal- és jobboldali ellenzék által elfogadott, állásából kirúgott hívő keresztény jelölt, a politikával szakított és váratlanul ismét ringbe szálló főorvos – időközi kampány kezdődött Hódmezővásárhelyen. Három jelölt neve ismert, de a Vasárnapi Hírek egy negyedik aspiráns aláírásgyűjtőivel is találkozott. Mindez a városban, melyet Lázár János árnyéka borít be: mondják, a keze mindenhová elér a hűbérbirodalmában. A kampány üdítő eleme: Soros György végtelenül galád, de legalább nem létező terve a kutyát sem érdekel.

  <h1>Fotó: Draskovics Ádám</h1>-
  <h1>Márki-Zay Péteren a világ szeme és a közterületi kamerák: alternatívát ajánl városának - Fotó: Draskovics Ádám</h1>-
  <h1>Hegedűs Zoltán, aki Lázár embere és Kósa szerint becsületes, kerülte a kérdéseinket - Fotó: Draskovics Ádám</h1>-

Fotó: Draskovics Ádám

- – Kép 1/3

Kiemelt várakozással tekint a politika a közelgő hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás elé. A pártok a lakosság egészét lefedő és ezért a lehető legpontosabb közvélemény-kutatásként értékelik. A voksolást Almási István városvezető novemberi halála miatt kellett kiírni, február 25-én tartják. A kormány a folyamatban lévő és a Modern Városok Programban meghirdetett Európai Unió-támogatott fejlesztésekkel kampányol, és Kósa Lajos tárca nélküli miniszter hangján nyíltan fenyeget: ha az ellenzéki jelölt nyer, elapadhatnak a források.

A kormánypártok számára kétségkívül nagy a tét: Lázár János városa (vö. bástya) a jelenleg is mért toronymagas Fidesz–KDNP vezetés mellett nem eshet el. Különösen nem másfél hónappal az országgyűlési képviselő-választás előtt. Az orbáni álmoskönyv szerint ez se a kancelláriaminiszternek, se a pártcsaládjának nem tenne jót. A sokáig tétova ellenzék is összekapta magát, végre igyekezve bebizonyítani, van alternatíva, létezik összefogás.

A függetlenként induló Márki-Zay Péter mögött szinte az összes kormányváltásra készülő erő felsorakozott. A 46 éves, többdiplomás – üzemmérnök, közgazdász, történész – a lehető legkellemetlenebb jelölt a Fidesz–KDNP számára: kereszténykonzervatív értékrendű, hétgyermekes családapa, a római katolikus plébánia egyháztanácsának világi elnöke minden eddigi szavazáson jobboldali pártra adta a voksát.

A 2010 utáni Fideszben az eluralkodó korrupció és megfélemlítés miatt azonban csalódott.

„Orbán vállalhatatlan” – mondja most, és hozzáteszi: a kormányfő az ország felemelkedése helyett a maga, a családja, és szűkebb baráti köre gazdagodásán dolgozik. Fellépésével elsősorban azt akarja elérni, hogy a politika tisztességesen tegye a dolgát, és abban bízik, hogy ehhez mind baloldali, mind a Fideszből kiábrándult konzervatív szavazatokat is megnyer majd.

Márki-Zay Péter élete alaposan felfordult a december közepén meghozott döntése óta, amit – mint kérdésünkre elmondta – egy pillanatig nem bánt meg. Úgy érezte, nem tud a gyermekei szemébe nézni, ha nem áll bele a feladatba. Amit annak ellenére vállalt, hogy úgy érzi, a kiállása még okozhat neki kellemetlenségeket. Különös összefüggésként értékeli, bár szándékosságot nem feltételez, hogy éppen politikai szerepvállalásának a bejelentése után, karácsony előtt bocsátották el az állásából. Volt cége elutasította a felvetést, és közölte, már októberben meghozták a személyi döntést – kérdés persze, miért vártak vele az év végéig.

A független jelölt utcájába éppen mostanában telepítettek térfigyelő kamerákat, ami szintén lehet véletlen. Az viszont nem az – meséli Márki-Zay Péter –, hogy ismerősei félnek, egy barátja inkább személyesen találkozik vele, de telefonon nem hívja, mert attól tart, lehallgatják, a másik nem vállalja a közös szereplést a kampányfotón.

„Félelemben élnek az emberek, tartanak a megtorlástól, a bosszútól” – mondja, és nevén nevezi a mumust: Lázár János, a város egyszemélyes urának a haragjától tartanak a helyiek.

– Az akkor polgármesterként működő Lázárhoz 2009-ben ön is elment, amikor a családjával visszatért az Egyesült Államokból – jegyzem meg.

– Azt gondoltam, hogy az amerikai tapasztalataimmal segítségére lehetek a városnak. Kevés a munkahely, nem érkeznek munkahelyteremtő beruházások, és én egy munkaerő-piaci programban vettem részt, amit kamatoztathattam volna a város érdekében – meséli. – Érdekes, egy minapi videoriportban már nem emlékezett arra, hogy ismerjük egymást.

Márki-Zay Pétert az első napok szerencsétlenségsorozata nem rettentette el, legfeljebb elszomorította: leginkább Németh László atya kiállása a templomban, aki a kormánypártok támogatására szólította a híveket. A plébánost az rázta meg, hogy a Kádár- és a Rákosi-rendszerrel említette egy mondatban Orbán Viktor rezsimjét.

A független jelölt nap nap után kapja a különféle megerősítéseket, névtelen levelekben kisebb adományokat, melyeket folyamatosan könyvel, vagy éppen tanácsokat, hogyan viselkedjen a tévéstúdiókban, mit hogyan mondjon, többet mosolyogjon. Profi kampánystratégák is segítik, tréningekre hívják, a médiamegjelenések tervezésében is van segítsége. Lassan összeáll a stáb, amely a következő egy hónap feladataiban részt vesz. A pártok továbbra is kimaradnak a kampányából, de technikai segítséget elfogad tőlük, pénzt viszont nem.

Néhány napig úgy volt, Hódmezővásárhelyen élesben tesztelhetik a felek a kormánypárt–ellenzék megméretést. Két jelöltre számított mindenki. Pár napig egy idős jobboldali jelölt is képben volt, de végül visszalépett.

Mindenki, de főleg az ellenzék megdöbbenésére jelentkezett be ugyanakkor Hernádi Gyula főorvos. A 66 éves szülész-nőgyógyász 2002-ben és 2006-ban indult az MSZP színeiben Lázár János ellen. Most függetlenként készül a voksolásra, és ezzel vélhetően a kormánynak kedvez. Azonnal megkapta a „Fidesz-bérenc” és „álellenzéki” jelzőket, de ki ne gondolná, hogy kormányérdek vezette, hiszen porszem lett az – eddig ilyen tét mellett példa nélküli – teljes összefogás gépezetében.

– Sokan mondják: döntésével a kormány szekerét tolja.

– Ez nem így van. A felmenőim virtigli szociáldemokraták, én is az vagyok.

– Harcostársai – ahogy hívja őket – kampányokat dolgoztak át önnel, miért nem egyeztetett?

– Dolgoztam akkor. Nem tudtam elmenni az ülésre, ahol a rossz döntés megszületett. 

– Komolyan gondolja, hogy megnyerheti a választást és nem csak szavazatokat visz el?

– Akik rám szavaznak, nem mennének el egy nagy közös jelöltre szavazni. Hódmezővásárhely nincs híján a legkülönfélébb szóbeszédeknek mostanság, de ezek között a legizgalmasabbak azt taglalják: mi lehet a tényleges oka Hernádi Gyula indulásának?

Többen tudni vélik, e döntésnek köze lehet egy éppen megüresedő osztályvezető főorvosi álláshoz, mások azt gondolják, esélyesebb, hogy a vállalkozása hatósági ellenőrzését nem kívánja kockáztatni.

Kis Andrea, az MSZP hódmezővásárhelyi elnöke kevés dolgon tud meglepődni, és ilyet is inkább a kormányoldalról várna, s azok elviseléséhez megedzették a polgármester Lázár testületében eltöltött évek. Volt, amikor egyedül képviselte az ellenzéket, s elviselte a városvezető arrogáns, lekezelő stílusát. Több kampányban is együtt dolgozott Hernádi Gyulával, és most ehhez képest rázta meg a döntésének a híre. Kezdeményezték a kizárását a pártból.

Az aláírásgyűjtés hétfőig tart a városban. A Fidesz–KDNP már leadott 2018 nevet, 300 kell összesen, Márki-Zay Péter és Hernádi Gyula mellett a Hajrá Magyarország Pártról tudni, hogy íveikkel járják a várost. Utóbbiak nem akartak fotón szerepelni, annyit mondtak, Fehérné Horváth Katalin a megbízójuk.

A fent említett félelem tetten érhető Hódmezővásárhelyen, olyan, mely az országot is mételyezi. A munkahely elvesztése olyan fenyegetettség, ami egy kisvárosban különösen élesen jelenik meg.

– Könyörgöm, ne… – fogadja kérdésemet egy városháza előtt dohányzó fiatalasszony, és fejével a polgármesteri hivatal, vagyis a munkahelye felé biccent.

A főtéren egy kormánypárti szavazóba botlok, aki szintén városi alkalmazott.

– A koncepció, az a fontos – mondja.

– Hegedűs Zoltán?– kérdezem.

– Azt nem mondtam – válaszol, és beavat, Lázár Jánosra gondol. Őt szeretné polgármesternek.

Ez a vágya most még biztosan nem teljesül, bár a miniszter többször emlegette honvágyát, ami Orbán kormányátalakítási terveivel is összefügghet.

A kormánypártok viszonylagos közpénztiszteletbentartási gyakorlata feküdte meg egy nyugdíjas asszony gyomrát.

– Mindegyik lop, de annyit, amennyit ezek, annyit senki! – mondja. – Ha nem lenne rajtam, a bugyogómat ellopnák.

Elmondja: elszomorítja, hogy a fiatalok lehetetlen helyzetbe kerültek, el kell hagyniuk az országot, ha élhető helyen, és nem éhbérért akarnak dolgozni.

Egy idős férfi Nagy-Magyarország-emblémás kabátjában kávézik a fornettis előtt.

– Vonáék is elcseszték, mind elcseszi. De inkább erre az új gyerekre szavazok, mint hogy ezek maradjanak. Semmit nem ment előre Vásárhely harminc év alatt, a kórház rottyon, szinte már csak halni jár belé a lélek, pedig jobbat érdemelne a város – mondja egy szuszra.

Itt kell megemlékezni Hódmezővásárhely fejlesztéseiről: 165 milliárd forintnyi beruházás folyik a városban vagy érkezik oda a következő években. A szegedi tram-rail, az elkerülőút, a kórház is kap forrásokat.

A város soha nem látott fejlődéséről beszélt a helyi sajtónak a minap Havasi Katalin, a Fidesz helyi elnöke, és elmondta, ez egy prosperáló és jókedvű hely. Hozzátette: az MSZP és a Jobbik nem tudott jelöltet állítani, ezért „titkos paktummal függetlennek mondott jelöltet támogatnak”.

Bálint Gabriella, a KDNP helyi elnöke még bátrabban fogalmaz: szerinte a kereszténydemokraták számára az a legfontosabb, hogy Vásárhely továbbra is békés, fejlődő, politikai viszályoktól mentes város legyen. Aztán hozzátette: számára az nem vásárhelyi, aki Gyurcsány Ferenc szövetségese, és elfogadja annak támogatását, mert „az általa vezetett MSZP-kormány rátámadt Vásárhelyre, el akarta venni, meg akarta szüntetni a város, őseink által felépített kórházát”. Aztán Havasit idézve elmondta: „Isten óvja meg Vásárhelyt attól, hogy olyan polgármestere legyen, akit Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc támogat”. Lázár János a minap kísértetiesen ugyanezt mondta: működik az ismerős papagájprojekt.

Ennyit a békéről. Hegedűs Zoltán a napokban háziorvosokkal, állatvédőkkel, sportvezetőkkel (sajtkészítőkkel nem) tárgyal az idei költségvetésről, megnézi, hol miben szenvednek hiányt, kik minek örülnének.

A stadionban szólaltattuk meg:

– Az a helyzet, hogy még nem fejeződött be a megbeszélés – mondta sietve.

– Megvárjuk szívesen – ajánlkoztam. – …utána is rohanok – hárította el.

A kérdéseket – hogy szerinte támogatja-e a helyi békét a plébános templomi beszéde, és sokat segít-e neki, ha éppen az édesanyja strómanságát vitató Kósa Lajos nevezi becsületesnek – elküldtük.

Hódmezővásárhelyen hétfőn élesedik a kampány. Áprilisban követi a soros…
 

Biankó választókerületek 

„A megyei jogú városok általában két körzetből állnak, a DK pedig mindenhol szeretett volna egyenlő mértékben jelen lenni, így kapta Pécs egyik felét ez a párt, a másikat a szocialisták” – magyarázta Gyurcsány Ferenc pártjának jelöltállítási motivációját Kunszt Márta, a Demokratikus Koalíció Baranya megyei elnöke (a pecsma.hu szíves közlése szerint). Egyébként a DK nemcsak Pécs felében van jelen, de ez igaz Baranyára is, hiszen a mohácsi választókerület is a Gyurcsány-pártot illeti. (Mindenesetre az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan átengedte a sajátját a függetlenként győzelemesélyes Mellár Tamás közgazdásznak, így esélyt adva annak, hogy az ellenzék elhozzon egy billegő választókerületet.) Hogy a jelenléti vágy milyen választókerületi munkát és beágyazottságot takar, azt is plasztikusan érzékeltette Kunszt. Aki arra a kérdésre, hogy akkor ki is indul a mohácsi választókerületben, csak annyit árult el: valamilyen János (értsd: Kunszt nem tudta kapásból az ország?- gyűlési képviselői helyre pályázó aspiráns vezetéknevét. Ami egyébiránt Lukács.) Igaz, a mohácsi választókerületben nincs érdemi tétje a jelöltállításnak, ugyanis a KDNP-s Hargitai János több mint 50 százalékos eredménnyel triumfált – egyedül több voksot kapott, mint az MSZP, a Jobbik és az LMP jelöltje. És ő áll a választási startvonalhoz tavasszal is.
A másik pécsi választókerület (ahova belóg Komló is) jelöltjének nevével nem volt baj – úgy hívják: Nagy Ferenc. A nyugdíjas könyvvizsgáló. 2014-ben szintén jelöltségre aspirált, bemutatkozó sajtótájékoztatóján többek között azt mondta: „Pécset élhetőbbé kellene tenni, mert például nincs folyója, amely mellett barátságosan lehetne élni”. Akkor ez kevésnek bizonyult a jelöltséghez, azösszefogás az MSZP-s Szakács Lászlót indította.
A jelenleg országgyűlési képviselő Szakács (listáról került be) négy éve a szavazatok 31,9 százalékát szerezte meg, azaz nem egészen 5 százalékkal maradt le a fideszes Hoppál Pétertől.
A Jobbik akkor a voksok 20 százalékát söpörte be, az LMP-s jelölt pedig 7,6 százalékos eredményt produkált. Helyi informátoraink szerint Baranyában a DK elmarad az országos átlagtól (azaz a biztos pártválasztók között sincs 5 százalék), ez pedig azt jelenti, hogyha az MSZP minden szavazóját ráúsztatja Nagy Ferencre, akkor is több mint kétséges a győzelem. Ugyanis az LMP-sek nem voksolnak DK-s jelöltre, arról nem is beszélve, hogyha a Jobbik gyöngült, akkor a választási matematika szerint a Fidesz erősödött.
Nem véletlen, hogy az MSZP–DK megállapodása csak azt rögzíti, melyik választókerület kinek jut, ugyanis decemberi megkötése pillanatában korántsem volt biztos, hogy a Demokratikus Koalíció tudja, hol kit küld választási csatába (már ha van a helyszínen embere). És nem feltétlenül van.

MUNKATÁRSUNKTÓL

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!