84 ember meghalt, több százan megsebesültek Nizzában, miután egy teherautó a tömegbe hajtott.
- Az Iszlám Állam egyelőre nem vállalta magára a terrorakciót.
- Újabb három hónapra meghosszabbítják a szükségállapotot.

 
 
 

„Egész Franciaország terrorveszélyben van” – adott magyarázatot a szükségállapot meghosszabbítására François Hollande francia elnök a nizzai tragédiát követő sajtótájékoztatóján.

Nyolcvannégyen vesztették életüket a merénylet következtében, és mintegy kétszázan sérültek meg, miután csütörtökön este egy férfi teherautóval hajtott a francia nemzeti ünnepen rendezett tűzijátékot figyelő tömegbe.

A francia forradalom kezdetének, a Bastille ostromának 227. évfordulójára mintegy 100 ezer ember emlékezett a délfrancia városban. A tűzijátéknak fél 11 tájban lett vége, a támadó nem sokkal ezután vette célba az egyik legkedveltebb sétányt, a Promenade des Anglais-t. A szaknyelvben „fűnyíró taktikának” megfelelően cikcakkban haladt, hogy minél több áldozatot szedhessen.

A tömegben rengeteg gyerek volt, közülük is többen életüket vesztették, és 54-en kórházba kerültek. Tizennyolc ember állapota továbbra is válságos, így a halálos áldozatok száma még nőhet. Egy magyar nő is megsérült, de vissza tudott jutni a szállására, és a családjával is felvette a kapcsolatot. Az áldozatok között vannak belga, amerikai, orosz és ukrán állampolgárok is, és a nizzai határőrség egyik vezetője is életét vesztette.


Magányos farkas

A támadó egy fémkordont áttörve vezetett a lezárt területre. Az ünneplő tömeg először azt hitte, a kamionos elaludt vagy rosszul lett. Integettek és kiabáltak neki, de a férfi nem nézett semerre. Az első áldozata állítólag éppen egy muszlim asszony volt. Hatalmas pánik tört ki, voltak, akik a tengerbe menekültek. Valaki felugrott a kamionra, hogy megállítsa, de a járműnek két kilométert sikerült megtennie, mire feltartóztatták. Az ámokfutó a hatóságok felszólítására sem adta meg magát, hanem tüzet nyitott a 7,65 mm-es pisztolyával. Két kommandós végül agyonlőtte, nem is próbáltak meg egyezkedni vele.

Bár az Iszlám Állam egyelőre nem vállalta magára a történteket, a merénylet kivitelezése és időzítése az ő taktikájukra utal. A tömegbe gázolás egyébként is kedvelt eszköze a szélsőségeseknek, és májusban Abu Muhammad Al-Adnani, a szervezet vezetője éppen arra szólította fel az USA-ban és Európában élő dzsihádistákat, kövessenek el „magányos farkas” stílusú merényleteket. A dzsihádisták internetes fórumain is örömmel vették a mészárlás hírét. A gyanút tovább erősíti, hogy úgy tudni, a tettesnek nem voltak segítői.

A helyi média szerint Mohamed Lahouaiej Bouhlel volt az elkövető, egy 1985-ben született tunéziai állampolgár, aki jó ideje Nizzában élt, tartózkodási engedélye is volt.

A város északi részén – a Mészárszékek kerületében – fekvő lakását reggel átkutatta a rendőrség. Mint kiderült, kisebb bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel, de a titkosszolgálat látókörébe soha nem került. Ezt részben indokolhatja az is, hogy belbiztonságiak túl elfoglaltak voltak, mivel a szakértők szerint Nizza a dzsihádizmus egyik franciaországi bölcsője: a régióból rengetegen indultak a Közel-Keletre harcolni és kiterjedt hálózatuk működik.

A legnagyobb rejtély ugyanakkor az, a merénylő hogyan tudott a sétálóutcáig eljutni egy teherautóval, melybe fegyvereket is rejtett, mikor a városban elvileg maximális volt a terrorkészültség.

A párizsi terrortámadások óta Nizzában is a szükségállapotnak megfelelő intézkedéseket vezettek be.

A városban tapasztalható szokásos rendőri és katonai ellenőrzések mellett a kikötőbe érkező hajókat is kiemelt óvatossággal vizsgálták át. Nizza a világ harmadik legnagyobb karneváljának ad minden évben otthont, így a hatóságoknak gyakorlatuk van a tömegrendezvények biztosításában. Majd a labdarúgó Európa-bajnokságra készülve márciusban terrortámadást szimuláló gyakorlatot is tartottak.

Azonban mindez mégsem volt elég arra, hogy a merénylőt megakadályozzák abban, hogy az ünneplő tömegbe gázoljon. Bár a francia hatóságok mentségére legyen mondva, hogy a teherautókat csak megfelelő fizikai akadályokkal lehet megállítani. A londoni parlamentet például ez ellen is védik speciális eszközökkel, de Nizzában vélhetően nem gondoltak ilyesmire. Más biztonsági szakértők szerint a magányos farkasok akciói ellen gyakorlatilag lehetetlen védekezni.


Összezárnak

A sors iróniája, hogy éppen csütörtök délután jelentette be Hollande elnök: június 26-tól beszüntetik a kormánynak és a fegyveres testületeknek különleges jogokat biztosító szükségállapotot. A terrortámadást követő péntek hajnali sajtótájékoztatóján viszont már arról beszélt, hogy a következő három hónapban az intézkedések mégis életben maradnak. Az ellenzék – élén Nicolas Sarkozy volt elnökkel – rögtön elkezdte kritizálni a döntést. A gyakorlat ellen a jogvédők már hónapok óta tiltakoznak, mondván, az emberi jogokat korlátózó megoldások csak ideiglenesek lehetnek, így elfogadhatatlan, hogy a parlament már háromszor meghosszabbította a rendelkezéseket. Sőt maga a nizzai borzalom is megkérdőjelezi a szükségállapot szükségességét, hiszen nem sikerült megakadályozni a katasztrófát.

Nem véletlen tehát, hogy Sarkozy és sokan mások – például Hillary Clinton amerikai elnökjelölt – is a titkosszolgálatok közti együttműködésre helyeznék a hangsúlyt.

A kormányt ugyanakkor nem hatotta meg Sarkozyék véleménye, kedden a parlament elé terjesztik a hosszabbításról szóló jogszabályt. Manuel Valls miniszterelnök a döntést megerősítő beszédében kifejtette: „Franciaország nagy ország, amely nem engedi, hogy a terrorcselekmények destabilizálják.”

Fájdalmát fejezte ki amiatt, hogy éppen a legnagyobb nemzeti ünnepükön rontottak a francia polgárokra. „De az egyetlen megoldás az, ha hűek maradunk július 14. szelleméhez. Vagyis az, ha Franciaország összefog azért, hogy megőrizze az értékeit. Az egyetlen lényeges dolog most az, hogy Franciaország összezárjon” – mondta. A világ vezetői részvétüket fejezték ki, és támogatásukról biztosították Párizst. Számos helyen válságtanácskozásokat kezdtek.

A német kormány máris bejelentette, megerősítik az ellenőrzést a francia–német határon és a reptereken. London polgármestere, Sadiq Khan arról beszélt, hogy Nizza után felül kell vizsgálni a városban alkalmazott biztonsági intézkedéseket.

De Belgiumban nem emelik magasabbra a július 21-i ünnepre tervezett terrorkészültséget – mivel a kormány elmondása szerint az már a maximális szinten van.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!