„Nagyanyám mondta mindig, hogy a magyarok állandóan rejtőzködnek. Vakond nép. A magyar narratíva pedig az, hogy mi mindig áldozatok voltunk.” - Interjú a friss Vasárnapi Hírekben Sacha Batthyány-val a magyarokról és magyarságáról.

  <h1>Sacha Batthyány: És nekem mi közöm van ehhez? A könyv 2016 szeptemberében jelenik meg a Helikonnál</h1>-
  <h1>Sacha Batthyány - Fotó: Maurice Haas</h1>-

Sacha Batthyány: És nekem mi közöm van ehhez? A könyv 2016 szeptemberében jelenik meg a Helikonnál

- – Kép 1/2

Sacha Batthyány újságíró, a Süddeutsche Zeitung, a Tages-Anzeiger és a Das Magazin tudósítója, 1973-ban született. Zürichben és Madridban hallgatott szociológiát. Jelenleg Washingtonban él családjával. Sacha Batthyány könyve, az És nekem mi közöm ehhez? szeptemberben jelenik meg magyarul.

Kilenc évvel ezelőtt Sacha Batthyány egyik kollégája letett elé egy cikket a zürichi szerkesztőségben. A címe: A pokoli vendéglátó. A szerző, David R. L. Litchfield azt állította, hogy Margit néni, a család leggazdagabb tagja, Sacha Batthyány nagy-nagynénje részt vett a rohonci mészárlásban.

Mi történt Rohoncon? Batthyány-Thyssen Margit (a lapunknak most nyilatkozó Sacha Batthyány nagy-nagynénja), 1945. március 24-én este mulatságot rendezett az osztrák határhoz közeli Rohoncon (németül: Rechnitz) fekvő kastélyában. A vendégek közt számos magas beosztású náci tiszt volt. A mulatságtól nem messze, helyi vasútállomáson zsidó kényszermunkásokat tartott fogva az SS. Este érkezett egy hír, hogy az SS őrség flekktífusz miatt „likvidálni” fogja a foglyokat. A mulatozó társaság néhány tagja ekkor fegyvert fogott, és az általuk ásatott gödörbe lőtték a munkaszolgálatosokat.

Munkatársunknak, Kövesdi Péternek Sacha Batthány arról az útról beszél, ahogyan szembenézett családja történetének ezzel a szörnyű epizódjával, és ahogyan ebből a személyes feldolgozásból könyve megszületett.

Az első impulzusra Sacha Batthyány így emlékezik:
„Soha nem akartam a Batthyány család krónikása lenni. Könyvet szerettem volna írni önmagamról, a generációmról, és arról, miért van az, hogy még mindig kísért minket a múlt, és meghatározza azt, ahogyan ma élünk. Aztán egy nap összegyűlt a család Burgenlandban, Németújváron, hogy megemlékezzünk a halottainkról. Amikor Margit és Rohonc került szóba, a rokonok közül többen is azt bizonygatták, hogy az asszonynak semmi köze a dologhoz, és Jelinek csak azért írt olyasmiket, mert maga is zsidó. Mások arról beszéltek, hogy a zsidók elleni gaztettek túldimenzionáltak, a kommunisták által elkövetett gaztettek legalább olyan szörnyűek, ha nem szörnyűbbek. Ez a „családi összetartás” volt az első impulzus. Meg az az érzés, hogy miért nem szóltam semmit mindezek hallatán.”


A teljes interjú, „Szívesebben vagyunk áldozatok” címmel a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg.
Gyilkos vagy „csak” kollaboráns? -  Több tízezer kilométert utazott, hogy kiderítsen egy 70 éves családi titkot. - Egy svájci újságíró, aki magyar, de mégsem. Interjú Sacha Batthyányval


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Sacha Battyány - Fotó: Maurice Haas

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!