Tömegek ingáznak mindennap, mert Ausztriában dolgozni jó. És nem csak a pénz miatt.

 
VH, 2018. január 6.

"Mindennap körülbelül ezren szállnak fel a Győrből induló Euregio vonatok egyikére, hogy nyugatra, Bécsbe, osztrák határ menti városokba utazzanak – dolgozni. Kényszerből kellett külföldön munkát vállalniuk, de ma már, ha kényszerítenék őket, sem hagynának fel az ingázással. Az egyik hajnalon mi is felszálltunk a Nemzeti Együttműködési Rendszer (NER) piros színű „fekete vonatára”.


Elsősorban a hazai viszonyokról ad képet, amit a riportunkban megszólalók elmondanak:

"A fizetés leggyakrabban az osztrák minimálbér, amely 1200 euró (378 ezer forint) körül mozog. És ugyan mindenki sokat dolgozik, a pénzért valójában az életüket adták, de egyelőre senki sem kíván hazatérni.

– Lehet, hogy az osztrák társadalmi ranglétrán mi vagyunk a legalacsonyabban – foglalja össze a fő motivációt Krisztián –, de még így is sokkal jobban megbecsülnek minket Ausztriában, mint ezt otthon bármikor, bármilyen magyar munkahelyen érezhettük volna. Mert rendben van, a pénz is jó, de az különösen, hogy figyelnek ránk, emberszámba vesznek, és ugyan otthon túl sok életünk nincs, de a megbecsültség is egyfajta élet. Nem?”


Czifrik Balázs riportja "Pénzt vagy életet!" címmel a január 6-i Vasárnapi Hírekben olvasható

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent és következő lapszámunk megjelenéséig megvásárolható.

Címkék: Fókusz, Riport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!