Szinte rejtőzködik Magyarország svájci nagykövete, akit „Orbán bankáraként” emlegetnek. Pedig lapunk két héttel ezelőtti, Nagy István nagykövetről szóló portréja felkeltette a harmadik legnagyobb svájci lap érdeklődését is.

  <h1>Egy fura látogatás képei. A Zürichben fellépő székelyföldi gyerekkórus honlapjára feltöltött képeken Orbán Viktor mellett Nagy István nagykövet mosolyog és tapsol - Forrás: fili.hu</h1>-
  <h1>Egy fura látogatás képei. A Zürichben fellépő székelyföldi gyerekkórus honlapjára feltöltött képeken Orbán Viktor mellett Nagy István nagykövet mosolyog és tapsol - Forrás: fili.hu</h1>-

Egy fura látogatás képei. A Zürichben fellépő székelyföldi gyerekkórus honlapjára feltöltött képeken Orbán Viktor mellett Nagy István nagykövet mosolyog és tapsol - Forrás: fili.hu

- – Kép 1/2

„Magyarország nagykövete Bernben diplomatakörökben sötét lónak számít, és a magyar nagykövetség honlapján sem oszt meg sok információt magáról: nincs életrajz, csak üdvözlő szavak, amelyekben Nagy a két ország közti jó kapcsolatokat dicséri” – írta a minap a Tages Anzeiger, amelynek bécsi tudósítója viszonylag sűrűn cikkez Orbán Viktorról és a magyar helyzetről. Ez a lap feltételezte azt is, hogy Orbán Viktor az MVM-től gázt vásárló és azt sokmilliárdos haszonnal továbbadó MET Zrt. kedvéért ruccan ki feltűnő gyakorisággal Svájcba.

Az „Orbán Viktor jó szelleme Bernben” című cikkben a szerző azt akarta megtudni Magyarország svájci nagykövetétől, hogy találó-e ez az elnevezés, miszerint ő lenne Orbán svájci bankára, ám nem kapott választ kérdésére. Nagy István körül tényleg vastag a hallgatás fala – a magyar külügy továbbra sem hajlandó kiadni az életrajzát, így nem csoda, hogy a Tages Anzeigerrel együtt azok a magyar lapok is visszapattantak, amelyek azt firtatták, milyen kapcsolat fűzi Orbánt a svájci nagykövethez.

Emlékeztetőül: lapunk megírta, hogy Nagy István amerikai-magyar kettős állampolgárként, mindenféle diplomáciai múlt nélkül lett Magyarország berni nagykövete. Kinevezéséhez Orbán ragaszkodott, aki régről ismeri Nagyot, még azokból az időkből, amikor Nagy egy libanoni bank genfi privát banki részlegét vezette. Nagyot az Orbán család korábbi üzlettársa, Kékessy Dezső mutatta be a miniszterelnöknek. Orbán 2010-ben az arab gazdasági kapcsolatok építésével bízta meg genfi, bankár ismerősét, az akkoriban a miniszterelnök környezetében csak Mr. Arábiaként emlegetett Nagy István 2013-ban, nyugdíjba vonulása után kapott megbízást a berni nagykövetség vezetésére.

A svájci nagyköveté már csak azért is fontos pozíció, mert Orbán Viktor feltűnő rendszerességgel tűnik fel az alpesi országban. Különös utazásait a Tages Anzeiger is sorba vette, így azt is, amikor 2014 augusztusában a feleségével ugrott át Orbán spontán módon Zürichbe, egy németországi út végeztével. A hivatalos indok szerint azért, hogy meghallgassa egy székelyföldi gyermekkórus koncertjét a zürichi katedrálisban. Ugyanez a kórus azonban valamivel korábban már Magyarországon is fellépett, sőt a magyar Parlamentben is, így a Tages Anzeiger szerint a magyarázat inkább az út valódi indokát leplezni kívánó védekezésnek tűnt.

2014 októberében Orbán és Lévai Anikó újból Svájcban vizitált, hivatalosan Ráhel lányukat látogatták meg, aki egy szállodaipari magániskolában tanul. Ezúttal azonban a miniszterelnök a hosszabb hazautat választotta: 14 órán keresztül vonatozott egy hálókocsiban a Wiener Walzer Zürich–Budapest járatán. A 444.hu akkor a zürichi főpályaudvaron készített felvételt közölt Orbánról, amelyen a várótermében látható egy idősebb, ősz férfi társaságában. A Tages Anzeiger kérdésére senki nem tudott információval szolgálni, hogy ki lehet a férfi. Még a berni magyar nagykövetség szóvivője is azt állította, hogy nem tudja, kivel találkozott Orbán.

És noha a miniszterelnök útjairól volt szó, Havasi Bertalan, Orbán személyi kommunikátora is a külügyhöz irányította a sajtót. Végül a berni magyar külképviselet szűkszavúan csak annyit közölt az ügyben érdeklődő propeller.hu-nak, hogy: „a magyar sajtóban (Vasárnapi Hírek), valamint az ezt átvevő svájci napilapban (Tages Anzeiger) megjelent feltételezéseket, miszerint Nagy István „Orbán Viktor svájci bankára” lenne, a leghatározottabban cáfoljuk és visszautasítjuk: az állítás nem igaz”.

A kérdés persze az, ki mit ért az „Orbán bankára” kitételen. A Tages Anzeiger elsősorban az elsődleges jelentéssel foglalkozik, és arról ír, hogy amennyiben Nagy tényleg Orbán Viktor vagyonkezelőjeként vagy banki tanácsadójaként tevékenykedik, úgy tevékenysége ütközik a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi szerződéssel. Az ugyanis előírja a diplomaták számára, hogy a fogadó országban nem folytathatnak semmilyen civil foglalkozást, illetve kereső tevékenységet, amelyek a „személyes haszon megszerzésére irányulnak”. Egyúttal azonban Svájcban a kantonális hivatalok adhatnak engedélyt a külföldi diplomatáknak, hogy heti 10 órás keretben melléktevékenységet folytassanak. Az elsődleges jelentést a berni magyar nagykövetség azzal üti el, hogy Nagy István nagyköveti kinevezése előtt a magánszférában folytatott üzleti tevékenységét befejezte. És tényleg: Nagy 2012-ben nyugdíjba ment a Banque Audi Suisse vezérigazgatói székéből. Mindez persze nem zárja ki azt a széles körben terjedő feltételezést, hogy Nagy informálisan ad pénzügyi tanácsokat Orbánnak.

Bár az is lehet, hogy nem csak informálisan. A Miniszterelnökség által a HVG-nek küldött 2014-es – vagyis Nagy István berni nagykövetté történt kinevezését követő – összeállításában a miniszterelnök tanácsadói között szerepel egy Nagy István, akinek a „hazai gazdaság mozgásterének bővítése” a feladata. Ez a Nagy István a tanácsaiért 997 200 forintos fizetést is kapott. Tegyük hozzá: azt, hogy egy nagykövet a kormányfő hivatalos tanácsadója legyen, semmi sem tiltja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!