A 21. század Semmelweisének is nevezik – nem véletlenül. Didier Pittet svájci professzor a magyar orvos-feltalálót tartja példaképének. Pittet professzor 25 éve a kórházi higiénével foglalkozik, találmányát, az alkoholos kézfertőtlenítőt forradalmi lépésnek tartják. Azt mondja, már Semmelweis is használta annak az ötlépéses kézhigiénés programnak az alapjait, amellyel ő járja a világot és életeket is ment. Az első magyarországi kézhigiénés nap alkalmából tartott előadást Budapesten.

 
Dr. Didier Pittet - Fotó: Üveges Zsolt

– Miért kell Semmelweis Ignác után 150 évvel még mindig a kézmosásról beszélni?

– Mert a gond ugyanaz, csak más okból. Átfogó vizsgálatot készítettünk a genfi nővérek leterheltségéről 1993-ban, amelynek eredmények en erre nincs se idő, se lehetőség. Ugyanis egy alapos kézmosás minimum fél percig tart, utána jön a szárítás, mindezt – kutatásaink alapján – egy óra alatt 22-szer kellene megismételniük. Ezért egy olyan megoldáson gondolkoztunk, ami ennél gyorsabb és hatékonyabb is. Az alkohollal kezdtünk kísérletezni és kifejlesztettük az alkoholos alapú kézfertőtlenítő oldatot. Először a helyi kórházaknak adtunk belőle, s mivel pozitívak voltak a vélemények és az eredmények is, nagyobb „terítést” végeztünk. 1995-ben már oktatást és monitorozást is végeztünk, a kórházak és a rendelők falain poszterekkel hirdettük a terméket és folyamatosan feldolgoztuk a beérkezett visszajelzéseket. Ezek alapján kidolgoztuk az ötlépéses kézhigiénés módszert, amelyet a WHO is elfogadott és a világ sok tucat nyelvére le is fordították. A kampány most 10 éves és a világ 194 országából 180-ban jelen van.

– Miben rejlik találmányának a nagyszerűsége?

– Hatékonyabb és gyorsabb a szappannál és akkor is, olyan helyen is használható, ahol nincs víz vagy mosdó. A WHO-val közösen kidolgoztunk protokollokat, hogy hol, melyik termék használata ajánlott, így például más az európai és amerikai norma. Az európai a szigorúbb.

– Mifelénk mostanság lett kurrens téma a kórházi higiéné, döbbenetes dolgok derültek ki: többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben. A héten két magyar kórházban is járt. Mit tapasztalt?

– A Heim Pálban és a Honvédkórházban voltam. Ahogyan a világon mindenhol, Magyarországon is különböző szinten van a kézhigiéne. Van, ahol rendben működik, van, ahol nagy az elmaradás. Az a baj, hogy nincs nemzeti stratégia és oktatás Magyarországon, tehát a kórházak „egyedül vannak”. Jó lenne, ha létezne és működne is egy mindenre kiterjedő kampány, beleértve az oktatást is, hogy minél szélesebb körben értesüljenek a kórházak, az ott dolgozók és a betegek is az ötlépéses kézhigiénés módszerről és az alkoholos kézfertőtlenítőről. Meglepődne Semmelweis Ignác, ha tudná, hogy 2016-ban hányan halnak meg kórházakban a rossz higiéniás viszonyok miatt. Világszerte tíz- és százezrek betegszenek és halnak meg emberek azért, mert a kórházakban az orvosok, az ápolók a kezükön lévő baktériumokkal továbbfertőzik a betegeket. Holott ennek nem kellene így lennie!

– Sokan azt mondják, hogy ez pénzen múlik, az pedig nincs.

– A fejlesztéshez, az új stratégiához mindig kell befektetés, de ennek 90 százaléka a megértés, a gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatása, valamint hogy minél több kórházban bemutassuk az új módszereket és az eredményeket, s csupán 10 százalék a pénz. A mentalitás és a rendszer megváltoztatása szintén nem pénz kérdése. Időt kell szánni az oktatásra, a promócióra, be kell vonni szakembereket, ez sok órányi munka, és ugyan valamennyi pénz kell hozzá, de nem nagy összegről van szó. Egyszerű lépések és főként szemléletváltás kell, csak ezekkel 50 százalékkal csökkenthetőek a kórházi fertőzések. A cél: fejleszteni a kézhigiénét és minimalizálni a kórházi fertőzések számát. Ez pedig elsősorban elköteleződés kérdése. A kórházi fertőzések csökkentéséhez elengedhetetlen az egészségügyi dolgozók hozzáállásának megváltozása, a higiéniás feltételek javítása, az antibiotikumok felírásának ésszerűsítése és persze a kézhigiéne minél szélesebb körben való alkalmazása.


Dr. Didier Pittet
a Genfi Egyetemi Kórház orvosprofesszora, a University Hospital Geneva Infekciókontroll Osztályát és Betegbiztonsági Központját vezeti.
1992 óta folytat kutatásokat az epidemiológia és a fertőző betegségek területén. A svájci tudós, epidemiológus csapatával együtt megalkotta az alkoholalapú kézfertőtlenítő szereket és szabadalom nélkül bocsátotta a világ rendelkezésére. A professzor rajta van a Nobeldíj várományosainak listáján, az angol királynő a Brit Birodalom parancsnokának nevezte ki.


A Geneva model of hands olyan Genfben megalkotott, kombinált stratégia, amely az oktatáson, a kézhigiénés lépések alkalmazásán és a visszajelzéseken alapul.
A stratégiában kulcsfontosságú az alkoholos alapú kézfertőtlenítő szer bevezetése és kórházi használata. A professzor ötletei szociológiai kutatásokon alapulnak, figyelembe vette az egészségügyi dolgozók szokásait, viselkedését.
A genfi módszerrel akár felére is csökkenthető a kórházi fertőzések száma.


5 lépéses kézhigiénés rendszer:
1 A szisztéma és gondolkodásmód megváltozása.
2 Az egészségügyi dolgozók oktatása, továbbképzése.
3 A teljesítmény monitorozása, a visszajelzések begyűjtése.
4 Emlékeztetők, plakátok a falakon, a munkahelyeken.
5 Biztonságos és támogató intézményi környezet a kórházaktól a minisztériumokig.

Világszerte naponta félmillióan fertőződnek meg a kórházakban és több tízezer ember hal meg, mert a kórházi dolgozók nem ismerik vagy nem használják ezt az egyszerű módszert, amely gyorsabb és hatékonyabb, mint a szappan.

 

50 %
A megfelelő hozzáállással és odafigyeléssel ennyivel azonnal csökkenthetőek a kórházi fertőzések

 

Bírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) / múlt heti interjúnk a szervezet betegjogi szakértőjével itt: Kéz kezet (nem) mos - Ügyfeleket keresnek a jogvédők. Dőlnek a történetek a halálos kórházi fertőzésekről / , mert az ÁNTSZ megtagadta közérdekűadat-igénylésének teljesítését – amelyet a TASZ cikkünk nyomán indított, a jogvédő szervezet a kórházi fertőzések pontos számát akarja megtudni. (Lásd nagy port felvert cikkünket: "Mindennapos bűncselekmények a kórházakban - Az újrasterilizálás veszélyes és jogellenes" )

 

A kézhigiénés nap sajtónyilvános részén a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója azt mondta, amióta UV-lámpával ellenőrzik a kórház négy osztályán a külsős takarító cég munkáját és többet költenek fertőtlenítőszerre, 20 százalékkal javult a napi takarítás minősége és csökkent a fertőzések aránya is. Bodnár Attila főigazgató szerint az ellenőrzés előtt „elkeserítő” volt az eredmény. Hozzátette: az EU-s átlagnál nem több a hazai kórházakban szerzett fertőzések száma. Ugyanakkor a magyar beteg tapasztalatai és történetei nem ezt támasztják alá.

 

Tiszta Kézzel – Tiszta lappal nevű mozgalmat indít a Magyar Rezidens Szövetség, hogy felhívják a figyelmet a kórházi tisztaság, a fertőzések elleni védekezés és a kézmosás fontosságára. Ezért a hétvégi, Medikus Kupa nevű sportrendezvényen mindenkit arra kérnek majd, hogy fertőtlenítse a kezét. Azt remélik, hogy ezzel az akcióval legalább azt a 3 ezer orvostanhallgatót „meggyőzik” majd a tiszta kezek fontosságáról, aki a rendezvényen részt vesz. A szövetség azt szeretné, ha minden kórház bejáratánál lenne lehetőség a kézfertőtlenítésre, mert már ezzel is csökkenteni lehetne a kórházi fertőzések továbbadását.

 

Az index csütörtöki cikke szerint a SOTE bőrklinikáján műtétek maradnak el, ugyanis nincs megfelelő gumikesztyű az osztályon, illetve csak akkor, ha – a WC-papír és a kéztörlő után – a gumikesztyűt is maguknak veszik a dolgozók. „A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak – mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival, az Országos Epidemiológiai Központ előírásaival és a WHO ajánlásával is” – így reagált az index cikkére a Semmelweis Egyetem. És azt is hozzáfűzték: nem igaz, hogy megtiltották a gumikesztyű használatát és határozottan cáfolták, hogy műtétek maradtak el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!