Mindjárt kiderül, ki nyeri a Lázár–Rogán meccset.
- Nem tudni, zsarolható-e Orbán.
- Egy kis trükközéssel a Fidesz mindkét nagyágyúja kielégíthető

 
Megint Lázár-kilépésről beszélnek, de a jelek szerint inkább azért áll az ajtóban, hogy Rogán ne tudjon bejönni - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Bár a menekültügy a nyilvánosságban visszaerősítette, a pártpolitikában pedig szusszanásnyi szünethez juttatta, így is kiderült: Orbán Viktor már nem a régi. Egy éve semmiképpen sem fordulhatott volna elő, hogy egy zsarolási játszma „szenvedő alanya” legyen, most viszont az – a Fidesz-világ két erős emberének párharcában. Még mindig Lázár János birkózik Rogán Antallal, az elsődleges tét: kinevezi-e Orbán Viktor a frakcióvezetőt politikai kabinetfőnökévé. Úgy tűnik, igen. Így a másodlagos tét: milyen hatásköröket kap Rogán, szervezetileg mennyiben tartozik a Miniszterelnökséghez vagy épp milyen mértékben élvez önállóságot.

A Miniszterelnökség vezetője azzal zsarolta főnökét, hogy lemond – legalábbis ez az információ szivárgott a sajtóba Rogán Antal környezetéből. Az biztosnak látszik, hogy Lázár kedden Orbánnal arról beszélgetett, hogy miért nem örülne Rogán kabinetfőnökségének. És azt sem vitatja senki, hogy a Miniszterelnökség első embere azt mondta, jövő hétfőn nyolcig szeretné tudni, pontosan mi lesz Rogánból. Aki viszont Lázár környezete szerint zsarolja Orbánt: az elmélet szerint Lázár keddi miniszterelnöki vizitje után emelte a tétet, és szerdán, a Fidesz frakcióülése előtt saját maga jelentette be, hogy kabinetfőnök lesz. (Noha állítólag a Lázár és Orbán közti beszélgetésben a jövő hétfő hangzott el mint bejelentési időpont.) És a mondás szerint Orbán így kényszerhelyzetbe került, hiszen nem tűrheti annak még a látszatát sem, hogy bárki – ez esetben Rogán – az ő jóváhagyása nélkül cselekszik.

Annyi biztos, hogy Lázár és Rogán egyfolytában zsarolja egymást, az viszont kérdés, kinek enged (ha egyáltalán) a miniszterelnök. És az is biztos, hogy két olyan érdekkör csatája zajlik, melyeket a miniszterelnök már nem tud automatikusan kontrollálni. (Nem csoda, hogy közben igyekszik pacifikálni mindenki mást. Példának okáért nem vállalta a konfliktust Varga Mihállyal: egy korábbi terv szerint Rogánt gazdasági és fejlesztési miniszterré emelte volna, így „nyugtatva meg” Lázárt. De többen a hátország lecsendesítésének vélik azt is, hogy a friss bírósági verdikt szerint – egyelőre első fokon – Simicska Lajos Közgépe mégis elindulhat a közbeszerzéseken, noha korábban a Közbeszerzési Hatóság három évre eltiltotta minden ilyesmitől.) Ám még ebben az esetben is előállhat a „kecske és a káposzta elégedettsége”.

Például, ha a kormányfő nem a miniszterelnökség szervezetébe tagolja be Lázárt, akkor annak semmi oka a lemondásra. Megjegyzendő: Lázár legutóbb azt mondta, hogy ő nem úgy kel fel minden reggel, hogy lemond – interpretációja szerint ezt a lehetőséget most nem lengette be. (Hónapokkal korábban egy interjúban beszélt távozása lehetőségéről, illetve rendszeren belül szivárogtatott ilyen híreket, hogy megnézze, ki miképp reagál.) Forrásaink is azt valószínűsítik, hogy Lázárnak esze ágában sincs menni. Rogán pedig akkor is elérheti céljait, ha nem lesz Lázár rendszerének része, ugyanis kabinetfőnökként ugyanúgy működhet, mint elődje, Varga Mihály. Aki az operatív irányításért felelős államtitkárként mindent elolvasott és minden ügyet kezelt, illetve ő döntötte el, mi kerül Orbán elé. Csakhogy amíg Varga egyfajta lobbielhárítóként dolgozott, Rogánt lobbiérdek-érvényesítőként írják körül (Matolcsy, Habony, Vajna – és persze a saját – érdekeit nézi).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!