Rengeteg embert sértett meg Lázár János a közmunkásokra tett kijelentésével, akik sokszor elengedhetetlen munkát végeznek iskolákban, kórházakban, megalázó bérekért. Legyen szó fiatalról vagy idősről, a közfoglalkoztatás csak a nyomor konzerválására jó.

 
Fotó: Kállai Márton

„Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen. Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, hogy dolgozik reggel 6-tól délután 2-ig, akkor minek akkora kockázatot vállalni” – sértett meg közel 180 ezer közmunkást Lázár János kancelláriaminiszter egy hétfői lakossági fórumon.

Ugyan a csütörtöki kormányinfón elnézést kért azoktól, akiket „leegyszerűsítő megjegyzése” megsértett, de azt fenntartja: a bűncselekmények csökkenésében a közmunkaprogram is közrejátszik. A miniszter szavai sokkolták a Közmunkások Szakszervezetét, amelynek társelnöke, Komjáthi Imre közölte: feljelentik Lázárt közösség elleni uszításért.

„Nagyon sok embert megsértett a kancelláriaminiszter. Rengeteg felháborodott, elkeseredett telefon érkezik hozzánk. Ezek az emberek iskolákban, egészségügyi intézményekben, polgármesteri hivatalokban, művelődési házakban, szociális területen is dolgoznak megalázóan alacsony bérekért. 54 ezer forintot visznek haza havonta, ami jó, ha két hétre elegendő, de ha valaki megbetegszik a családból, még ennyi ideig sem elég, nem tudják kiváltani a gyógyszereket sem” – érzékelteti Vécsi István, a szakszervezet másik társelnöke, milyen helyzetben lévő embereket sértett meg Lázár János a szavaival, ami szerinte kifejezetten gőgös hozzáállásról  tanúskodik, és arról: a miniszternek fogalma sincs, pontosan miről beszél. Jól érzékeltette ezt korábbi kijelentése is, amely szerint mindenki annyit ér, amennyije van.

„Ezek a kijelentések a Fidesz szavazóbázisának szólnak, azt akarják sugallani, hogy ők mennyire igazságosak, mikor munkaalapú társadalmat építenek. Miközben egyre több korrupciós ügy kerül felszínre, amelyben éppen a politikusok érintettek, nem a közfoglalkoztatottak” – mondja az érdekvédő. Sokszor olyan állásokban dolgoznak, amelyeket egyébként sem tudnának nélkülözni az önkormányzatok, de így nem kell normális fizetésekért alkalmazniuk embereket, gyakorlatilag spórolnak a béreken.

A korábban a számukra indult képzési programmal is csak az oktatásszervezők jártak jól a szakszervezeti vezető szerint. Azt ígérték, 100 ezer embert fognak számítógépes ismeretekre képezni összesen 70 órában, ezért az oktatást szervező cégek fejenként 80 ezer forintot kaptak. „Ez hazugság, hogyan lehetne ennyi idő alatt 8 általánossal rendelkező embereket felkészíteni úgy, hogy utána el tudjon helyezkedni és meg tudjon élni?!” – mondja Vécsi István, aki arra is rámutat: a közmunkásokat ma már egyáltalán nem lehet egy kalap alá venni, nincsenek pontos adatok arról, hogy milyen a korosztályi összetételük, de az biztos, hogy nagyon sok a fiatal a tankötelezettségi korhatár 16 évre csökkentése óta. Sok család gyereke hagyta ott az iskolát a közmunka által biztosított napi nettó körülbelül 2500 forintos fizetés miatt. Emellett sokan vannak az idős, nyugdíj előtt állók is, akiknek főleg Északkelet-Magyarországon már nincs más esélyük az elhelyezkedésre. „Azzal, hogy a közmunkások bérét a kormány önkényesen határozza meg, konzerválják a nyomort. Egy idősebb ember esetében ez azt jelenti, hogy nem is fog normális nyugdíjat kapni, élete végéig a szegénységben fog tengődni” – mondja Vécsi István.

A fiatalok esetében sem jobb a helyzet, különösen Kelet-Magyarországon, ahol gyakorlatilag nem létezik elsődleges munkaerőpiac, vagyis nincs hová továbbállni a közmunkáslét után.
 

„A korábban indult képzési programmal is csak az oktatásszervezők jártak jól.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!