Súlyos probléma - Megdöbbentő adatokat ismertetett a napokban Pados Gyula, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára: Európában a magyarok a legelhízottabbak, míg a világon a harmadik helyen állunk az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó mögött. A szakemberek szerint ugyanakkor kritikával kell kezelni a párizsi székhelyű OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) jelentését – s még az is lehet, hogy a baj sokkal nagyobb, mint gondolnánk.

 
Súlyos problémák, illusztráció: Raul Arboleda, AFP/Europress

Kövér a magyar. Kimondva sem hangzik jól, látványra még kevésbé tetszetős. A helyzet azonban az, hogy a magyar társadalom lendületes tempóban halad az elhízás felé. Míg a 1980-as évek végén a lakosság mintegy fele volt túlsúlyos – ennek 16 százaléka elhízott –, az ezredfordulóra drámaian változott a kép: a magyarok 2/3-a túlsúlyos lett, közülük 20 százalék kifejezetten elhízott. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2009–2014 közötti adatai alapján az ország 2/3-a továbbra is felesleges kilókat cipel magán, ám az elhízás súlyossági foka növekedett: a magyarok 32 százaléka elhízott. A veszély mértékét mutatja, hogy 200 ezer magyar vészesen elhízott – összehasonlításul: ennyien laknak Debrecenben.

Bár illik kritikával kezelni az elhízásról szóló OECD-jelentést, mert az az egyes országoknál hol méréseken alapul, másoknál kérdőíves, bemondásos alapon, így nagy lehet a mérési hibahatár, a tendencia mégis aggasztó. Erre figyelmeztet dr. Halmy Lászlóné Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke. Listavezetők a mérésen alapuló adatokkal rendelkező európai országok, Magyarországot követi Nagy-Britannia, Írország, Luxemburg. Szlovákia lakóira – a mérések szerint – már inkább az átlagos elhízás jellemző az EU középmezőnyében. Halmy Eszter Magyarország esetében ugyanakkor említ egy 2013-as felmérést is (250 háziorvos körzetében végezték, több mint 40 ezer fős minta), amely szerint valóban veszélyeztetett helyzetben vagyunk: az elhízási arány 31,5-32 százalékos a nők és férfiak körében. A legveszélyeztetettebbek a 18–34 év közötti fiatal férfiak, bár a nők sem sokkal maradnak el mögöttük.

A szakemberek szerint számos ok vezethet az elhízáshoz, ám az OECD jelentésének fontos megállapítása az, hogy egy társadalomban különösen a pénzügyi és gazdasági paraméterek befolyásolják az egyén komfortérzetét.

A munkanélküliség például növeli az elhízás veszélyét, a társadalmi stressz az elhízás erőteljes kiváltó oka lehet. Köztudott, hogy a mozgásszegény életmód, az előnytelen mennyiségű és összetételű ételek fogyasztása, a kontrollálatlan nassolás vagy az alváshiány túlsúlyhoz vezethet, de a stressz önmagában is többletevésre csábít. Halmy Eszter felidéz egy tavalyi, az Egészségügyi Világszerzetet (WHO) által végzett felmérést is. Eszerint a túlsúly és az elhízás együttes előfordulását tekintve Európában csak az első tízben vagyunk mi, magyarok. Az elhízás növekvő trendjében a sorrend: Írország, Nagy-Britannia, Görögország, Spanyolország, Ausztria és Csehország.

A WHO jóslata ugyanakkor sokkoló: ha az európai ember nem változtat az életmódján, 2030-ra lakosainak 90 százaléka túlsúlyos lesz. S bár egyes kutatók felvetik, hogy ez csak az evolúciós folyamat eredménye, Halmy Eszter szerint az elhízást semmiképpen nem tekinthetjük fejlődésnek.

A testsúly 5-10 százalékos csökkentése már kedvező változásokhoz vezet a szervezetben. Ez fél-egy év alatt érhető el egészséges és tartós módon, függően a túlsúly mértékétől. Fő alapszabály: mindenki legyen tisztában a napi kalóriaigényével, annál ne vigyen be többet. Ha ezzel párhuzamosan rendszeresen mozog valaki, és a változatos étrendre is odafigyel, elérheti a tartós súlycsökkenés állapotát.

 

Testtömegindex (Body Mass Index: BMI) Számítása: a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével
40 fölötti: vészes elhízás
30 fölött: elhízás
25–30: túlsúly
18,5–25: normális
18,5 alatt: sovány

 

Nigériában akad olyan törzs (efik), amelynél erénynek számít, ha egy nő kövér. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a családja tehetős. A kamaszodó lányokat szó szerint hizlalják.

 

A világ talán legsúlyosabb embere az amerikai Jon Brower Minnoch (1941–1983) lehetett: 634 kilogrammot nyomott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!