Nem a szokásos kérdés-válasz formában írta meg munkatársunk, Krausz Viktória beszélgetését Schiffer Miklós stílustanácsadóval. Érdekes dolgokról egy bölcs emberrel beszélgetni nagy élvezet: a "Csettint, ha tükörbe néz"
című cikkből az olvasó megérzi, hogy a társalgást mindkét fél élvezte - és az olvasónak is élvezet lesz, ha fellapozza a friss Vasárnapi Híreket.

 
Schiffer Miklós stílustanácsadó - Fotó: Üveges Zsolt

Ajánlónkban néhány idézettel adunk ízelítőt, a teljes cikk a november 21-én megjelent, és 22-én is kapható Vasárnapi Hírekben található.

"A stílustanácsadó új könyvének címe egyszerűen: Schiffer-stílus. Mindazt beleírta, amit ő gondol a színekről, ruhákról és az életről – külön nőknek és férfiaknak. 15 éve jelent meg az első könyve, azt mondja, azóta az árubőség és a spanyol óriásmárkák térhódítása sokat lendített a magyar ízlésen. Állítja, a régi Lenin körúti butikvilágnál jobb a helyzet, igaz, a kínai üzletek és a turkálók ijesztőek."

(...)

"Schiffer Miklósnak a férfi stílus Cary Grantnél, Michael Douglasnál, Richard Gere-nél vagy Steve McQueennél kezdődik, a listába még belefér Pierce Brosnan és a már „lerágott csont” Clooney is. (...)
A felsorolt férfiikonok stíluselemeit veszi alapul, azok ihletik, amikor saját ruhát tervez: kézzel varrott, méretre készített ruhákat gyártat, konfekciót csak külföldről hoz be. (...) az említett ideálokat próbálja újratervezni. Ugyanis azt vallja: ha nincs ötletünk, inkább kövessünk egy ideált.
Tudja és mondja is, az öltözködés bizony pénz kérdése is. Büszkén idézi Bo Derek mondását: ha a pénz nem boldogít, rossz helyre jársz vásárolni. De gyorsan hozzáteszi: nem attól lesz valaki jól öltözött, hogy nagy a gardróbja, hanem ha a ruha, a testalkat, az önismeret és a stílus egyensúlyban van.
És itt rá is térünk a problémákra.
„A nőknél az a legnagyobb hiba, hogy sok ötvenes akarja a húszéves álmait megvalósítani és bőrminiben tipegnek, holott ezt esetleg fiatalkorában sem kellett volna a testalkata miatt. A férfiaknál az elhízás a gond: nagy pocak, fölötte toka és tohonyaság. A póló eredetileg egy testhez simuló ruhadarab volt, ezzel szemben nálunk minél testesebb valaki, annál gyakrabban visel T-shirtöt."

(...)

"A jó hír, hogy a stílus és az öltözködés alapelemeit meg lehet tanulni. (...)
Van a „must have kategória”, azaz a nélkülözhetetlen ruhadarabok, amelyekre felépíthető egy alapruhatár, s azt jó ízléssel kombinálva nyert ügyünk lehet. A nőknél a fehér blúz, a férfiaknál a fehér ing ilyen. Ahogy Schiffer Miklós mondja, lehet egy hölgy maszkulin, femme fatale, angyali, rebellis, romantikus, a fehér blúz minden stílusban megtalálja a helyét. Továbbá a kék blézer, illetve a sötét öltöny, valamint mindkét nem számára a fekete bőrdzseki és a farmernadrág elengedhetetlen.
Ami nem elsajátítható: hogyan lehet a szabályt stílusosan áthágni. Ehhez előbb ugyanis a szabályokat kell nagyon jól ismerni. Ez már a haladó szint, csak az próbálkozzon vele, akinek van érzéke a stílushoz.
Tanácsadóra lehet szüksége annak, aki nem tudja magát kitalálni, aki nem látja magát kellő objektivitással. Ilyen „páciensből” akad Schiffer Miklósnak havonta néhány.
Sokakat a munkahelye küld el „okításra”, amikor olyan pozícióba kerülnek, ahol fontos az öltözködés. A nyugati világban, így a multiknál is igenis megnézik, hogy miben vagy, s ha nem is ez alapján ítélnek meg, de sokat számít. Aztán az is előfordul, hogy egy feleség küldi el a férjét „tanulni”, ezt hívja a szakember „utolsó sikolynak”."

Schiffer Miklós búcsúzásként elárulja saját ars poeticájának, az esztétikai profizmusnak a lényegét...

"Csettint, ha tükörbe néz" - Krausz Viktória cikke a november 21-én megjelent Vasárnapi Hírekben található.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Címkék: divat, életmód

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!