"Leszámolás az illúziókkal" címmel jelent meg a március 12-i Vasárnapi Hírekben interjú Sándor Iván Kossuth-díjas íróval. Munkatársunk, Rácz I. Péter Sándor Ivánnak az Élet és Irodalomban megjelent esszéje („A holnap árnyékában”, Élet és Irodalom, 60/4., 2016. január 29.) kapcsán beszélgetett az íróval

 
Sándor Iván - Fotó: Ferenczy Dávid

Ajánlónkban két részletet emelünk ki a hosszú beszélgetésből, amely teljes terjedelmében a friss VH-ban olvasható.

"VH: – Közelmúltbeli esszéjében („A holnap árnyékában”, Élet és Irodalom, 60/4., 2016. január 29.) arra ösztönzi a demokratikus baloldali pártok vezetőit, hogy álljanak végre félre, mivel ők is a gátjai a jelenlegi kormány leválthatóságának. Miért gondolja, hogy ennyire alkalmatlanok?
SÁNDOR IVÁN: – Azt írtam, hogy a világban radikális korszakváltozás történik.
Minden vonalon új helyzet alakul ki. A baloldali pártoknak is meg kell érezni, hogy a mainál jóval nagyobb szavazói tábor bizalmának elnyeréséért hasonlóképpen radikális változásokra van szükség a vezetéseikben is. Egyre nagyobb az elégedetlenség a kormányzattal szemben, nemcsak a pedagógusok, az egészségügyi, a közlekedési dolgozók, a falusi kisemmizettek részéről, hanem mintha a jobboldali–konzervatív– demokraták értelmiségi köreiben is megmozdulna valami.
De miért van az, hogy nincs olyan tüntetés, ami ne határolódna el rögtön a baloldali pártoktól, hogy ne vegyenek részt rajta. Azokról a pártokról van szó, amelyeknél hat éve van napirenden a kormány leváltása, és amelyeknek hat év alatt sem növekedett a szavazótáboruk. A politikai erő párterővé válásának alapfeltétele lenne a széles körű összefogás, de az elégedetlenek nem szívesen adják voksukat a számukra nem rokonszenves vezetőkkel fémjelzett pártokra. Amíg a mai vezetés uralja a demokratikus pártteret, addig illúzió a kormányleváltás. Szerencsés esetben megelőzhetik a Jobbikot."
(...)
"VH: – Önmagától nem bukhat a kormány?
SÁNDOR IVÁN: – A magyar történelem bizonyította, hogy a radikális változások csak akkor indulnak meg, ha a lakosság elégedetlensége mellett az uralkodó pártban van olyan erő, ami ezt belülről indítja meg. Lásd ’56 és ’89."


"Leszámolás az illúziókkal", a teljes interjú a friss VH-ban: - Radikálisan megváltozott a világ, radikálisan új látásmódokra van szükség a magyar politikában is.
- Első lépésként meneszteni kell a baloldali pártok vezetőit.
- Ez ugyan még nem fosztaná meg a Fideszt az uralmától, de évtizedes távlatban esélyt teremtene rá.
- Sándor Iván Kossuth-díjas íróval beszélgettünk az őrült beszédről, amiben nincs rendszer.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!