A múlt hétvégén Cannes-ban 4 díjat nyert Saul fia című film forgatókönyvét egy izraeli történész, Gideon Greif 13 éven keresztül írt könyve ihlette, amely szinte egyedüliként tárja fel az auschwitzi koncentrációs táborban működő „különleges egység”, a Sonderkommando működését – a túlélők interjúi által. A We wept without tears („Könnyek nélkül sírtunk”) című interjúkötetben a túlélők vallanak arról, hogy a „sonderes” zsidó foglyok mindennapi feladata volt a krematóriumokban elgázosított áldozatok holttesteinek elégetése. Az író, Gideon Greif, a Saul fia egyik inspirálója nyilatkozott lapunknak.

 
Gideon Greif

"Semmi okuk, hogy bűnösnek érezzék magukat. Áldozatok voltak. A nácik voltak a bűnözők, az elkövetők, a gyilkosok. A sonderkommandósok rabszolgák voltak, azt tették, amit mondtak nekik" - mondja a Sonderkommandóba beosztott emberekről a munkatársunknak adott interjúban a történész.

A különítmény mintegy 3400 tagja közül több százan voltak magyarok. Gideon Greif hatalmas nyomozó-munkával kereste meg a Sonderkommando túlélőit. Nagy hatású könyvét 31 túlélővel készített interjúi alapján írta. Munkatársunknak a történész a hosszú beszélgetések tapasztalatairől mondott el sokkoló részleteket.

 

"Örökletes szomorúság" című interjúnk a május 23-án megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható. 
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!