Félreértik Istent - Abdul-Fattah Munif iszlámszakértő vallásról és a béke szeretetéről. Következik terror a Koránból? - „Allah bizony nem szereti a túlkapásokra vetemedőket” címmel olvasható a friss Vasárnapi Hírekben munkatársunk, Szűcs Ágnes beszélgetése dr. Abdul-Fattah Munif iszlámszakértővel két ima között.

 
Abdul-Fattah Munif iszlámszakértő - Fotó: Üveges Zsolt

A beszélgetés sok témát érint, a KOrán által előírt büntetésektől az iszlám államfelfogása és a demokrácia összeegyeztethetőségén át egészen addig, hogy a szélsőséges értelmezések szerint  ülve vagy állva kötelező vizet inni.

Ajánlónkban egy - a párizsi terrormeréyletek fényében különösen izgalmas - részletet emelünk ki:

"VH: – Mi az üzenete a kard versének, amelynek a nevében az Iszlám Állam elindította a dzsihádot?
ABDUL-FATTAH MUNIF: – A szélsőségesek ezt úgy magyarázzák, hogy minden élőt el kell pusztítani a Földön, aki nem muszlim, amennyiben nem térnek át az iszlám vallásra vagy nem fizetik meg a fejadót. De az idézet valójában arról szól, hogy ha a muszlimokat fenyegetés éri, fel kell venniük a harcot. Az utalás eredetileg a Bizánci Birodalomra vonatkozott, amely minden eretnekmozgalmat elpusztított. A szélsőségesek viszont általános érvényűnek tartják.
VH: – Mivel lehet ez ellen érvelni?
ABDUL-FATTAH MUNIF: – A Koránt a Koránnal együtt kell értelmezni, vagyis mindig meg kell nézni, hogy a témában vannak- e más idézetek, amelyeket összevetve megkaphatjuk az adott ügyre vonatkozó pontos üzenetet. Az Írás népével kapcsolatban a Korán nem tiltja meg a muszlimoknak azt, hogy jóságosak és igazságosak legyenek, amennyiben nem harcolnak ellenük a vallás miatt és nem űzik ki őket a házaikból. Csak azt tiltja meg, hogy jóságosan és méltányosan viszonyuljanak azokhoz, akik harcolnak ellenük (Korán 60: 8-9). Akik barátsággal és jóindulattal vannak a muszlimok iránt, azokra barátként tekintenek.
VH: – – A dzsihádról mit állít a szöveg?
ABDUL-FATTAH MUNIF: – „És harcoljatok Allah útján (Allahért) azok ellen, akik harcolnak ellenetek! Ám ne kövessetek el túlkapást (a harcolókkal és fegyvertelenekkel szemben). Allah bizony nem szereti a túlkapásokra vetemedőket” (Korán 2: 190). Ez egy általános idézet, ami azt jelenti, a muszlimok csak azok ellen harcolhatnak, akik megtámadják őket. Ami nem más, mint a szabadságharc."


„Allah bizony nem szereti a túlkapásokra vetemedőket” címmel olvasható a friss Vasárnapi Hírekben munkatársunk, Szűcs Ágnes beszélgetése dr. Abdul-Fattah Munif iszlámszakértővel két ima között.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!